אח, 2020, איזו שנה מזעזעת היית. ולא סתם שנה מזעזעת, אלא גם מעוברת. כן, למקרה ששכחתם, שנת הפלצות שעברנו מנתה 366 ימים, יום אחד יותר משנה רגילה. אז עכשיו, כשזה סוף סוף נגמר, אין שמחים ונרגשים יותר מאיתנו להגיש לכם את סיכום השנה של NEXTER. וכן, כל מה שכתוב כאן באמת קרה השנה. 

אתגר דולי פרטון

פעם, בינואר, היה נראה כאילו השנה הזו תהיה סתם עוד שנה; מקסימום כמה סלבס יילכו לעולמם, כמה אתגרי רשת יסחפו את כולם, וזהו. אתגר דולי פרטון התחיל, הפתעה הפתעה, אצל דולי פרטון. הזמרת העלתה ארבע תמונות שלה כאשר כל אחת מייצגת את מה שהיא משדרת ברשת חברתית אחרת (פייסבוק, אינסטגרם, לינקדאין וטינדר). הסלבס הצטרפו מיד.

View this post on Instagram

A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)

גל גדות העלתה רביעיה כזו, וגם וויל סמית', ג'ניפר גארנר ואפילו נתניהו שלנו. הוא, משום מה, שם את טלגרם במקום טינדר, אבל אין מה להאשים אותו. שיטוט קצר ברשת מראה שדי הרבה אנשים לא בדיוק הבינו את האתגר. לא נורא, גם ככה אף אחד לא זוכר את זה עכשיו.

View this post on Instagram

A post shared by Benjamin Netanyahu נתניהו (@b.netanyahu)

טיקטוק מדאיג את המשטרה

לפני שנת 2020 טיקטוק הייתה אפליקציה של ריקודים. הריקודים נשארו, כמובן, אבל כל השאר השתנה. קודם הגיעו האתגרים שהפחידו מאוד את המשטרה: לגעת עם מטבע בשקע חשוף, להפיל ילד שקופץ, לקפוץ על שולחנות בכיתה. במקרה האחרון, בית ספר בחולון נעל תלמידים מחוץ לכיתות כדי שלא יבצעו האתגר. הם עמדו בגשם ונהיה סיפור שלם.

@anna.zak

##duet with @enyadres love this chain❤️ your turn @lolaloliitaaa ✨

♬ adonisthaqi is the king - monika

בינתיים משטרת ישראל הספיקה להקים יחידה למלחמה בפשעי טיקטוק, אבל האפליקציה הזו היא הרבה יותר מאתגרים מסוכנים. היא גם בית לכנופיות בריטיות, עובדות בתעשיית המין, טיפוסים מפוקפקים שמשייפים לעצמם את השיניים, בני נוער שחושבים שזה מגניב להתחפש לאסירים באושוויץ - וגם שמאלנים אמריקאים.

כן, לקראת הבחירות בארצות הברית, מאות אלפי בני נוער דמוקרטים הצליחו לסכל את העצרת של טראמפ בטולסה. כיאה לו, הוא התחרפן ואיים להוציא את טיקטוק מחוץ לחוק בטענה שהיא מסכנת את הבטחון הלאומי האמריקאי. לקראת סוף השנה כבר ראינו משא ומתן מורט עצבים לקראת מכירת האפליקציה, ובסוף וולמארט ואורקל החליטו לקנות חלקים ממנה. בקיצור, היא עדיין באוויר.

גל גדות ואימג'ן

צריך להודות, הקורונה יצרה גם כמה רגעים קסומים. המוני סלבס רצו לשמח את המעריצים שלהם (ולשעשע את עצמם), והתאחדו ליצירת דברים חד פעמיים, כי גם ככה כולם בבית וזום זה קלי קלות. כך קיבלנו הקראה של סצנה מהסרט "נעורים בקצב מהיר" עם בראד פיט, ג'ניפר אניסטון ושייה לה בוף (מסטול לחלוטין, כמובן); הקאסט של "המשרד" התאחד להקראת פרק; ג'ון קראסינסקי יצר את תוכנית היוטיוב "חדשות טובות" ועוד מגוון דברים יפים קרו.

מצד שני, הייתה גל גדות. הכוכבת הישראלית רצתה גם לשמח וביקשה מחבריה הסלבס לשיר את אימג'ן של ג'ון לנון, כשכל אחד קיבל שורה. התוצאה הייתה מזעזעת. עזבו את איכות השירה הבינונית; הכעס היה על התעוזה של הסלבס להגיד "כולנו יחד בזה". התגובה הקבועה מול ניסיונות כאלו הייתה "חבר'ה, אני גר עם שני ילדים בדירת שני חדרים. איך אתם והאחוזה שלכם דומים למצב שלי?".

