אתמול (רביעי) נערך בשעות הערב בהיכל מנורה מבטחים בת"א, גמר תחרות "מיזם השנה 2022" של עמותת יוניסטרים, שפועלת לפיתוח חשיבה יזמית, חדשנית וטכנולוגית בפריפריה. מדובר באירוע השיא השנתי של העמותה, במסגרתו הוצגו בתערוכה כ-110 מיזמים של אלפי בני הנוער המשתתפים בתוכנית, מ-100 יישובים מקריית שמונה ועד אילת, ומכל המגזרים - יהודים, ערבים, דרוזים, חילונים, דתיים, נוער עולה, נוער בסיכון ועוד.
המיזם שזכה במקום הראשון בתחרות הוא מזרן חכם שפיתחו בני נוער מנתיבות, שמטרתו להחליף את השעון המעורר, ומעיר את המשתמש בצורה מיטבית ובדיוק בשעה שהוא רוצה. ההתעוררות נעשית באמצעות צלילים נעימים, רטט מתגבר וטכנולוגיה המתממשקת ב-IOT (אינטרנט של הדברים) במוצרים נוספים בבית, כגון אורות, וילונות ודוד חשמלי. בעתיד הם מתכננים לשלב בו טכנולוגיות ניטור לשינה להשכמה אידיאלית לכל אדם.
"הקבוצה שלנו מורכבת מבני נוער בגילי 16-17 מהעיר נתיבות והסביבה. במקום לשבת בים בימי החופש הגדול, אנו עובדים מאד קשה על הפיתוח, ולאחרונה אף התחלנו בשיתוף פעולה עם חברת 'פולירון'. נפגשנו עם המנכ"ל קובי פודה, שסייע לנו בעיצוב האבטיפוס, ואנחנו מקווים להמשיך לעבוד איתם", מספרת ל-mako תימור בן ארויה, בת 17 מנתיבות, אחת מהזוכות.
הרעיון נולד לפני שלוש שנים בזמן ישיבת סיעור מוחות. "אני רוצה להקדיש את הניצחון הזה למדריך שהתחיל איתנו, אוראל דנינו. הוא נהרג לפני שנה בתאונת אופנוע והוא יזם את הרעיון והאמין בנו הרבה", אומרת בן ארויה. "במהלך שלוש השנים של התוכנית ביקרנו בחברות הייטק הממוקמות במרכז הארץ, וזכינו לדבר פנים אל פנים עם המנכ"לים של אותם חברות. אנחנו מאמינים שמותר לנו לחלום להגיע הכי גבוה שאפשר, בשאיפה להגשים את החלומות שלנו. אני לא בטוחה שאעסוק בהייטק, אבל כן חושבת שאפתח מיזם בעתיד, ואפילו למדתי אנגלית בנוסף על הדרך. הערב קיבלנו הוכחה נוספת לכך שהשמיים הם הגבול ושאנחנו יזמים מקצועיים. בנוסף, גם זכינו במענק שיתווסף לקופת המיזם וקשרים עסקיים, שיתנו לנו כלים להמשיך לצמוח מעלה". יחד איתה עבדו על הפרויקט אוריה טביב, נריה טרבלסי, עדי חדד, אופק אטון ומוריה אליחי.
במקום השני זכתה קבוצת בני נוער מנתניה, המפתחת מיזם להנגשת המדפים בארון בצורה נוחה על ידי מנגנון חכם בארון עבור קשישים ואנשים עם מוגבלויות. באמצעות תזוזת המדפים לגובה המתאים למשתמש, הצרכן ייהנה מחוויית משתמש נוחה ובטוחה – בה יוכל להגיע אל כל המדפים בלחיצת כפתור.
מיזמים בולטים נוספים היו אפליקציית MedHelp, שנועדה להגביר את המודעות והידע בכל הקשור בעזרה ראשונה לאנשים במצוקה רפואית. זאת, באמצעות משחקים וסרטונים שמטרתם להנגיש את המידע בדרך חווייתית, לצד חומר מקצועי מקיף כתוב.
רעיון נוסף היה אפליקציה המעודדת חיבור בין דורי בעזרת שיתוף ידע דו-כיווני, שמטרתה לעודד חיבור ותחושת משמעות בקרב בני הגיל השלישי. לאחר ההרשמה, המשתמשים יוכלו לבחור אם הם רוצים לתת או לקבל עזרה. אם הם בוחרים להיות נותני עזרה, תוצג בפניהם רשימה של אנשים שזקוקים לה.
פרויקט נוסף הוא אפליקציה לעידוד שימוש בתחבורה ציבורית, בעזרת תגמולים והטבות. בכל נסיעה בתחבורה ציבורית המשתמשים יצברו נקודות למגוון רשתות מסחריות ואת הנקודות ניתן יהיה לממש בקנייה בחנויות.
"יוניסטרים עוזרת לחבר את הפריפריה למדינת תל אביב"
אחד משופטי התחרות היו זוהר לבקוביץ, יזם הייטק ומשקיע הון סיכון ישראלי, המוכר מתוכנית "הכרישים". "אני מנסה לעזור כמו שלי עזרו בתחילת הדרך לפני עשרים ומשהו שנים. עכשיו תורי לעזור הלאה לדור הצעיר", הוא מספר ל-mako. "עבורי זו סגירת מעגל, גדלתי בקיבוץ דפנה שנמצא בצפון ליד קריית שמונה. אני זוכר שהיה לי מאוד קשה להגיע מהפריפריה הרחוקה למרכז. יוניסטרים עוזרת לחבר את הפריפריה למדינת תל אביב, את יו"ר העמותה, רוני, אני מכיר כבר למעלה מעשרים שנים. אני חושב שהמטרה היא לתת כלים ליזמים צעירים שלא נולדו ב-8100 או 8200 את ההזדמנות המלאה להצליח כמו שמגיע להם".
לבקוביץ אמר באירוע: "המיזמים פה בשלבים ראשונים. אני לא בטוח שהייתי משקיע פה במשהו, אבל אני מנטור ועוזר לקבוצות. אני בטוח שהרבה מהדור הבא של היזמים של ישראל יצאו מכאן. היו לנו ב'כרישים' חלק שהגיעו מיוניסטרים ואני ממליץ לכולם להגיע לנסות - ומקסימום תצליחו".
מלבדו, חבר השופטים כלל שמות מוכרים רבים, בהם רוני צארום, מייסד ויו"ר יוניסטרים ורעייתו יעל, נעמה שולץ, מנכ"לית משרד רוה"מ, גבי פורטנוי, ראש מערך הסייבר, דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, מרים פרץ, אשת חינוך וכלת פרס ישראל, זיו שילון, יזם ופעיל חברתי, עדי סופר תאני, מנכ"לית Meta ישראל, רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת ב-Team8 ועוד.
סופר-תאני סיפרה כי היא מלווה את המיזם מזה שמונה שנים. "הייטק ישראלי הוא המנוע הכי חזק של הכלכלה שלנו, אבל הוא גם המנוע הכי חזק גם של החברה שלנו. המטרה היא לחבר בין שניהם. במפגש הזה עם בני הנוער את יכולה להבין שיהיה כאן טוב. העתיד מלא אופטימיות ושאף אחד לא יבלבל אותנו. רואים אותנו וזה ממלא את הלב", היא אומרת.