עם הערכת שווי חדשה, באזז בין-לאומי ואגו משודרג, היזמים של חברת הסייבר הישראלית וויז (Wiz) נושאים עיניים לעבר הנפקה בבורסות ניו יורק אחרי שהעזו להגיד לא לרכישה בידי גוגל. "אני יודע שהשבוע האחרון היה אינטנסיבי עם ה'באזז' סביב רכישה פוטנציאלית", כתב אסף רפפורט, מנכ"ל וויז ואחד ממייסדיה, במייל לעובדי החברה שפרטים מתוכו פורסמו ברויטרס. "למרות שאנחנו מוחמאים מההצעות שקיבלנו - בחרנו להמשיך בדרכנו לבניית וויז".
עוד ב-N12 כלכלה:
• "ניתן לקבור בצפון": תגובת המדינה למצוקה הרגישה של המפונים
• אצבע בעין של ארדואן: למה תיירים זרים מחרימים את טורקיה
• הח"כים אישרו עוד מיליונים לחינוך החרדי - והכבאים יחכו
על פניו, קשה לוותר על הצעת רכישה מגוגל ב-23 מיליארד דולר - שהייתה הופכת את וויז לאקזיט הטכנולוגיה הישראלי הגדול ביותר מאז ומעולם - אך בסצנת ההייטק המקומית מפרגנים לרפפורט ושותפיו לייסוד החברה. משיחות שקיים N12 עם גורמים בשוק המקומי עולה תחושה שבהייטק הישראלי מאמינים במייסדי וויז וחושבים שהנסיגה ממכירה היא החלטה טובה, גם אם אמיצה.
ברקע הדברים יש גם מי שטוענים שאולי היה מדובר בתרגיל ביחסי ציבור, שתרם לחברה הררים של סיקור חיובי בישראל ובעולם. כזה שגם הפך את שם החברה למוכר יותר עבור משקיעים לקראת הנפקה עתידית - המסלול שבו החברה בחרה לצעוד. במכתב לעובדים חזר רפפורט על שאיפות החברה להגיע להכנסות שנתיות של מיליארד דולר לפני הנפקה.
"אין ספק שהיה יכול להיות נחמד לראות הרבה מאוד כסף נכנס למשקיעים, למייסדים ולעובדים", אמר היום משקיע בעולמות הסייבר. "אבל אפשר גם להבין את מייסדי וויז, שרוצים לממש את הפוטנציאל של הדבר הזה שהם התחילו. אמנם לא נקבל פה מרכז פיתוח ענק של הענן של גוגל - אבל יש פה הזדמנות לבנות את חברת ההייטק הכי גדולה שקמה בישראל. ונראה שיש הרבה אנשים שמאמינים שהם יכולים לעשות את זה".
"מה שבטוח זה שעכשיו העובדים שכבר דמיינו את עצמם יוצאים לפנסיה מוקדמת ייאלצו לעבוד הרבה יותר קשה לקראת ההנפקה", אומרת טלי שם טוב, מנכ"לית ובעלת חברות הטכנולוגיה CodeValue, SpeedValue ו-WellDone. סביר להניח שגם במשרדי הממשלה יש מי שהתאכזבו מהדיווח על מותה של העסקה - ודאי לאחר שלפי דיווחים היועץ הכלכלי של ראש הממשלה פרופ' אבי שמחון כבר רתם את הכנסות המס ממנה לנימוק ביטול ההעלאה הצפויה בגובה המע"מ.
החלום לצמוח היה חזק יותר
צוות המייסדים של וויז כבר התנסה בעבר בייסוד חברה ובמכירתה לענקית טק: חברת הסייבר אדאלום שייסדו נמכרה למיקרוסופט ב-2015 תמורת כ-320 מיליון דולר. צוות המייסדים של אדאלום - רועי רזניק, עמי לוטבק, ינון קוסטיקה ורפפורט - נקלט במיקרוסופט והתקדם בשורותיה ורפפורט אף התמנה למנהל מרכז הפיתוח שלה בישראל. אך שנתיים בלבד לאחר המינוי רפפורט הודיע שהוא עוזב את מיקרוסופט לטובת הקמת סטארט-אפ חדש עם חבריו להקמת אדאלום.
