שטחו של האי "אל מריה", ששוכן צפון מזרחית לאבו-דאבי, הוא קצת יותר מקמ"ר אחד בלבד אבל הוא כבר אחד ממרכזי הפינטק הגדולים והמסקרנים בעולם – משכנו של "אבו-דאבי גלובל מרקט" (ADGM). באי מנוהלים נכסים בשווי של כ-85 מיליארד דולר – מספר שהאמירתים מקווים שיצמח ככל שיגיעו יותר משקיעים וחברות לאי הקטנטן.
שירות פיננסי לכל אחד – בכל מקום
"פינטק" (טכנולוגיות כלכליות, Financial technology) הוא תחום צומח במהירות בעולם ההיי-טק, שמאגד תחתיו את כל הטכנולוגיות שנוגעות לכסף של העולם, ממטבעות קריפטוגרפיים ו-NFT ועד טכנולוגיות ותיקות ומוכרות יותר כמו הכספומט השכונתי – המכונה העצומה שאנשים מוציאים ממנה מזומנים כבר קרוב ל-50 שנה.
מוצר הפינטק המוכר והפופולרי ביותר נמצא כנראה אצלכם בכיס – הסמארטפון ובו אפליקציות הבנק, האשראי, העברת הכספים, ההשקעות וניהול התקציב שלכם. הן מרכזות בצורה ויזואלית ונוחה, את מה שלפני קצת יותר מעשור היינו צריכים לארגן מתוך ערימות של דוחות וניירות, שדחוסים בקלסרים. במקום לחכות שייפתח הסניף ולבזבז זמן בשיחה עם פקיד, האפליקציות מאפשרות לבצע פעולות בכל שעה מכל מקום.
"אם אני בנק ואתה רוצה לפתוח אצלי חשבון, היום אנחנו יכולים לעשות הכול בטלפון. אנחנו יכולים להשתמש בבינה מלאכותית וזיהוי פנים בשביל לוודא שאתה מי שאתה טוען שאתה", מסבירה כרמן ג'יימס, מובילות תחומי שירותים פיננסיים וטכנולוגיה, מידע ותקשורת במשרד ההשקעות של אבו-דאבי (ADIO). "הטכנולוגיות האלה מספקות ללקוחות חוויה נעימה וחלקה יותר בפתיחת חשבון בנק".
השימוש במוצרי פינטק במגמת עלייה אבל החזון של הפינטק גדול יותר: "זאת האפשרות לספק שירותים כלכליים לכל אחד, לא משנה איפה הוא נמצא, לא משנה מהיכן הוא מגיע או כמה כסף יש לו – זה מה שפינטק מנסה לעשות – ואנחנו מצליחים לעשות את זה לא-רע", אומרת גבריאלה אינזירילו, מנהלת פיתוח שווקים, מחלקת חדשנות טכנולוגית וכלכלית ברשות לפיקוח על שירותים פיננסיים של אבו-דאבי.
לא לפחד – להשקיע
אבו-דאבי זיהתה את הפוטנציאל הרב בטכנולוגיות האלה, שיכולות לעזור לכל אדם בעולם שמקבל משכורת, משלם על משהו, משקיע כסף או חוסך – שזה בעצם כולנו, והחליטה להיות בית לפינטק.
מדינות רבות בעולם מנסות להבין מה הם מטבעות קריפטוגרפיים, והאם צריך להילחם בהם, למסות אותם או לאמץ אותם. באבו-דאבי החליטו להיות חלוצים באסדרת השימוש והסחר בהם, כדי לעודד את הכלכלה ואת החדשנות באזור. עוד ב-2018, ה-ADGM הכריזה על תשתית לרגולציה שתיקח בחשבון את האתגרים שיצרו מטבעות הקריפטו: הלבנת הון, הגנה על צרכנים, מניעת פשיעה כלכלית ועוד.
המהלך השתלם. "חברות קריפטו חדשניות רבות מכל העולם רוצות להגיע לכאן ולנצל את המצב הזה", מספרת ג'יימס. אבו-דאבי לא הסתפקה ברגולציה ונכנס בעצמה לתחום, שנמצא במגמת עליה. קרן Mubadala הממשלתית של אבו-דאבי הכריזה בדצמבר 2021 שתשקיע בעצמה בטכנולוגיות קריפטו ובלוקצ'יין, מאחר שהשוק נמצא בעליה. מכיוון שכריית מטבעות קריפטו צורכת אנרגיה רבה, הקרן תשקיע גם בטכנולוגיות אנרגיה.
קרוב להכול
ה-ADGM הוא אזור שמאופיין בפטורים ממס והקלות רגולטריות, במטרה לייצר סביבה נוחה עבור ארגונים שרוצים לבצע עסקאות בינלאומיות – מסבירה אינזירילו. מה זה אומר בפועל? "אם מגיעה יזמת עם האמצעים להפוך את הרעיון שלה למציאות, ואנחנו חושבים שהוא הגיוני, אנחנו ניתן לה רשיונות לעבוד כאן. היא יכולה גם לקבל מענקים ממגוון רשויות ממשלתיות, נאפשר לה להתחיל לגייס כאן לקוחות ולהתחיל לעבוד כאן".
המשרד להשקעות של אבו-דאבי ילווה משקיעים שיגיעו לכאן - מבטיחה סעוד אל חוסאני, מנהלת מחלקת משקיעים ב-ADIO: "אנחנו תומכים במשקיעים ועוזרים להם לחקור את השוק בכל ענף שהוא", היא אומרת. "הרבה חברות הגיעו להקים כאן מטה והפכו את אבו-דאבי לבית שלהן".
לפי ג'יימס, היתרון הגיאוגרפי בעבודה מהאמירויות הוא "80% מאוכלוסיית העולם נמצאת במרחק של עד שמונה שעות טיסה מכאן, אז אפשר להשתמש בנו כמרכז שמשרת חלק גדול מהעולם".
אבו-דאבי קוראת לישראלים לנצל את כל היתרונות הללו שהפכו לזמינות בעקבות היחסים שנוצרו בין שתי המדינות. "אנחנו מאוד רוצים שסטארט-אפים ישראלים יגיעו לכאן. אנחנו רוצים לראות כאן יותר מוצרים פיננסיים מישראל", מסכמת אינזירילו.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למשרדי חברת ADIO בישראל השוכנים בשדרות אבא אבן 12, הרצליה.
ליצירת קשר: טלפון- 054-4593583, כתובת מייל: israel@adio.gov.ae