תחזית מזג אוויר לא מדויקת שראיתם בסמארטפון שלכם עשויה לתפוס אתכם בלי מטרייה במקרה הטוב, ולגרום לנזק וסכנה של ממש במקרה של שיטפונות והצפות. הבוקר (שלישי) ישראלים רבים שהציצו באפליקציה ראו שבחוץ צפוי להיות בהיר ושמשי - כשבפועל יורד גשם חזק בערים כמו תל אביב ופתח תקווה.
ככה זה נראה באפליקציות מזג האוויר בסמארטפונים באזור השעה 10-11:
ככה זה נראה מחוץ לחלון:
מתעדכן מדי כמה שעות
אז למה הטלפון הציע משקפי שמש, כשבחוץ היה די קודר ואפילו גשום. למה גוגל לא הציעה לקחת דווקא מטריה, או לפחות איזה פונצ'ו?
במערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל וגם ב-iOS של אפל, מושכים את הנתונים מאתר Weather.com ששייך ל-IBM. לצד זה, בחנות האפליקציות תוכלו למצוא יישומים אחרים שיבטיחו לכם תחזיות מדויקות יותר עם גרפיקה מלוטשת ודינמית. אז עד כמה התחזיות האלה מדויקות והאם באמת מומלץ לסמוך עליהן?
"זה נושא באמת מטריד, אבל אין תחליף לחזאים", אומרת סיגל גפני, חזאית חדשות הבוקר עם ניב רסקין. "האפליקציות מסתמכות על נתונים של אתרים עולמיים. אין מישהו שיושב ומעדכן כל זמן קצר. סביר להניח שפעם ב-6 שעות הם מעדכנים את התחזית עם המודלים".
"מזג אוויר כמו עכשיו גם ככה מורכב מאוד לחיזוי כי אנחנו בעונת מעבר. לחזאי מקומי יש את הניסיון של השנים, ההיכרות עם השטח והאזור עצמו", מוסיפה גפני. "אלה דברים שהאפליקציה לא יודעת לתת להם ביטוי. יש לנו תצפיות מטאורולוגיות שמתעדכנות כל שעה, אנחנו רואים מגמה, אנחנו יכולים לפי זה לתת עדכון תחזית. האפליקציות לא עוקבת אחרי מכ"ם עננים ויודעת להגיד לך שיורד גשם מקומי. אבל כן אפשר להסתכל באפליקציות כדי לראות מגמה".
"אני לא יודעת איך הם עובדים, צריך לשאול אותם, אבל בטח אין להם בכל נקודה בגלובוס אדם שמעדכן את הנתונים בכל רגע נתון", מציינת גפני. "הגיוני שאין להם כלי חיזוי מקומיים ואת היכולות שיש לשירות המטאורולוגי הישראלי לדוגמה".
לדבריה של גפני דווקא בגשם כמו שראינו היום מומלץ פחות להקשיב לתחזית בסמארטפון. "מושג שהרבה משתמשים בו זה גשם מקומי. היום לדוגמה בצפון תל אביב ירד גשם חזק ובדרום תל אביב היה מעונן חלקית. אלה נתונים שרק חיזוי מקומי יכול לתת. אבל יכול להיות שבעתיד זה ישתנה".
ויכול להיות שמקור הבעיה הוא דווקא בהתייחסות שונה לנתוני המודלים. "כשאנחנו עושים תחזית אנחנו מסתכלים על ערכים של לחץ וגובה בכל מיני מפלסים של טמפרטורות ורוח", אומרת אילנית אדלר, חזאית חדשות 12. "יכול להיות שזה נראה מבחינתם איזשהו משהו שהוא רדוד באופן יחסי או שהמודלים שעושים את האנליזה לא ראו שיהיה איזשהו גשם. אולי הם ראו איזשהו טפטוף, ואז כשרואים אצלם טפטוף שמים אייקון של מעונן חלקית או של שמש, זו הערכה שלי".
"וגם הגשם הזה של היום הוא מאוד מקומי. אלה התפתחויות מקומיות, שאגב קורות אצלנו הרבה בגלל הפרשים של ים-יבשה. יכול להיות שהמודלים היבשים מפספסים את זה", מוסיפה אדלר. "זה משהו שיכול לבוא לידי ביטוי בטמפרטורות מכיוון שישראל היא מאוד צרה ברוחב שלה. נגיד תל אביב וירושלים מאוד שונות במזג אוויר - והמודלים הגלובליים מפספסים את זה, ואצלנו כשמשתמשים במודלים אזוריים רואים את ההבדל".
בוושינגטון פוסט פורסם לאחרונה מאמר על הנזק שאותן אפליקציות גורמות לחזאים, ובו נכתב: "קל לעצב ממשק גרפי שיציג תחזיות מדי שעה לאורך כל היום, אבל זה בלתי אפשרי לדייק בכל מצבי מזג האוויר. עדשה אפליקציות יוכלו לומר למשתמשים מאיזו תחזית עליהם להתעלם, תפיסת הציבור הכללי תהיה שבדרך כלל מטאורולוגים טועים".