מנכ"ל OpenAI והמיליארדר סם אלטמן הודה לאחרונה שהעובדה שאנשים מוסיפים את המילים "בבקשה" ו"תודה" לצ'אטבוטים שלהם עולה הרבה מאוד כסף. משתמש ברשת X (לשעבר טוויטר) תהה "כמה כסף הפסידה OpenAI בעלויות חשמל בגלל שאנשים כותבים 'בבקשה' ו'תודה' למודלים שלהם", ולהפתעתו מי אם לא אלטמן הגיב לו וטען שזה עולה "עשרות מיליוני דולרים שהושקעו היטב".

למרות שזה אולי נראה מיותר להתייחס בכבוד לצ'אטבוט של בינה מלאכותית, יש אנשי מקצוע בתחום שחושבים שזה צעד חשוב. למשל, מנהל העיצוב של מיקרוסופט, קרטיס ביברז, רשם בבלוג של החברה שנימוס בסיסי "עוזר להפיק תוצאות שהן יותר שיתופיות ומכבדות".

"כשמשתמשים בשפה מנומסת, זה מכתיב את הטון של התגובה," הוא מציין. בהחלט ניתן לטעון זאת. מה שאנחנו מכנים "בינה מלאכותית" הוא למעשה יותר כמו "מכונת ניבוי", בדומה להשלמת המילים בטלפון שלנו, רק עם יכולת להפיק משפטים שלמים בתגובה לשאלות או הוראות. "כשמערכת מזהה נימוס, היא נוטה להיות מנומסת בחזרה," נאמר בתזכיר של Microsoft WorkLab. "בינה מלאכותית גנרטיבית גם משקפת את רמות המקצועיות, הבהירות והפירוט של ההנחיות שאתה נותן לה".

סקר שנערך בסוף 2024 מצא ש-67% מהמשיבים בארה"ב דיווחו שהם מנומסים כלפי הצ'אטבוטים שלהם. מבין אלו שנוהגים בנימוס, 55% אמרו שהם עושים זאת "כי זה הדבר הנכון לעשות", בעוד 12% עשו זאת כדי "לרצות את האלגוריתם למקרה של מרד רובוטים", בינינו אפשר להבין אותם.

רבים מחוקרי ה-AI מטילים ספק בכך שנצליח לבנות אלגוריתם "חכם באמת", לפחות על בסיס הטכנולוגיה הנוכחית של מודלי שפה גדולים (LLMs) — אבל ההשלכות הסביבתיות של ה-AI של היום הן מוחשיות מאוד. לצערנו, גם ה"בבקשה" וה"תודה" האלה מצטברים לעלויות משמעותיות.

תחקיר של הוושינגטון פוסט, שנעשה בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, בחן את ההשפעה של שליחת אימייל בן 100 מילים. הם מצאו שאימייל אחד דורש 0.14 קוט"ש (קילוואט־שעה) חשמל - מספיק כדי להדליק 14 נורות LED לשעה. אם תשלחו מייל אחד כזה בשבוע במשך שנה, תצרכו 7.5 קוט"ש, שהם בערך צריכת החשמל לשעה של תשעה בתים בוושינגטון. עכשיו דמיינו את עשרות אלפי הפקודות הארוכות שכולנו מזינים לצ'אטבוטים כמו ChatGPT מדי יום, כולל כל הפעמים שהייתם צריכים לשנות את התמונה של הילד לסגנון ג'יבלי.

אז למרות שנימוס בשיחה עם AI נשמע לא חשוב, זה מדגיש מציאות קצת קודרת - שלשאלות שלנו יש השלכות, בעיקר סביבתיות. מרכזי הנתונים שמפעילים את הצ'אטבוטים האלה כבר צורכים כ-2% מצריכת האנרגיה העולמית, ומספר זה צפוי לזנק ככל ש-AI ייכנס לכל פינה בחיי היומיום.