הפיאסקו הזה לא היה היחידי בתחום. היה גם ארנולד שוורצנגר, שלא הבין מה קשה להיות בבית בעודו מאכיל את שני חמורי המחמד בחווה הענקית שלו, היה את דיוויד גפן שצילם את היאכטה הענקית שלו באמצע הים כדי להראות שגם הוא בבידוד והייתה מדונה באמבטיה עצומה מלאה עלי ורד עם הכיתוב "הקורונה עושה את כולנו שווים". אבל, איכשהו, דווקא הנאיביות שבשיר של גדות הכי הרגיזה את הגולשים. היא הייתה כל כך מרגיזה, שגם בסיכום השנה של Honest Trailers וגם ג'ון אוליבר התייחסו לשיר כאחד הרגעים הרעים של השנה. שנה שהייתה בה מגיפה עולמית, כן?

חלת מפתח

הידעתם? ישנו מנהג להכין חלה בצורת מפתח בשבת שלאחר הפסח כסגולה לפרנסה טובה. למעשה, אנשים עושים זאת כבר עשרות שנים, אבל אף אחד לא באמת שמע על זה. השנה, בגלל אותה קורונה שובבה, כולנו היינו בבית בפסח, וכולנו השתעממנו לפני ואחרי פסח, אז כולנו חיפשו מה לעשות. חלק התחילו לשתול צמחי מאכל באדניות, חלק גידלו מחמצת כדי להכין לחם לבד, ובאותה שבת אחרי פסח המוני אנשים החליטו שהם מכינים חלה בצורת מפתח. התוצאה: הפיד של כולנו היה מלא בחלות מפתח (שנראות כמו איבר המין הגברי). חבל שהפרנסה הטובה לא הגיעה איתן. 

דואה ליפה מבוטלת 

במאי השנה, ארצות הברית הייתה עמוק במחאות "בלאק לייבס מאטר", שהוצתו שוב בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד על ידי שוטר שישב לו על הצוואר במשך שש דקות. שיח על זכויות אדם בער ברשת, ובין כל הפוסטים עלה לאינסטגרם גם פוסט של הצלם וין ארפוסו בו מתועדים חיילי צה"ל עוצרים פלשתינאים עם הכיתוב "חיילי צה"ל מפרים זכויות אדם באופן יומיומי". הזמרת דואה ליפה הייתה בין אלו ששיתפו את הפוסט, ומשם, כמו שאוהבים לומר בחמאס, נפתחו שערי הגיהנום

 

 מעריציה של דואה ליפה זעמו. כלומר, מעריציה הישראלים, ורק הם. חלקם אף ניסו לארגן עצומה שקוראת להוצאת שיריה מתחנות הרדיו וכמובן שהצל, יואב אליאסי, יצא בפוסט זועם שזכה לאלפי לייקים. את תגובתה של ליפה עצמה לא השגנו.

יאיר נתניהו מתנצל בפני דנה וייס. ורוי בוי

יש תחושה שמכל מורשתו של טראמפ, הדבר שהכי ייזכר ממנו הוא הציוצים הלא נפסקים שפירסם בטוויטר. לא רק שהנשיא לשעבר לא בחל לומר את דעתו על כל דבר באופן חסר תקדים, נראה שהוא גם השפיע על בכירי מדינות בכל העולם, כאשר עיתונאי ופוליטיקאי ישראל לגמרי שם. לא זוכרים? הנה ריקאפ קצרצר: יאיר נתניהו תוהה איך דנה ויס התקדמה, עמית סגל קורא לבל"ד אירגון טרור, אילן לוקאץ' טוען שיאיר נתניהו עודד את רצח רבין, עידן רול קורא למפגינים לא להקשיב להנחיות הממשלה ועוד.

אבל בישראל כמו בישראל, אחרי ההכפשות מגיעות תביעות ומיד אחריהן מגיעות התנצלויות. והשנה, טוויטר היה מלא בכאלו. עידן רול התנצל, אילן לוקאץ' גם, כך גם סגל ואפילו יאיר נתניהו, פעמיים: גם לדנה ויס וגם לקרן וקסנר, אותה הוא כינה "כת של פדופילים". טראמפ, אגב, לא התנצל על כלום.

והיה עוד אירוע ראוי לציון בחודש יולי. כולנו היינו עמוק בחששות לקראת סגר שני, ההפגנות בעד ונגד ראש הממשלה פילגו את העם, ופתאום פורסם ב-mako שכולנו שנאנו יחד. בסרטון נראו שני ילדים בדואים שצולמו מחלון רכב. אדם ברכב נתן להם חטיף תוך כדי שהוא שואל את ילדיו היושבים מאחור "רוצים להאכיל בדואי?". כולם כולל כולם נגעלו, וכשיום למחרת התברר שמאחורי הסירטון עומד כוכב הילדים רוי בוי, כולם מיד שנאו את רוי בוי. הוא כמובן התנצל (נחסוך מכם את התיעוד המביך), אבל הפעם כמעט אף אחד לא רצה לסלוח לו. 

