"עיניה הכחולות של סבתא סיפרו את סיפורי הזוועות ללא מילים"

בכירים בהייטק כותבים על יום השואה (צילום: רמי זרנגר)
נועם זילברשטיין, מנכ"ל HP Indigo | צילום: רמי זרנגר

"יום השואה השנה נושא משמעות עמוקה אף יותר. על רקע הטבח הבלתי נתפס שאירע ב-7 באוקטובר והחטופים שעדיין נמצאים בשבי החמאס, יום הזיכרון הזה מקבל נופך נוסף של כאב וזעם. סבתא וסבא שלי, רוזה ומשה, איבדו את כל משפחתם בשואה. סבתא שרדה את אושוויץ וסבא לחם בפרטיזנים. למרות האובדן והכאב, הם בחרו בחיים, התאחדו לאחר המלחמה וצעדו יחד אל עבר עתיד חדש. אבא שלי, יליד גרמניה בעצמו, הוא סמל לניצחון שלהם כנגד כל הסיכויים. עיניה הכחולות של סבתא, שסיפרו את סיפורי הזוועות ללא מילים וקומתה הזקופה והגאה כשהתהלכנו ברחובות עכו, נחרטו בזיכרוני. הן ביטאו את כוחה ועמידותה של אישה שחוותה את הנורא מכל, אך בחרה להמשיך הלאה.

המינוי שלי לתפקיד מנכ"ל HP Indigo הגיע בזמן הביקור הראשון שלי בברלין, עיר טעונה רגשית עבורי. זה היה רגע של סגירת מעגל. עם שובי לארץ נסעתי יחד עם אבי לקברם של סבא וסבתא בעכו, שם שיתפתי אותם בחדשות. אני בטוח שהם היו גאים בי. בסוף החודש הקרוב אני אסגור מעגל נוסף ואציג את הפורטפוליו החדש של HP Indigo בתערוכת הדפוס העולמית Drupa, התערוכה הגדולה בעולם, המתקיימת אחת לארבע שנים - בגרמניה.

נועם זילברשטיין, מנכ"ל חברת HP Indigo.

"זכורות לי הזעקות האילמות של אבי שמילאו את החללים הקטנים בעצב"

בכירים בהייטק כותבים על יום השואה (צילום: עזרא לוי)
אריאל כץ, מנכ"ל חברת Sisense | צילום: עזרא לוי

"לפני שנה בדיוק נכנסתי לתפקיד מנכ"ל חברת Sisense בסמוך ליום הזיכרון לשואה. אבי, דוד כץ, שרד כילד את זוועות השואה הנוראיות. הוא נדד כעלה נידף ברוחות המלחמה, נע בין ארבע מדינות שונות באירופה רוויית הדם עד שהגיע כנער מתבגר לישראל. בביתנו הצנוע בחיפה, זכורות לי מילדותי הזעקות האילמות של אבי שמילאו את החללים הקטנים בעצב ובשתיקה רועמת. למרות שבנה קריירה מכובדת ומשפחה אוהבת, הזוועות לא חדלו מלרדוף אותו. לפני עשור כתב את ספרו, 'ילדותי במחבואים' ובו תיעד את התקופה המעורערת והאפלה בחייו ובהיסטוריה הלאומית שלנו. חלקים ממנו, כמדומני, נותרו לכודים באותם מחבואים מאז.

עם השנים גדלה ההבנה שלי שאנחנו זכינו בזכות אנשים כמו אבי במקום שבו איננו צריכים עוד לברוח ולהסתתר. כאיש הייטק החלטתי כבר בתחילת דרכי המקצועית להקים ולבסס את הקריירה והמשפחה כאן בישראל, למרות הפיתויים הרבים מחו"ל לאורך השנים. בחרתי לעזור ליצור עוד ועוד משרות מקומיות ולהשקיע את מרצי בהובלת קטר ההייטק הישראלי קדימה כדי שנוכל ליצור מקום טוב ומתקדם יותר עבור ילדינו, וכדי שנזכה לחיות כאן ללא פחד וחשש, בחירות ובכבוד. השנה אבי עזב אותנו לדרכו האחרונה, ואני גאה כל כך שראה אותי מצליח וממשיך בדרכו. לעולם לא נצטרך להתחבא יותר, אבא".

