רבים מאתנו מכירים את זה: דגם חדש של סמארטפון יוצא, והמכשיר שמשמש אותנו נראה פתאום ישן ולא מעודכן. אנחנו מחפשים לעצמנו תירוצים כדי להחליף אותו, כשאחד הנפוצים שבהם קשור למהירות הפעולה שלו, אבל בדיקה חדשה שנערכה מצביעה על כך שיכול להיות שאפל מאטה בכוונה את המהירות של המכשירים הישנים - ממש בסמוך למועד ההשקה של דגם חדש.
עד עכשיו נחשבו הדברים האלה לתיאוריית קונספירציה שאפל לא טרחה להגיב עליה, אבל לאורה טרוקו, דוקטורנטית לכלכלה מאוניברסיטת הרווארד, החליטה לבדוק את הטענה הזו. טרוקו חשבה על דרך שבאמצעותה תוכל לאסוף נתונים על מספר התלונות הקשורות באיטיות של מכשיר ובאמצעות גוגל טרנדס היא ריכזה את מספר החיפושים אחרי הערך "אייפון אטי".
גוגל מספקת מידע מפורט על פי תאריכים של החיפוש, וכך יכולה היתה טרוקו להצליב את העלייה בחיפוש אחרי הערך "אייפון אטי" עם תאריכי ההשקה של מכשירים חדשים. הנתונים שהתגלו היו לא פחות "ממדהימים", כפי שהגדיר זאת המנחה של טרוקו בהרווארד, פרופ' סנדהיל מולאינתן. מהנתונים עולה כי עם השקת האייפון 3 ב-2008, ניתן לראות זינוק בחיפוש של הערך "אייפון אטי" בסמוך למועד ההשקה של המכשיר החדש. אבל הבדיקה הזו היתה נכונה גם לתאריכי ההשקה של דגמי המכשיר החדשים בכל השנים מאז.
יכול להיות שהמכשירים לא נהפכו באמת לאיטיים יותר בכוונה וכי הזינוק בחיפושים בכל פעם שיוצא מכשיר חדש נובע מהרצון של המשתמשים להחליף את המכשיר הישן תוך כדי שימוש בתירוץ, אבל המגמה במקרה הזה היא ברורה. יכול מאוד להיות גם שהמכשירים נהפכו לאיטיים יותר – בגלל שהותקנו עליהם אפליקציות חדשות שהכבידו עליהם. ואולם במקרה כזה ניתן היה לצפות לגרף מגמה – לא לזינוק פתאומי בנתונים. בין היתר הושמעו טענות נגד אפל כי שחרור מערכת ההפעלה החדשה למכשירים בכל שנה, גורם דווקא לפעולה אטית יותר במכשירים הישנים, וכך מעודדת החברה שדרוג של המכשירים.
אבל כדי לבחון את זה, טרוקו ערכה בגוגל טרנס חיפוש של הערך "סמסונג גלקסי אטי", מכשיר שזכה לפופולריות גבוהה וניתן היה לצפות שהתוצאות יהיו דומות. ואולם החיפוש אחר הערך של אטיות במכשירי סמסונג גלקסי הראה על גרף מגמה ברור שעולה ככל הנראה עם הגידול במספר המשתמשים במכשיר וללא זינוק פתאומי חריג.
דברים כאלה לא חדשים בתיאוריות כלכליות וגם נגד חברות של מוצרי חשמל ביתיים או מכוניות נטען כי הן מייצרות מוצרים עם משך חיים מוגבל כדי לעודד רכישה מוגברת. ,אבל לפי מולאינתן, החברות מסתכנות באובדן לקוחות דווקא למתחרים ובאובדן אמון הצרכנים בהן. הוא מזהיר גם כי גם המחקר הזה לא מוכיח בוודאות כי אפל פעלה שלא כשורה, אלא מציג רק מגמה מסוימת.
מאפל לא נמסרה תגובה.
הידיעה פורסמה במקור ב-Themarker
כתבות נוספות ב-Themarker:
שער ניוזוויק: "למה היהודים נמלטים שוב מאירופה?"
הסיגריות יקרות מדי למעשנים? היצרניות מצאו דרך להרוויח