מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-5.11, מטבע הביטקוין, שבו תמך המועמד הרפובליקני, שובר שיאים חדשים. היום (21.11) הוא חצה לראשונה את רף 97 אלף דולר. ואם נסתכל על המספרים – כשטראמפ נבחר, המטבע היה שווה 67 אלף דולר, כלומר ב-16 יום בלבד הוא נסק ב-45%.
אז מתי הביטקוין יעבור את ה-100 אלף דולר?
"מתחילת השנה אני אומר בצורה עקבית, שעד סוף השנה נגיע ל-100 אלף דולר", אומר בן סמוחה, מנכ"ל ומייסד CryptoJungle. "עכשיו בקצב הזה, אני לא אתפלא אם זה יקרה עד סוף החודש. זה ההימור שלי".
מה בעצם מביא להתפוצצות של הביטקוין?
בראש ובראשונה, זה בחירתו של טראמפ. נשיא ארה"ב הישן-חדש, שהשבוע דווח כי החברה שלו עומדת לרכוש את פלטפורמת הקריפטו Bakkt, נאם בכנס הביטקוין הגדול בעולם, Bitcoin Conference 2024, בחודש יולי, ושם חשף את הבטחות הבחירות שלו. בשלב ההוא הביטקוין היה אזור ה-65 אלף דולר.
"היו שיחות ארוכות מקדימות בין צוותי היועצים של טראמפ לבין יועצים מקהילת הביטקוין, אלו לא הבטחות בחירות שבאה משום מקום", מסביר סמוחה. "הוא דיבר על החזקת ביטקוין כרזרבה לאומית. ההבטחה הראשונה שלו הייתה שהוא ימיר את 200 אלף מטבעות הביטקוין ששווים כ-18 מיליארד דולר וחולטו על ידי משרד המשפטים והאוצר האמריקאים מעבריינים על פני יותר מעשור, לכדי רזרבה לאומית. זה כסף ששייך לוועדת החילוטים, ולא קיבלו החלטות מה לעשות איתו. מכרו חלק ממנו, אבל לא כמויות מהותיות".
הצעד הבא היה של חברת הסנאט סינתיה לומיס מוויומינג, אחת מהמדינות שהכי תומכות בתחום, שעלתה לבמה אחרי טראמפ והציגה את הנוסח הראשוני של הצעת חוק לקניית מיליון ביטקוין תוך מספר שנים לארה"ב. "זו בעצם הצעה שטראמפ לא נתן בה תמיכה רשמית מלאה, אבל היא עלתה לדיון בסנאט, ונראה שיש לה גיבוי מטעם המפלגה הרפובליקנית. אם היא תעבור, אז 100 אלף לביטקוין יהיה כלום ושום דבר. על פי הצעת החוק, כמו שארה"ב מחזיקה יותר מ-8,000 טון זהב, היא תגוון את הרזרבות הלאומיות גם לביטקוין, ותחזיק לא פחות ממיליון ביטקוין", מסביר סמוחה.
"חלק מהסיבות שסינתיה לומיס מגבה ודוחפת את החוק הוא כדי שארה"ב תוכל להחזיר את החוב הלאומי שלה או חלקים ממנו באמצעות הביטקוין. יש לארה"ב חוב של 35 טריליון דולר. אם הם קונים ביטקוין כרזרבה ועושים את זה לפני מדינות אחרות, הם מגבים בצורה חלקית את הדולר בביטקוין, וזה יצמיח את הביטקוין לממדים עצומים, וכתוצאה מזה אחזקותיה של ארה"ב יהיו שוות הרבה יותר ויאפשרו לה להחזיר חוב דולרי. זה מה שאל סלבדור עושה. היא התחילה לקנות ביטקוין כבר ב-2021, החזירה כמויות חוב לא מעטות לקרן המטבע העולמית, חובות שנקובים בדולר. אחרי שהיא הרוויחה מהביטקוין, היא ממירה חלק מהרווחים ומחזירה את החוב הדולרי".
טראמפ גם הבטיח שהוא יקל משמעותית רגולטורית על כל מה שקשור לביטקוין, והבטיח להדיח את גרי גנסלר, יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאי. "מדובר באחד האנשים שהכי שמו מקלות ברגלי התעשייה, הוא תבע המון חברות בתחום ומונע מהבנקים להחזיק קריפטו בדרכים מסוימות. הוא באמת שם כמטרה בשיתוף עם ממשל ביידן והאריס לעשות כל מה שהוא יכול כדי לפגוע בתעשייה", אומר סמוחה. "נראה שעד סוף החודש הוא הולך לפרוש בעצמו".
טראמפ אף שוקל הפחתת מס רווחי הון על ביטקוין. "הוא אמר את המשפט הקצת פופוליסטי אבל הגיוני – 'אהפוך את ארה"ב לאימפריית קריפטו ומעצמה של ביטקוין'. מה שחשוב במשפט הזה מבצע הפרדה בין קריפטו לבין ביטקוין, הוא מסתכל על זה כדברים נפרדים, זה מראה כמה עבודה עשו היועצים", אומר סמוחה.
