יותר מ-10 ימים עברו מאז שמחבלי חמאס חדרו לישראל ורצחו באכזריות מעל ל-1,300 בני אדם וחטפו כמעט 200 אזרחים ישראלים. למרות ההפצצות הכבדות על עזה, ישנה עוד זירת לחימה שאנחנו שבים ומדברים עליה - המלחמה הפסיכולוגית דרך הרשתות. בימים אלו לא מעט ישראלים נאלצים להתמודד עם פלישה למרחב האישי הדיגיטלי שלהם ולקבל הודעות ושיחות מאיימות מתומכי חמאס.
אחת מהן היא עינת (שהעדיפה להישאר בעילום שם מהסיבות המובנות) שכתבה בפוסט בקבוצת הפייסבוק "בטוחים אונליין Think Safe Cyber" שהיא מקבלת כבר מעל ל-3 ימים הודעות וואטסאפ בערבית, עברית שבורה ואנגלית, שכוללות תמונות וסרטונים של אנשי חמאס, בחלקן תמונות של טילים והודעות מאיימות. בנוסף, חלקם מנסים לעשות איתה שיחת וידאו בווטאסאפ. עינת כמובן לא עונה להם, ואפילו דיווחה על כך למשטרה אבל ההודעות לא מפסיקות: "יש לי מיליון שיחות שלא נענו ממספרים של חמאסניקים".
עינת ממש לא לבד, בשיחה עם mako היא מספרת שגם חברתה, אשר מנהלת קבוצות וואטסאפ של פורטל חדשות מקומיות, סובלת מהבעיה ונכנסו לה מספרים בלתי מזוהים לקבוצות.
בתגובות ניסו להסביר לעינת שככל הנראה שהמספר שלה שותף בקבוצות וכי המספרים שמהם מתקשרים אליה שייכים לתימן.
אז מה אפשר לעשות כדי להימנע מלקבל הודעות ושיחות כאלה?
- דווחו וחסמו: קודם כל לחצו על כפתור הדיווח לוואטסאפ. בנוסף תחסמו את אותם מספרים, אומנם ייתכן ותקבלו עוד שיחות והודעות ממספרים אחרים, אבל תמנעו מאותם אנשים להשתמש במספר שחסמתם.
- חסמו שיחות נכנסות ממספרים לא מוכרים: רובנו לא נאלצנו להשתמש בפיצ'ר הזה בוואטסאפ, כי שיחות ספאם הן לא פופולריות במיוחד, אבל במקרים כאלה ניתן לחסום שיחות ממספרים לא מוכרים. כנסו להגדרות > פרטיות > שיחות > בחרו השתקת שיחות ממספרים לא מוכרים.
- הסתירו את המספר שלכם בטלגרם: אם אתם פעילים גם בטלגרם, ייתכן שאנשים שאתם לא רוצים שואבים משם את המספר שלכם ומשתמשים בו כדי להטריד אתכם. לכי להגדרות הטלגרם > פרטיות ובטיחות > מספר טלפון > הסתר מספר.
- דווחו: התקשרו למוקד 105 ולמערך הסייבר בטלפון 119.
משטרת ישראל אפילו הוציאה הודעה מיוחדת ביום שני על זיהוי של חדירת מספרים לקבוצות וואטסאפ ישראליות וכתבה: "בשעות האחרונות יחידת הסייבר בלהב 433 עדה למגמה נרחבת של צירוף מנויי טלפון ישראליים לקבוצות וואטסאפ שונות, בהן מוצגים פעילות ותכנים קשים כנגד מדינת ישראל. חוקרי יחידת הסייבר בלהב 433 ממליצים למנויים לשנות את הגדרות האבטחה בחשבון הוואטסאפ, כך שלא ניתן יהיה לצרף באופן אוטומטי לקבוצות. משטרת ישראל ממליצה לא להצטרף לקבוצות שהתקבלו כבקשות מגורמים שאינם מוכרים". בנוסף המשטרה ביקשה מההורים לוודא כי מכשירי הטלפון של ילדיהם מוגנים בהתאם להנחיות.
בהמשך להודעת המשטרה על כניסה לקבוצות וואטסאפ, מערך הסייבר הלאומי הכין רשימה של מספר צעדים שיעזרו בנושא.
איך להיזהר משימוש בווטאסאפ
- חסימת צירוף אוטומטי: שנו את הגדרות האבטחה כך שאנשים שאתם לא מכירים לא יוכלו לצרף אותכם אוטומטית לקבוצות. היכנסו להגדרות > פרטיות > קבוצות.
- זיהוי החברים בקבוצה: על המנהלים לבדוק שהם מכירים את חברי הקבוצה, אם זאת קבוצה גדולה מידי עדיף להפוך אותה לשקטה (שרק המנהלים יכולים לכתוב בה)
- איפוס קישורי הזמנה לקבוצה: אם הקישור לקבוצה מופץ בוואטסאפ, הקפידו שלא להעביר את הקישור לאנשים שאינכם מכירים ואפסו את הקישור לאחר שהמוזמנים לקבוצה כבר הצטרפו.
- שינוי תכנים בקבוצה: אם זיהיתם שינוי חריג בשם הקבוצה, תמונת הקבוצה או תיאור הקבוצה, מומלץ לצאת ממנה. יכול להיות שחשבון הוואטסאפ של אחד מחברי הקבוצה נפרץ.
- בדקו קישור הזמנה לקבוצה: אם קיבלתם הזמנה לקבוצה ממישהו שאינו ברשימת הרשק יש לוודא מולו במה מדובר.
- לינקים: אל תלחצו על קישורים וקבצים לא מזוהים שהועברו בקבוצות וואטסאפ.
- איש קשר לא רצוי: יש לחסום ולדווח בכפתור הדיווח בוואטסאפ על מי שמפיץ תכני שטנה או תכנים לא הולמים בקבוצה.
- מידע אישי: אל תמסרו שום מידע אישי בקבוצות, במיוחד לא קוד או סיסמא גם אם חבר מבקש מכם באופן פרטי. חבר ביקש שתשלחו לו קוד כדי להתחבר לוואטסאפ? כנראה שמישהו מנסה לפרוץ לכם לוואטסאפ, תתקשרו אליו ותבדקו שזה באמת הוא.
- הגדירו אימות דו שלבי: מדובר בהמלצה שנכונה לכולם, בכל זמן ובכל פלטפורמה. הגדירו קוד ייחודי אישי בנוסף לקוד המתקבל במסרון. כנסו להגדרות > חשבון > אימות דו שלבי.