"בית הנאשם" בוויז

קצת לא נעים לנו, אבל הקורונה הבהירה מעל לכל ספק את עליונות הרשתות החברתיות על החדשות המסורתיות. בעוד שבחדשות עסקו בעיקר בדיונים מפחידים, ברשתות עלו מתנגדי קורונה, ותומכי יורם לס, ומתנגדי יורם לס.

אבל עזבו רגע דיסאינפורמציה. ההפגנות נגד הממשלה לובו באמצעות הרשתות החברתיות, ולכן היה כל כך קשה לנסות לשלוט בהן. גם הפגנות הנגד פומפמו ברשתות, ושאבו כח מרגעים איזוטריים דוגמת המפגינה שצולמה חשופת חזה על המנורה (שבעצמה לקחה השראה מתמונה מארצות הברית שרצה, נכון, ברשתות החברתיות).

בית הנאשם בלפור (צילום: צילום מסך)
בית הנאשם בלפור | צילום: צילום מסך

מכל השטף הזה צפה לה הטרלה אחת נהדרת: המפגינים נגד נתניהו סימנו את בית ראש הממשלה בתור "בית הנאשם" בווייז, וכך מי שרצה להגיע להפגנה יכל לסמן שהוא רוצה לבוא לבית הנאשם. העניין טופל במהירות והכינוי הוסר מהאפליקציה, אבל לרגע אחד יכולנו לקחת את עצמנו קצת פחות ברצינות.

אוקטובר: מי הרוצח?

ההסתגרות בבתים הייתה טובה, כמובן, לענקיות הטכנולוגיה וליצרניות המשחקים. אתר Twitch, המאפשר לאנשים לצפות באנשים משחקים, דיווח על עלייה של 37% במספר הצופים היומי שלו, והורדות המשחקים הסלולריים עלו ב-25% בתקופת הקורונה. אבל מעל כולם עמד משחק אחד: Among Us.

המשחק הזה בכלל הושק בשנת 2018, אבל השנה, שחקן אחד בטוויץ' גילה אותו מחדש - ואיתו כל העולם. אם פספסתם את הכתבה במגזין סוף השבוע של mako, מדובר בגרסה מקוונת למשחק "הרוצח", עם משימות ודמויות חמודות. אז כמה ההצלחה הייתה מטאורית? "אמונג אס" עלה ממאות הורדות ביום ל-42 מיליון הורדות בחודשיים. ילדים שיחקו יחד ומצאו דרך לשמור על קשר גם כשהם לא נפגשים, ההורים נהנו שקט שלווה בתחושה שהילדים לא משחקים במשהו אלים מדי (בניגוד לפורטנייט, למשל) ולא מעט פרסונות חשובות נתפסו על חם, כמו ניימאר או "ההר" ממשחקי הכס.

אפילו חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו קורטז עלתה לשחק בטוויץ' כדי לעודד את הצעירים לצאת להצביע. תחזיקו חזק: לא פחות מ-400,000 איש צפו בה משחקת.

איש השנה של NEXTER: דקל וקנין

עם הצלחה ראשונית, שגעון כללי, התרסקות מהדהדת ואופטימיות מבורכת, אין דמות אנלוגית יותר לשנת 2020 מאשר דקל וקנין. הכל התחיל בברכות שהילד בן ה-14 שר באינסטגרם לכל מי שביקש. סדקים קלים התגלו כשהוא התחיל לבקש כסף עבור הברכות: כולם כעסו עליו ואז הוא התנצל והפסיק לבקש כסף. אחר כך הוא קיבל קמפיין לגלידות, חתם בסוכנות של אייל גולן, ונראה היה שהכל הולך טוב.

View this post on Instagram

A post shared by דקל וקנין - Dekel Vaknin (@dekel_vaknin_)

אאאאבל אז פתאום צילמו אותו שר שיר מעליב לעבריין צמרת במסיבה של עבריין צמרת אחר, וכולם דאגו פתאום לוקנין הצעיר. חודש אחר כך גם התפרקה השותפות עם אייל גולן, שהובילה אותו להוציא לבד את השיר "תארזי את עצמך". השיר היה כל כך מחפיץ ונורא שעכשיו כבר לא דאגו יותר לילד. אבל וקנין לא עצר. הוא הוציא שיר עם נתי חדד, בדצמבר היה קורבן לשאלות על השמנה מצד עודד בן עמי במסגרת אייטם על תרופות הרזיה לילדים, ועכשיו הספיק לחזור לכותרות עם פוסט אגדי על רונלדו בדובאי. איזו שנה, יא אללה.