אלירזה ג'פלהי טיפח לעצמו מוניטין לאורך השנים בתור אחד מאמני הפרקור המפורסמים ביותר באיראן. עם מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות, כולל 141 אלף רק באינסטגרם, הוא הדהים את עוקביו עם סרטונים ותמונות בהם הוא נראה מטפס על מנופים, קופץ מגורדי שחקים ונתלה מחלונות גבוהים. בסוף חודש מאי האחרון, הוא פרסם את מה שעתידה להיות התמונה המפורסמת ביותר שלו – ובזמן שחלק כנראה יעידו שהיא החשובה ביותר, אחרים יגידו שהיא ללא ספק הכי שנויה במחלוקת.

"טהרן עם שחר" עלתה לחשבון האינסטגרם של ג'פלהי במסגרת סדרת תמונות וסרטונים על רקע קו הרקיע של בירת המדינה. בתמונה הראשית של הפוסט, ניתן היה לראות את אמן הפרקור בן ה-28 מתנשק עם אישה אלמונית לאור זריחת השמש. עד מהרה, הפוסט גרף יותר מ-33 אלף לייקים והפך לוויראלי ברשת החברתית. למרות זאת, התמונה תפסה גם את תשומת ליבם של רשויות האכיפה האיראניות וספציפית, את חוסיין רחימי – ראש יחידת הסייבר במשטרת טהרן. זמן קצר לאחר מכן, ג'פלהי ושותפתו לפוסט נעצרו על ידי המשטרה בעוון "התנהגות וולגרית", לפני שכל חשבונות המדיה החברתית שלו נמחקו, יחד עם סדרת "טהרן עם שחר".

 

אלירזה ג'פלהי (צילום: alireza.japalaghy, Facebook)
"טהרן עם שחר": הפוסט שעורר סערה באיראן | צילום: alireza.japalaghy, Facebook

רחימי התייחס לתקרית בהודעה לכלי התקשורת במהלכה הוא גינה את התנהגותו של אושיית הרשת הצעיר. "החשוד נעצר על ידי יחידת הסייבר של משטרת טהרן", סיפר רחימי בהודעה לתקשורת. "אנחנו מגנים באופן נחרץ את מעשיו של אלירזה ומשתפת הפעולה שלו. הם יאלצו לתת דין וחשבון על מעשיהם בפני בית המשפט". כעת, הסיפור על מעצרו השערורייתי של ג'פלהי מהדהד בכל העולם – והוא רחוק מלהיות האינפלואנסר היחיד במדינה שנעצר בעקבות פועלו ברשתות החברתיות שעיקרה עברות על חוקי הצניעות.

"השלטונות מתגנבים אל כל חלקי חיינו"

חוקי הצניעות במשטר האייתולות חוקקו לאחר המהפכה האיראנית, שהתחוללה בשלהי שנות ה-70 בשביל לשמור כביכול על "טוהר המשפחה". הם נועדו למגר בעיקר תופעות של חוסר צניעות בקרב נשים – אבל לא רק. על פי החוקים הללו, חל איסור לנשים להסתובב במקומות ציבוריים ללא כיסוי ראש, אסור להפגין חיבה בפרהסיה ואפילו לא לקיים מגע בין גברים ונשים ברחוב. מה שרבים אולי לא יודעים, זה שאותם חוקים חלים גם על התוכן שתושבי המדינה מפרסמים בחשבונות המדיה החברתיים שלהם.

בשנת 2009, זמן קצר אחרי תנועת המחאה שקמה באותה שנה, נחקקו במדינה סדרת חוקים הנוגעים לפשעי סייבר ובהם, גם הנחיות שכביכול אמורות להכיל את חוקי הצניעות במישור הווירטואלי ולהגדיר מה נחשב "תוכן סוטה" בעיניי הרשויות. למרות זאת, הגולשים האיראנים התלוננו לא פעם על כך שההנחיות עמומות ושלא ניתן להבין מהן באמת מה מותר ומה אסור להעלות לרשת – ולאורך השנים, אף התפתחה סברה לפיה החוקים מעורפלים בכוונה בשביל לשרת את הצורך של משטר האייתולות "לסגור חשבונות" עם אושיות רשת פופולריות ומובילי דעת קהל.

