מאז 7 באוקטובר, האנטישמיות ברשת נמצאת בנסיקה ומדי יום הרשתות החברתיות מתמלאות בכמויות אדירות של תוכן אנטישמי. כדי להתגבר על הניטור ברשתות החברתיות השונות, הגולשים המציאו "מילון אנטישמיות מודרני" - שפה חדשה המאפשרת להם לבטא אמירות אנטישמיות וסטריאוטיפים אנטישמיים באמצעות סמלים ומושגים מופשטים, מעין שפה סודית שמאפשרת לעקוף את כלי הסינון ברשתות ולהימנע מביקורת ציבורית.

ד"ר מטיאס בקר, בלשן קוגניטיבי, החליט להילחם בתופעה ויחד עם צוות חוקרים קיטלג את אותם ביטויים לקטגוריות של אמירות אנטישמיות מובהקות, אמירות מרומזות יותר ואמירות שהן בתחום האפור. המטרה היא לאפשר ניטור טוב יותר ברשת - שיאפשר להילחם בשיח השנאה נגד יהודים.

"אני מתעסק בלימודי אנטישמיות כבר 12 שנים וכסטודנט, לפני 15 שנים, התעניינתי במיוחד בהסתה דרך הרשתות החברתיות", הוא מספר בשיחה עם mako. "עניין אותי איך החברה מקצינה בעקבות הרשתות החברתיות והאנונימיות שהן מאפשרות, וצללתי לתוך הנושא של שנאת יהודים".

"כבר ב-2022 חשבנו איך לנסות ולפענח אנטישמיות ברשת. זה דרש מחקר אמיתי, והתחלנו לעבוד עם מקבלי החלטות ועם משפיענים. זה גם דרש הבנה עמוקה ושלמה של האנטישמיות ברשת, כש-70% מהעבודה הייתה שימוש במודלים שונים של סיווג תוכן. ככה נולד הרעיון של לקסיקון האנטישמיות, שיאפשר לזהות ביטויים אנטישמיים שונים".

 

ד"ר מטיאס בקר (צילום: Kay Herschelmann)
ד"ר מטיאס בקר | צילום: Kay Herschelmann

המילון מכסה מגוון רחב של מילים וביטויים אנטישמיים, עיוותי כתב, סטריאוטיפים כמו חמדנות, כוח ורשעות, אנלוגיות שמשווה את ישראל לנאצים ועד לשיח שנאה כמו "יהודים לגז". כמו כן, המילון כולל ביטויים שהתפתחו אחרי אירועי 7 באוקטובר, כמו "חטופים חטפו חטופים" ו"תינוק תמורת תינוק". אותו מילון אמור לעזור לנטר את שיח השנאה ברשתות החברתיות, אבל האם אותן רשתות בכלל רוצות למנוע שיח שכזה? אם שואלים את בקר, יש הבדל מהותי בין הרשתות החברתיות השונות ובין הרצון והיכולת שלהן למנוע שיח שנאה. "ביוטיוב, גוגל ומטא, ואפילו בטיקטוק, בהחלט מתערבים יותר ויש שם התעוררות. הם רואים בחוסר הלחימה בשיח האנטישמי יחסי ציבור רעים, אז בהחלט רואים יותר מהלכים מהצד שלהם בנושא".

מנגד, מי שנמצאת מאחור בכל הקשור ללחימה באנטישמיות, היא X (טוויטר לשעבר), כך מסביר ד"ר בקר. "על פי מחקר של המכון לדיאלוג אסטרטגי, מאז שאילון מאסק השתלט על X, השיח האנטישמי עלה בצורה חסרת תקדים. מאסק חוגג את העובדה שבטוויטר אפשר להגיד מה שרוצים. כן, יש שם מלחמה מסוימת בקריאה גלויה לאלימות, אבל אם אתה מהדהד תיאוריות קונספירציה אנטישמיות, למרות שאתה מעודד בצורה עקיפה אלימות, מאסק לא נלחם בך. להיפך".