בפברואר 2020 דווח שהחברה החדשה, ששמה היה אז ביונד (Beyond), כבר גייסה 21 מיליון דולר. לביונד עוד לא היה מוצר או רעיון מגובש, אבל היה לה צוות שכולם רצו להמר עליו. משם דברים קרו במהירות הבזק: רפפורט ושות' שוחחו עם כ-100 מנהלי אבטחה בחברות הייטק כדי להבין מה חסר להם וכמה היו מוכנים לשלם על מוצר שיפתור את הבעיות הבוערות בתחום. מכאן הגיע רעיון ובעקבותיו במהירות גם המוצר של וויז.
"אני חושב שאנשי וויז מאוד חכמים", מסר שי מישל, שותף מנהל בקרן ההון סיכון מרלין ונצ'רס. "החברה צומחת בצורה אקספוננציאלית, הם סגרו כמה עסקאות גדולות מאוד לאחרונה". לדברי מישל, הימנעות ממכירת החברה לטובת הנפקה בבורסה מאפשרת למייסדים להשאיר בידיהם את השליטה בעתידה. "בעולם שבו תחום הענן ב-10% שימוש, יש להם לאן להתפתח", לדבריו.
ואכן, עסקה שהייתה הופכת את וויז לחלק מגוגל הייתה מגבילה את היכולת שלה לבנות את המוצרים שלה רק עבור הענן של גוגל. זאת בעוד שבשלב זה המוצר שלה מתחיל לכל גם לעננים של חברות אחרות, בהן מובילות השוק אמזון וגוגל, והוא מגוון הרבה יותר. נראה שהפעם, כשההצעה הגדולה מגוגל עמדה מול מייסדי וויז, החלום של להישאר עצמאיים ולהמשיך לצמוח היה חזק יותר.
"לפני שבוע שאלו אותי למה שוויז ימכרו", אומר מישל, "הם יכולים להרוויח פי 60 ממה מסכום המכירה. מצד שני, החבר'ה האלה כבר עשו אקזיט בעבר. הם רוצים להקים את חברת ההייטק הגדולה ביותר שהייתה בישראל והם בהחלט בדרך לשם. ״הייתה ליזמים הזדמנות לעשות הרבה כסף באופן אישי ובמקום זה הם רודפים אחרי החלום".
נקודת פתיחה חדשה להנפקה?
גם לפני הדיווח על המגעים למכירה גוגל לפי שווי חלומי של 23 מיליארד דולר הייתה וויז אחד מהסטארט-אפים בעלי השווי הגבוה בישראל. את הגיוס האחרון שלה, שבו גייסה סכום של מיליארד דולר - הגדול ביותר בישראל מאז ומעולם - ביצעה וויז לפי שווי פנטסטי של 12 מיליארד דולר. אבל עכשיו, אחרי הפרסומים על ההצעה מגוגל, החברה משחקת בעולם של מספרים אחרים לגמרי.
מנגד, וויז עצמה הייתה מגיעה לעסקה עם גוגל עם כמה מגבלות, ובראשם תביעה סביב פטנטים: חברת אורקה הישראלית, שפועלת באותו תחום שבה פועלת וויז, טוענת כי החברה של רפפורט הפרה פטנטים בבעלותה, והתביעה נידונה בימים אלו בבית המשפט במדינת דלוואר בארה"ב.
"החברות הגדולות בעולם עברו את המבחן של סירוב למכירה בדרך", מסר בתגובה לפרסום אודי ענתבי, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת הסטארט-אפ Session 42. "היזמים הכי מצליחים ומרשימים הם אלו שהתרכזו בבניית ערך וחברות ענק על פני בחירה באפשרות של מכירת החברה, לפעמים בסכומי ענק. מספיק לחשוב על גוגל או פייסבוק, כדוגמאות לחברות שאמרו לא ולא הסתכלו אחורה, ובכך בנו אימפריות טכנולוגיות אדירות".
"הסכום שלפיו פורסם שגוגל הציעה לרכוש את וויז ודאי ישמש כנקודת פתיחה להנפקה", מעריכה שם טוב. "יש כאן גם סיכון כי הצלחת ההנפקה תלויה גם בתנאי השוק ובגובה הריבית. לפי רמת ההכנסות הנוכחית של וויז - 350 מיליון דולר בשנה - המחיר שגוגל הייתה מוכנה לשלם הוא גבוה מאוד, אך נראה שוויז מאמינה בקצב הצמיחה שלה. לא כל יום חברת סטארט-אפ צעירה מוותרת על הצעה כה חלומית, וימים יגידו אם זו הייתה החלטה נכונה".