בראש טבלת ההורדות של אפליקציות באפסטור בארה"ב, התמקמה בראש הרשימה אפליקציה חדשה בשם Gas, שהפכה לרשת החברתית הכי חמה של הרגע בקרב תיכוניסטים אמריקאים.
האפליקציה, שנבנתה על ידי מנהל מוצר לשעבר בחברת מטא, הצליחה לעקוף את טיקטוק וביריל ולהיות האפליקציה החינמית הכי מורדת באפסטור במשך מספר ימים בשבוע האחרון.
הערך החשוב ביותר בגז הוא חיוביות: היא מבקשת מהמשתמשים לשלוח מחמאות בעילום שם לחבריהם באמצעות סקרים. כדי שאנשים לא יעלבו אחד מהשני, היא מאפשרת לשלוח רק אופציות מתוך סט שאלות שנכתבו על ידי החברה, כגון "האדם הזה הוא התקליטן הטוב ביותר במסיבה", או "האדם הזה עשוי להיות מיליונר". דוגמה לסקר יכול להיות: "את מי אתה מעריץ בסתר?", כאשר התשובות הן 4 שמות של אנשים מהכיתה או השכבה.
האפליקציה החדשה דומה לאפליקציה אחרת שפיתח ניקיטה ביאר, שהביאה לו את העבודה בפייסבוק, בשם "Tbh", ראשי תיבות של "אם להיות כנה" - to be honest. היא צברה יותר מ-5 מיליון משתמשים עד שפייסבוק קנתה אותה ב-2017. שמה של האפליקציה החדשה מתייחס לביטוי - gassing someone up, בתרגום חופשי – לנפח למישהו את האגו, להגביר את הביטחון העצמי שלו.
"הסיבה שבניתי את האפליקציה כי רציתי להחזיר את מה ש-tbh עשתה עבור כל כך הרבה ילדים לפני חמש שנים, וזה להעלות את ההערכה העצמית שלהם ולהפיץ חיובית", אומר ביאר לבלומברג.
גז עדיין לא הגיעה לרמת הפופולריות של Tbh. מאז ששוחררה באוגוסט, היא הורדה יותר מ-500 אלף פעמים ודורגה לעיתים קרובות בעשר האפליקציות הכי מבוקשות. על פי ביאר, לאפליקציה יש קרוב ל-100 אלף משתמשים ביום, ומדובר במספר מרשים כי החברה כמעט ולא פרסמה אותה, וההפצה נעשתה מפה לאוזן בבתי הספר.
יחד עם ההצלחה, האפליקציה מתמודדת עם ביקורת שמופצת בעיקר בסנאפצ'אט ובטיקטוק, על כך שמאפשרת סחר בבני אדם וניצול קטינים בתעשיית המין, בכך שהיא מבקשת את מיקום המשתמשים כדי להציע להם בתי ספר שנמצאים בקרבתם. גז פנתה אף לטיקטוק להכחיש את השמועה וטענה שהיא לא עוקבת או שומרת את מיקומי המשתמשים, ושהיא לא מוכרת נתונים אישיים לצדדים שלישיים. בנוסף, היא גם לא מאפשרת שליחת הודעות כמו באפליקציות אחרות.
"זה באמת היה מזעזע עבורנו, כי תכננו את האפליקציה לרמה קיצונית של פרטיות ובטיחות", טוען ביאר. "רצינו ליצור מקום בטוח מאוד, כי יש לנו קהל כל כך רגיש".
Posted this on Facebook. Don't use this app called "Gas App". If you have the app, delete it. I also included a screenshot that I took from my friend's Snapchat story. Be aware, guys. pic.twitter.com/ZUgEAm2zCS
גם השחקן אשטון קוצ'ר פרסם בטוויטר ציוץ תמיכה בביאר ובאפליקציית גז, ויצא נגד הטענות שהיא מעורבת בסחר בבני אדם.
Gas app is not involved in trafficking humans. @nikitabier this might be a useful resource for your users: https://t.co/CEyLgLZ45A https://t.co/HeGJfXCtIY
נכון לעכשיו, האפליקציה לא קיבלה מימון חיצוני. משתמשים יכולים לשלם 7 דולר לשבוע או פחות, עבור מנוי בשם God Mode, שנותן להם רמזים על זהות המשתמשים שהצביעו להם בסקרים ופיצ'רים נוספים. האפליקציה זמינה כעת רק למשתמשי אייפון במספר מועט של מדיניות, כולל אילינוי, מישיגן ופנסילבניה. לדברי ביאר, היא תתרחב בקרוב לכל ארה"ב, אך לא ברור מתי תהיה זמינה למשתמשי אנדרואיד.
אפליקציית ביריל, שמבקשת מכם לצלם תמונה אותנטית בשעה אחת קבועה מדי יום, התפשטה באביב בקולג'ים אך שיעור המשתמשים הפעילים היומיומיים בה נמוך לעומת אפליקציות אחרות. רק 9 אחוז ממשתמשי האנדרואיד של ביריל פותחים את האפליקציה כל יום, פחות מאשר משתמשי טיקטוק או אינסטגרם, על פי נתונים מ-Sensor Tower.
ביאר מודה שהפופולריות של גז עלולה לחלוף מהר: "גם אם זה יהיה רק לתקופה מסוימת, עדיין תהיה השפעה משמעותית עבור מיליוני בני נוער", הוא אומר.