רייהאן טראווטי, אושיית רשת בת 29 מטהרן, נעצרה בשנים האחרונות פעמיים בעקבות התוכן שהעלתה לחשבון האינסטגרם וערוץ היוטיוב שלה. בשנת 2014, נגזר עליה עונש מאסר על תנאי על כך שהשתתפה באתגר היוטיוב של הזמר האמריקאי פארל וויליאמס והעלתה סרטון שלה רוקדת לשיר "Happy". לטענת הרשויות, הסרטון הפר את חוקי הצניעות בגלל שהצעיף שעל ראשה נכרך בצורה מרושלת – וניתן היה לראות חלקים מהשיער בקדמת ראשה.

ביוני 2019, טראווטי נעצרה בשנית על ידי משטרת הסייבר אחרי שהעלתה תמונות לחשבון האינסטגרם שלה ללא צעיף על ראשה. אושיית הרשת טענה להגנתה כי הסרטון צולם בין כותלי ביתה, אך רשויות החוק לא קיבלו את טענותיה. היא שוחררה זמן קצר לאחר מכן אחרי שקיבלה עונש מאסר על תנאי בשנית. בשיחה עם מגזין ה-LA Times, היא הביעה את התסכול שלה מהמצב ואמרה: "אני חוששת שיעצרו אותי שוב. מאז שפרצה הקורונה באיראן וכולנו נכנסנו לסגר, אני מעלה פי 3 יותר תוכן לחשבון האינסטגרם שלי, חלקו מכיל אימוני כושר או תמונות שאפשר לראות לי את השיער".

View this post on Instagram

A post shared by Reihane Taravati (@reihanet) on

View this post on Instagram

A post shared by Sahar Tabar Fans (@sahartabar_officialfanpg) on

פעילי זכויות אדם מדווחים כי לפחות 250 איראנים נעצרו בחודשים האחרונים בעקבות התוכן שהם העלו לרשתות החברתיות – חלקם אף נשלחו לרצות עונש מאסר על כך. פטמה קישבנד, אשר מוכרת גם בתור סהר טבר (או "האנג'לינה ג'ולי האיראנית"), נעצרה באוקטובר של 2019 בעוון סדרת האשמות – הכוללות: חילול הדת, הסתה לאלימות, רכישת נכסים שלא כחוק, עברה על חוקי הצניעות והשחתת הנוער המקומי.

קישנבד נשלחה לרצות תקופת מאסר בלתי ידועה בכלא אל-ריי, השוכן דרומית לטהרן. בחודש אפריל האחרון, פיאם דובשן, סנגורה, דיווח כי אושיית הרשת נדבקה בקורונה מאחורי הסורגים והועברה לבי"ח מקומי כשהיא במצב קשה. עד היום, לא ברור מה עלה בגורלה. למעשה, מאז, גם סנגורה נשלח לבית הסוהר והסיבה למאסרו אינה ידועה.

אינסטגרם הפכה במרוצת הזמן לרשת החברתית המובילה באיראן, זאת בעקבות החלטת הממשל לחסום או להגביל את גישתם של הגולשים המקומיים למתחרות כמו פייסבוק, יוטיוב ואפילו טלגרם – למרות שלחלק מהפוליטיקאים הבכירים ביותר במדינה מותרת הגישה לטוויטר. על פי ההערכות של אנליסטים מקומיים, מספר האיראניים שמחוברים לאינסטגרם כיום נע בין 40 מיליון ל-63 מיליון ורבים מהם חוששים ליפול גם הם לגחמות של משטר האייתולות.

סהר מוחמד, זמרת בת 32, מספרת שהיא נעצרה ואף נשלחה לכלא בגלל שפרסמה בחשבון האינסטגרם שלה סרטון שבו היא שרה. "זה קרה לפני 5 שנים", סיפרה בריאיון. "הלהקה שלי פרסמה כמה שירים ועצרו אותנו בגלל זה. כיום, אין לי שום סיכוי לעבוד עם חברת הקלטות רק בגלל שאני אישה ומעבר לזה, אני צריכה להתגבר על המון משוכות רק בשביל שאני אוכל לבטא את האומנות שלי". כמוה, גם צלמות ברשת החברתית נמצאות על הכוונת של משטרת הסייבר.