טירוף הביטקוין בא לידי ביטוי גם בסיפור המדהים של חברת מיקרוסטרטג'י (MicroStrategy), שהימרה על הביטקוין ובינתיים זה משתלם לה בענק. החברה רשמה השבוע שיא חדש, כשהמנייה שלה עמדה על 450 דולר. "כדי להבין עד כמה זה מפלצתי, מתחילת השנה המניה של החברה רשמה עלייה של 611%, ומאז שטראמפ נבחר היא עלתה ב-105%", אומר סמוחה.
מדובר בחברה של בינה עסקית, שמספקת מידע על עסקים ותעשיות. "ב-2020 מייקל סיילור שהיה אז המנכ"ל והיום יו"ר, שם לב להדפסות הכסף בזמן הקורונה, ל-5 טריליון דולר שמשרד האוצר והבנק המרכזי בארה"ב ההזרימו לכלכלה תוך חודשים בודדים", מספר סמוחה. "הוא התחיל ללמוד על ביטקוין, ולדבריו, הוא הבין שזה הנכס הכי טוב בעולם להחזיק, הוא העלה בדירקטוריון הצעה – שינוי אסטרטגיה של החברה. הם ימשיכו לספק שירותי בינה עסקית, אבל ימירו את כל רזרבות המזומנים לביטקוין.
"מאוגוסט 2020 החברה התחילה לקנות ביטקוין. ב-2021 היא לקחה צעד קדימה והתחילה לגייס באמצעות אגרות חוב דולרים כדי לקנות איתם ביטקוין. סיילור הבין שכסף שהממשלות מדפיסות, בדגש על הדולר, הולך ומדרדר בשחיקת כוח הקנייה שלו, אינפלציה מוניטרית, ושיש נכס נדיר ששמו ביטקוין, הוא הבין טכנולוגית איך הוא בנוי ולמה לא ניתן להשפיע עליו, ושלא להחזיק את כל ההון בביטקוין זה פשוט טעות גדולה".
מיקרוסטרטג'י קנתה 331 אלף מטבעות ביטקוין, במחיר ממוצע של 49,874 אלף דולר, שזה אומר שהיום הביטקוין שלה שווה 31 מיליארד דולר, רווח של כמעט 100% על ההשקעה שהיא ביצעה. בנוסף, בקרוב היא עומדת להיכנס למדד של S&P 500, מדד ניירות ערך שכולל 500 תאגידים.
"חברות רבות התחילו להעתיק את מה שהיא עשתה, לקנות ביטקוין ולגייס אגרות חוב לקניית ביטקוין", מספר סמוחה. "גולת הכותרת היא שמיקרוסופט עשויה להיות בדרך לעשות את זה. ב-10.12 יש פגישת דירקטוריון של בעלי המניות של מיקרוסופט, ומייקל סיילור, אחרי שקרא פומבית למנכ"ל מיקרוסופט לעלות איתו לשיחה, הוזמן להעביר הרצאה על אסטרגית הביטקוין באותה ועדה. למיקרוסופט יש יותר מ-75 מיליארד דולר רזרבות מזומנים, גם אם היא תקנה ביטקוין ב-3% מזה, זה עדיין המון כסף שנכנס לתעשייה וזו הצהרה מפלצתית. כבר לא תהיה ברירה אחרת לחברות אלא לבחון את זה".
JUST IN: MicroStrategy is currently the most traded stock in the US today, higher than Tesla and Nvidia pic.twitter.com/mbInxrxgSc
סיבה נוספת להתחזקות הביטקוין לפי סמוחה קשורה לאינפלציה העולמית וליתר דיוק להדפסות הכספים. "אנחנו רואים שהעולם שבו אנחנו חיים מדרדר, ככל שמדובר במציאות של המלחמה ברוסיה-אוקראינה, הפוטנציאל של פלישה סינית לטייוואן והחמרת הקונפליקט בין ישראל ואיראן, וכל אלה גורמים לממשלות להגדיל את תקציבי הביטחון ואת הגירעונות שלהן, והאופן המובהק שזה בא לידי ביטוי זה בהדפסת כסף", אומר סמוחה. "אנחנו עדים לכך שיש קורלציה חיובית מאוד בין קצב הגידול בהיצע הכסף לבין עליית מחיר הביטקוין. גם מחיר הזהב נסק השנה לשיאים חדשים, ולראשונה בתולדותיו הגיע ל-2,800 דולר לאונקיה. מתחילת השנה מתכת הזהב עלתה בערך ב-35%, זו אחת השנים הכי טובות שלה".
מה לגבי הסיכונים של הקריפטו?
סמוחה: "חשוב להדגיש שבסוף שוק הקריפטו וביטקוין הם תנודתיים. כמו שהם עולים מהר, כך גם הם יכולים לדעת לרדת מאוד מהר. ולכן חשוב קודם כל ללמוד. דבר שני, לא להתפתות להבטחות תשואה של הונאות אמיתיות שיש בתחום. דבר שלישי הוא שאם אתם לא יודעים מה אתם עושים, אז להסתכל על הדברים בפרספקטיבה ארוכת טווח. מי שקנה ביטקוין בכל נקודה בזמן, אם הוא היה מספיק סבלני, הוא נמצא היום ברווח. גם אם קנה בשיא של נובמבר 2021, שהיה אז ב-70 אף דולר, והחזיק מעמד 3 שנים, הוא עכשיו נמצא ברווח יפה".