הבוקר התעוררנו לסערת רשת חדשה כשהתברר שהאנציקלופדיה החינמית ברשת ויקיפדיה החליטה למחוק את הערך על מותו של הלוחם בראל חדריה שמואלי ז"ל. גולשים רבים זעמו על ההחלטה וחלק מכלי התקשורת קראו לה החלטה מכעיסה, גם משפחתו של בראל התייחסה לפרשה ואחותו התייחסה בעמוד הפייסבוק שלה לעניין: "ירקו לנו בפרצוף".
כעת לאחר שלוחצים על הערך "נפילת בראל שמואלי" בוויקיפדיה מופנים אוטומטית לעמוד "הלחימה ברצועת עזה לאחר מבצע שומר חומות". לאחר שהמחיקה עוררה ביקורת רבה, ביררנו כיצד מקבלים החלטות כאלה באתר ומדובר בתהליך מאוד מסודר ומפורט.
חשוב להבין כי אין אדם אחד שעומד מאחורי המחיקה וקשה מאוד לטעון ששיקולים פוליטיים הם שהשפיעו על ההחלטה, למרות הביקורת הרבה שהושמעה כנגד האתר בו כולנו משתמשים.
כך זה עובד: תחילה אחד העורכים יכול להעיר הערת חשיבות על ערך, אם הוא חושב שאין חשיבות לערך עצמו ואז מתנהל לו דיון חשיבות ארוך במשך שבוע, במהלכו כל משתמש יכול להשתתף ולהביע את דעתו וכולנו יכולים לצפות בו. לאחר בערך שבוע העורך מסיר את תבנית החשיבות. בסופו של דבר אחד העורכים שחושב שהערך לא ראוי יכול לפתוח דיון/הצבעת מחיקה, בשלב הזה ישנו שבוע שבו כל עורך שעומד בקריטריונים יכול להצביע בעד או נגד המחיקה. הקריטריונים הם משתמש שנרשם לפני יותר מ-30 יום וברזומה שלו ישנם יותר מ-100 עריכות על שמו. כאמור בנושא הערך של בראל 47 הצביעו בעד ו-35 הצביעו נגד המחיקה.
בושה וכלימה: בוויקיפדיה מתקיימת כעת הצבעה האם למחוק את הערך על לוחם ימ״ס בראל חדריה שמואלי הי״ד. pic.twitter.com/xFAzLeT3Az
אז לפי מה החליטו העורכים האם למחוק או לא? לאתר ישנה מדיניות ברורה לגבי סעיפים שונים בצה"ל וישנו סעיף אחד ספציפי שכנראה גרם להם לקבל החלטה. בקריטריונים לכתיבה אודות חיילי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה נכתב בסעיף היחיד שלא מדבר על קצינים: "חללים אשר לנפילתם הייתה חשיבות ציבורית יוצאת דופן, שעמדה במבחן הזמן (שנה לפחות). חשיבות שכזו יכולה להיות, למשל, במקרה של חלל שבעקבות מותו יצאו לפעולת תגמול, למבצע צבאי משמעותי או לפעילות מדינית או פוליטית חשובה; מי ששמו או האירוע שבו נפל הפך לסמל תרבותי, וכדומה".
מותו של שמואלי ז"ל לא הביא לפתיחת מבצע צבאי או פעילות מדינית/פוליטית, אם כי תת הסעיף האם הפך לסמל תרבות והאם ישנה חשיבות ציבורית יוצאת דופן שעומדת במבחן הזמן הוא בהחלט נתון לפרשנות, מה שבטוח שעם כל הצער שבדבר החליטו רוב העורכים למחוק את הערך.
מה שונה הפעם מפעמים קודמות? דווקא הפעם הורשו כל המשתמשים להביע את דעתם בדיון החשיבות גם אם הם נרשמו לאחרונה, ואולי במיוחד בשביל זה, ואפילו אם הם אנונימיים.
בדומה לתגובות ברשת גם חלק מהתגובות בדיון החשיבות של ויקיפדיה היו מאוד נחרצות לגבי הכוונה למחוק את הערך: "פשוט בושה, פוליטיקה זולה על חשבון כל העולם", "חוצפה למחוק!" וגם "בין הערכים החשובים ביותר של ויקיפדיה. צריכים להתבייש אם נרשה לאשר שיורידו את הערך".
בדיון עצמו ניתן לראות את המשתמשים מתווכחים על שינויים שונים למשל: הורדת המונח מחבל ממי שהרג את בראל והסרת לינקים חיצוניים שיופיעו בערך.
כחלק מהזעם ברשת נראה שהמשתמשים החדשים מנסים להוסיף ערכים דומים על שמואלי ואפילו נכתב ערך על סאגת מחיקת הערך, אך כולם נמחקים אוטומטית מהאתר.
למרות שנראה כך זה לא הסוף של הערך על שמואלי ז"ל. לוויקיפדיה יש גם נוהל שחזור, במידה ואחד העורכים ירצה לפתוח מחדש הוא יוכל להעלות דיון שחזור שבסופו גם תתבצע הצבעת שחזור. קשה להאמין שבמצב של היום העורכים ישנו את דעתם אך במידה והאירוע יתגלגל כך שהוא יענה על סעיפי המדיניות לכתיבת ערך על חללי צה"ל הערך יוכל לעלות בחזרה לאוויר.