“Tell me what you eat, and I will tell you what you are.” – Anthelme Brillat-Savarin pic.twitter.com/xvcInFamAr
אתם מה שאתם אוכלים, גרסת המציאות: ערכה לגידול סטייקים מתאים אנושיים זכתה לאחרונה בפרס עיצוב השנה מטעם מוזיאון העיצוב בלונדון. הערכה, שנקראת "סטייק אורובורס" על שם הנחש שבולע את זנבו, תגיע עם כל מה שאתם צריכים כדי לגדל סטייקים קטנים מהתאים שלכם.
כדי לגדל סטייק אורובורוס, כל מה שצריך זה לאסוף תאים מתוך הלחי ולהמתין שלושה חודשים. במוזיאון מוצגים תאים שעברו את תהליך הגידול ולאחר מכן נשמרו לתצוגה. הם מבוססים על תאי אדם שנרכשו מ-ATCC, ארגון אמריקני שאוסף ושומר רקמות, וגודלו בעזרת תרומות דם שתוקפן פג וייועדו להשמדה אלמלא נרכשו. "כשאתם מגדלים את עצמכם אתם מבטיחים שאתם והיקרים לכם תמיד יודעים מה מקור האוכל שלכם, ואתם בטוחים שהתאים גדלו באופן אתי ובהסכמה", נכתב באתר האינטרנט הפיקטיבי של המוצר המדומיין.
"אנשים חושבים שלאכול את עצמך זה קניבליזם, אבל מבחינה טכנית זה לא", אמרה גרייס נייט, מהנדסת תעשייתית, למגזין Dezeen. אגב, אין כאן רק עיצוב: מלבד נייט והאמן אורקן טלהאן, גם המדען אנדרו פלינג חתום על הפרויקט. השלושה תכננו אותו לפי הזמנה של מוזיאון לפילדלפיה לאמנות שהתקבלה שנה שעברה. "דם אנושי שתוקפו פג הוא פסולת במערכת הרפואית. למרות שהוא זול ובר-קיימה יותר מפלזמת דם עוברית, הוא מקובל פחות מבחינה תרבותית", הוסיפה.
למקרה שהזדעזעתם לגמרי, נספר לכם שמטרת הפרויקט היא להעביר ביקורת על תעשיית הבשר המתורבת, אותה מתכנני המוצר מגדירים בתור לא הכי "ידידותית לבעלי חיים". לדבריהם, בשר מתורבת נשען על פלזמת דם עוברית של פר, שנדגמת מפרות הרות בבתי מטבחיים, למרות שחלק מהחברות טוענות שהן מצאו אלטרנטיבות. "בשעה שתעשיית הבשר המתורבת צומחת באופן מהיר, כדאי לפתח עיצובים שחושפים את המגבלות של התעשייה הזו ושחושפים את האמת מבעד להייפ", אמר המדען פלינג.