הסימנים המצטברים על שנת המשבר שעבר ההיי-טק הישראלי ב-2023 מציבים את הענף המקומי עם תחילת השנה החדשה בפני פרשת דרכים שתקבע את עתידו. דוח מכון המחקר והמדיניות לסיכום השנה שזה עתה תמה מצביע על המשך הצניחה בהשקעות ובמספר סבבי הגיוס - ובעיקר בשלבי הגיוס המוקדמים.
בנוסף, דוח SNPI מצביע על זינוק במספר הקרנות הזרות שהפסיקו להשקיע בהייטק, וכן על ירידה חריפה יותר בהשקעות בהיי-טק הישראלי לעומת במקביליו באירופה ובארה"ב.
"אירועי השנה החולפת הביאו את ההיי-טק הישראלי לחוסר ודאות מתמשך, והפכו את 2024 לשנה קריטית שתקבע את עתידו", אומר מנכ"ל SNPI אורי גבאי. "בדוח זה אנו מצביעים, לצד הסיבות לאופטימיות, על הסכנות הגדולות שמאיימות על הענף – ובראשן החמצת רכבת ה-AI. ללא היי-טק מוביל לא יהיה חוסן כלכלי ולאומי. במציאות הנוכחית של תחרות גלובלית מואצת לצד משבר מקומי, האתגרים שניצבים בפני ההייטק הישראלי הופכים לקשים הרבה יותר".
לפי הדוח, סך השקעות ההון סיכון בהיי-טק הישראלי ב-2023 הסתכמו ב-7.3 מיליארד דולר - ירידה של כ-60% ביחס שנת 2022 והנתון הנמוך ביותר מאז שנת 2018. בחינת הנתונים הרבעוניים מראים מגמת ירידה מתמשכת בהשקעות מהרבעון השני של 2022, שהגיעה לשיאה ברבעון האחרון של 2023 על רקע המלחמה. ברבעון זה גייסו סטארט-אפים ישראלים 1.3 מיליארד דולר - הנתון הרבעוני הנמוך מאז 2017.
בסבבי ההשקעה המוקדמים (Pre-Seed ו-Seed) נרשמה בשנה החולפת ירידה חריפה של 45% בהשקעות בהשוואה ל-2022. לפי חוקרי SNPI, נתוני ההשקעות בשלבים מוקדמים ב-2023, הן מספר הסבבים והן סכומי ההשקעה, מעידים על פגיעה של ממש ביזמות הישראלית. פגיעה זו היא שילוב של חוסר נכונות של משקיעים להשקיע בשלבים מוקדמים בהם הסיכון רב יותר, והעדפה של יזמים פוטנציאלים למשרות בטוחות יותר בחברות גדולות על פני יזמות.
ישראל נחלשת בהשוואה לארה"ב ואירופה
אמנם הירידה בהשקעות בהיי-טק לא ייחודית לישראל אך חריפה יותר מזו שנרשמה בארה"ב ובאירופה. הסתכלות רב-שנתית מראה כי בתקופות השיא ההשקעות בישראל זינקו בשיעור גבוה יותר מבשווקים המקבילים, אך גם הירידה לאחר מכן היתה חריפה יותר.
כך, הירידה בהשקעות ההון סיכון בישראל בין 2022 ל-2023 היתה כמעט כפולה מזו שנרשמה בארה"ב: צניחה של 58% בסך ההשקעות לעומת 40% באמריקה. השוואה בין הרבעון האחרון של כל שנה מראה כי ישראל סיימה את 2023 בירידה של 46% לעומת הרבעון האחרון של 2022, בשעה שבארה"ב נרשמה ירידה של 8% בלבד.
הירידה בהשקעות בהיי-טק הישראלי בחודשי המלחמה משתקפת גם היא בהשוואה מול העולם. כך, ההשקעות בישראל ירדו בין הרבעון השלישי של 2023 לרבעון האחרון של השנה ב-35% לעומת ירידה של 23% באירופה ושל 11% בארה"ב.
סיבות לאופטימיות ודאגה ב-2024
בכל הנוגע לשנת 2024, ב-SNPI מציינים סיבות להיות אופטימיים וסיבות להיות מודאגים. בסיבות לאופטימיות מציינים שבאירועים ביטחוניים קודמים הפגיעה בהיי-טק היתה בסופו של דבר מוגבלת. עוד מצויין ההון האנושי והיכולות של ההייטק הישראלי, שהוכיח את עצמו בזירה העולמית בשני העשורים האחרונים, ובכך שהיזמים הישראלים ידועים ביכולתם לחשוב מחוץ לקופסה. הסיבה השלישית לאופטימיות היא החברות הבינלאומיות שממשיכות לפעול בישראל, והרצון של אותם חברות לסייע בשעת מצוקה באופנים שונים.
בסיבות לדאגה מציינים ב-SNPI את אי הוודאות המתמשכת, ומביעים חשש ש-2024 תהיה המשכה של 2023 מבחינת חוסר הוודאות הפוליטי והבטחוני, תוך צפי למשבר פוליטי בהמשך השנה. עוד מציינים את בעיית גיוס עובדי ההיי-טק, שרבים מהם עדיין מגויסים למילואים, מה שממשיך את הפגיעה בסקטור ההייטק.
סיבה נוספת לדאגה היא הפגיעה בתדמית והתלות של ישראל בהשקעות זרות, תוך שישנו חשש גובר כי השנה יגבר סנטימנט אנטי ישראלי שעלול להשפיע לרעה על משקיעים זרים וחברות בין-לאומיות.