"בטווח הארוך - שנאה נגד יהודים יכולה להפוך לאלימות פיזית נגד קהילות יהודיות", אומר בקר. "מאסק מפספס את המתאם בין הפצת התיאוריות האלה לאלימות. במטא למשל כן פותחים את הדלת כדי להקשיב ולנסות למצוא דרכים להילחם בתופעה מבלי לפגוע בצורה קשה בחופש הביטוי של הגולשים. אירועי 7 באוקטובר הובילו אותם להבנה שמשהו חייב להשתנות".

בניסיון להתגבר על הקושי שבניטור האנטישמיות ברשת, קמו מיזמים שעושים שימוש בטכנולוגיה במטרה לצמצם את היקפה. כזה הוא The ADIR Challenge Foundation, שהוקם על ידי מוריאל לוטן וד"ר שי הרשקוביץ במטרה לפתח פתרונות מבוססי טכנולוגיה למאבק באנטישמיות ובהסתה ברשתות החברתיות ומחוצה להן. היוזמה נולדה בעקבות מותו של אדיר מסיקה, אחיינה של מוריאל בפסטיבל הנובה בעת שנלחם במחבלים בידיים חשופות והציל את חברתו ו-3 אנשים נוספים שהסתתרו במיגונית סמוכה.

מוריאל לוטן ואדיר מסיקה ז"ל (צילום: פרטי)
מוריאל לוטן ואדיר מסיקה ז"ל | צילום: פרטי

מוריאל לוטן, מייסדת שותפה ומנכ"לית בארגון, משתפת פעולה כאמור עם ד"ר בקר ועם מומחים נוספים. "המחקר של מטיאס הוא בעל ערך עצום למאבק בהתפשטות השיח האנטישמי ברשתות, שכן הוא מהווה מסד נתונים איכותי שבאמצעותו ניתן לבנות מודלי שפה (LLM) מדויקים יותר", אומרת לוטן. "המודלים האלה יסייעו באיתור ובהסרה של שיח שנאה והסתה מהרשתות, בדיוק בגלל הניואנסים השפתיים שמאפשרים הסוואה של השיח והתחמקות של מפיציו מגורמי האכיפה. אחת מהמטרות של The ADIR Challenge Foundation היא לייצר את שיתופי הפעולה הללו בין מומחים כמו מטיאס מתחומים כגון מדעי החברה והרוח, לבין מומחים מתחומי הטכנולוגיה במטרה לייצר אסטרטגיה הוליסטית וקואליציה שתילחם באופן אפקטיבי יותר באנטישמיות המודרנית".

 

מוריאל לוטן (צילום: שי פרנקו)
מוריאל לוטן | צילום: שי פרנקו

אבל כשהמספרים כל כך לרעתנו, האם יש בכלל על מה להילחם? "אני חושב שזה תלוי מה יהיו הצעדים הבאים. אם נמשיך באותה גישה של השנים האחרונות - אנטישמיות תמשיך להיות עובדה מוגמרת ורק תתחזק", מסכם בקר. "הבעיה נמצאת שם, והרבה צעירים כבר נחשפו לתיאוריות אנטישמיות על כך שיהודים 'אחראים' על הרוע בעולם ועל אירועים כמו 9/11. אנחנו צריכים לנסות להילחם בכך ולספק לבתי הספר ולאוניברסיטאות את הכלים להילחם גם, כי מה שקורה ברשת עובר בסוף גם למרחב הציבורי".

מילון האנטישמיות המחודש – דוגמאות מתוך המחקר של ד"ר בקר

“I$rael”

“Holo©au$t”

“Israhell”

“Satanyahu”

“Usrael”

“Zionazis”

“iSSrael”

“Israheil

“Holohoax”

“JURN THE BEWS”

“Tiny hats are the source of the worlds problems”

ביטויים הקשורים ל-7.10: 

  • “Eye for an eye, baby for a baby”
  • “Karma!!!! The irony is killing me”
  • “It’s Hostages taking Hostages, let’s get it right!”
  • “It's the way Israel taught them”