טונות של חשיש, מאות מיליוני שקלים ועשרות אלפי משתמשים – כל זאת באמצעות אפליקציית טלגראס, שבמשך שנתיים פעלה מתחת לרדאר. השבוע, אחרי שנמלט משדה התעופה באוקראינה, נעצר מייסדה עמוס דב סילבר באומן, והוסגר למדינת ישראל.

אבל מעצרו של סילבר לא הרתיע את סוחרי הסמים, אלא אפשר להם להקים אלטרנטיבות לטלגראס. אחת מהאלטרנטיבות היא קבוצת ווטסאפ בשם "המחתרת", שלה קבוצה נוספת בשם "הארגון". "במחתרת יש היום כ-11 אלף חברים", סיפר ע', מפעיל הקבוצה. "אנחנו משתדלים לשמור על פרופיל נמוך, לא לעשות רעש. מאוד מפחיד מה שקרה עם עמוס. אני מאוד מכבד אותו, אבל בסופו של דבר הוא קיבל את מה שהוא ביקש, הוא רצה להפוך לסמל. זו הייתה ההתנהלות של טלגראס". 

איפה הכסף של מייסד טלגראס? (צילום: מתוך "חי בלילה",  קשת 12  )
קדוש מעונה או ראש ארגון פשע? עמוס דב סילבר, מייסד טלגראס | צילום: מתוך "חי בלילה", קשת 12

אורן לייבוביץ', מבעלי מגזין קנאביס, סיפר ל-next שסילבר היה פעיל לגליזציה עוד לפני שייסד את טלגראס. הוא לא הראשון שהקים גוף בתוך טלגרם למסחר, אבל הוא זה שמשך את תשומת הלב התקשורתית וחשף זאת להמונים. "הוא יהיה קדוש מעונה, בעיני הציבור הוא גיבור", סיפר לייבוביץ', "אבל בעיני המשטרה הוא נתפס כראש ארגון פשע". 

למרות מעצרו של מייסד טלגראס- המסחר מתמשך (צילום: מתוך "next",  קשת 12  )
"הארגון" | צילום: מתוך "next", קשת 12

"אני לא בטוח שהפלטפורמות הדיגיטליות המוצפנות תורמות ללגליזציה", הוסיף לייבוביץ'. "המהלכים שיביאו ללגליזציה חייבים להיות דרך הממסד, כלומר דרך בתי המשפט או הכנסת. כאן אגב היו חילוקי הדעות המרכזיים ביני לבין עמוס, שהיה חבר שלי הרבה מאוד שנים. אנחנו נוקטים בעמדה מערכתית, והוא הלך עם כל הכוח. לצערנו זה לא מה שקורה, העובדות לא נקבעות בשטח. הביקורת כלפיו הייתה בעיקר עידוד של בני נוער לשימוש בסמים, שזו בעיה חמורה. הוא גם הודה בדברים האלה בדיעבד". 

נועה בונה, גם מבעלי מגזין קנאביס, הוסיפה שיהיה קשה מאוד למשטרה לעצור את הפלטפורמות האלה ואת הסחר בתוך טלגרם, במיוחד כשהאפליקציה מוצפנת. "בגלל המעצר של עמוס, יש יותר רשימות וקהילות פרטיות, שעוד יותר קשה למצוא אותן", העידה בונה.