אריאל כץ, מנכ"ל חברת Sisense, המפתחת מוצרים בתחום האנליטיקס והבינה העסקית.

"סבתא שלי ואחותה ניצלו בזכות יכולות התפירה שלהן של מדי ה-SS"

בכירים בהייטק כותבים על יום השואה (צילום: יחסי ציבור)
ירון ברטל, VP Marketing בחברת הגיימינג SciPlay | צילום: יחסי ציבור

"את סבא וסבתא שלי מעולם לא זכיתי לפגוש. סבא שלי נשלח בגיל 11 לישון בדירי כבשים במזג האוויר המושלג של פולין כדי להציל אותו מידי הנאצים. סבתא שלי ואחותה ניצלו בזכות יכולות התפירה שלהן של מדי ה-SS כשהייתה בת 13. משפחותיהם נטבחו במלואן, כולל אחיהם הקטנים, לעתים אל מול עיניהם. בגיל 16 נפגשו במקרה באוניית העפלה בדרך לארץ ישראל והשאר היסטוריה. אחותה של סבתא שלי שרדה גם היא והקימה בית בישראל. ב-7 באוקטובר הנין שלה, עמית שני, נחטף על ידי חמאס מקיבוץ בארי. לשמחתנו הוא שוחרר לאחר 54 יום".

ירון ברטל, VP Marketing בחברת הגיימינג SciPlay.

"ישראל חייבת להכיר בסכנה שבהתחזקות האנטישמיות ולפעול בנחישות"

שירן מלמדובסקי סומך (צילום: מאי סביר)
שירן מלמדובסקי סומך, מייסדת Generative AI for Good | צילום: מאי סביר

"האנטישמיות, שנאת היהודים העתיקה, עברה גלגולים רבים לאורך ההיסטוריה - מהתפרצויות אלימות בימי הביניים, דרך הפוגרומים במזרח אירופה ועד לשיאה הנורא בשואה בתקופת גרמניה הנאצית. למרבה הצער, גם בימינו, 79 שנים אחרי השואה, עדים להתחזקות מחודשת של האנטישמיות, הן מימין והן משמאל, במיוחד מאז הטבח הנורא ב-7 באוקטובר. המצב בקמפוסים רבים בארה"ב הפך מסוכן ליהודים, כשאוניברסיטת קולומביה הפכה לסמל המאבק. כבוגרת אוניברסיטת נורת'ווסטרן התאכזבתי לגלות על כניעתם לדרישות פרו-פלסטיניות קיצוניות, המסכנות את ביטחון הסטודנטים היהודים.

לא מזמן השתתפתי במשלחת 'גשר' לניו יורק, שם נפגשנו עם בכירי הקהילה היהודית ודנו בחשיבות המאבק המשותף באנטישמיות. ישראל חייבת להכיר בסכנה שבהתחזקות האנטישמיות ולפעול בנחישות, תוך שיתוף פעולה הדוק עם יהדות התפוצות. המאבק באנטישמיות הוא אינטרס משותף, המאפשר אשראי ביטחוני רחב יותר לישראל ומעניק הגנה ליהודים ברחבי העולם.

כמי שחוותה מקרוב את עוצמתה של טכנולוגיית AI ג'נרטיבית בתחומים כמו מניעת אלימות נגד נשים, חינוך, הסברה והנצחת השואה, אני מרגישה שליחות לרתום את הכלים הללו גם למאבק באנטישמיות. ניתן ליצור תכנים ייעודיים שיגיעו לקהלים חדשים, במיוחד צעירים, ויציגו את האמת הקשה בצורה מעוררת אמפתיה ומניעה לפעולה. אני רואה את המאבק באנטישמיות כאתגר ביטחוני, לאומי ובינלאומי מהמעלה הראשונה, המצריך שיתוף פעולה ועבודה מאומצת וארוכת טווח נגד הקולות הקיצוניים, המאיימים על שלום הציבור הליברלי כולו. זוהי שעת מבחן היסטורית עבורנו, העולם כולו רואה ובוחן".

שירן מלמדובסקי סומך, מייסדת Generative AI for Good.