View this post on Instagram

A post shared by عاثيپا (@parisapourtaherian) on

פריסה פורטהריאן, צלמת ספורט בת 29 עם קרוב ל-25 אלף עוקבים, העלתה לאורך השנים עשרות תמונות לרשת בהן ניתן לראות את שיערה מבצבץ מכיסוי הראש שלה – חלקן אפילו מאירועי ספורט רשמיים במדינה כמו משחקי כדורגל או כדורעף. "מעולם לא העליתי תמונות ללא כיסוי ראש, אבל הרבה מהחברות שלי תוהות עכשיו אם הן צריכות לדאוג מפני תמונות שלהן ללא חיג'אב", אמרה גם היא בריאיון ל-LA Times. "אני מוצאת את עצמי מתחבטת בלא מעט דילמות בתקופה האחרונה. נשים באיראן לא יכולות להיכנס לאצטדיונים ועכשיו, אפילו מנטרים את הטלפונים שלנו. השלטונות מתגנבים אל כל חלקי חיינו ואני באמת לא יודעת מה יהיה איתנו בסוף".

צדק עבור אלירזה

דיונים לגבי מהות אינסטגרם באיראן הגיעו לאחרונה עד לפרלמנט, שם מחוקקים שוקלים האם להטיל הגבלות חדשות על הרשת החברתית הפופולרית או אפילו לחסום אותה לחלוטין. בשבועות האחרונים, פרלמנטרים ותיקים ושמרנים זעמו על המדיניות המקלה של מוחמד ג'בד אזרי ג'חרומי, שר הטכנולוגיה והתקשורת, באשר לאינסטגרם וקראו לו לעשות סדר בתוכן שעולה לשם.

"הרשת החברתית הפכה לשדה קטל עבור הערכים הדתיים של בני הדור הצעיר", אמר המחוקק השמרן וגנרל לשעבר במשמרות המהפכה, מוסה גזנפרבדי. לטענתו, יש לחסום את פעילותה של האפליקציה שהפכה בשנים האחרונות, כלשונו, ל"אחראית הישירה להתפרקות המוסד המשפחתי האיראני". רבים במדינה מתחו ביקורת כלפי הנכונות של גזנפרבדי וגורמים נוספים בממשל לחסום את הרשת החברתית, במקום לפעול בשביל לשפר את מצב הכלכלה במדינה שעדיין לא הצליחה להתאושש מהסנקציות הכלכליות בעקבות תוכנית הגרעין או לחילופין, לסייע לשירותי הבריאות בתקופה שבה נגיף הקורונה עדיין משתולל במדינה שמהווה את מוקד ההתפרצות השני בגודלו בכל יבשת אסיה (עם יותר מ-276 אלף מקרי הידבקות מאז פברואר ויותר מ-2,000 נדבקים חדשים מדי יום מאז תחילת חודש יוני).

View this post on Instagram

A post shared by فن پیج علیرضا جاپَلقی (@alirezajapalaghyfan) on

אלירזה ג'פלהי שוחרר זמן קצר אחרי מעצרו בחודש מרץ ומאז, נמלט מאיראן לפני שהספיק להישפט. בסוף חודש יוני, אמן הפרקור דיווח כי הוא חצה את הגבול לטורקיה במטרה לבקש מקלט מדיני, לפני שנעצר על ידי כוחות משמר הגבול הטורקים. מאז התפוצצות הפרשה, רבים גרסו כי העברות של ג'פלהי על חוקי הצניעות היו בעצם תירוץ בשביל רשויות האכיפה לעצור את אושיית הרשת בגין השקפותיו כלפי משטר האייתולות.

אמן הפרקור מוחזק כעת במתקן המעצר ואן, הסמוך לגבול טורקיה-איראן, שם הוא ימתין לדיון המשפטי בו יוכרע האם לגרשו או לאשר לו מקלט מדיני. על פי הנחיות משרד הבריאות, הוא יכול לשהות שם בבידוד עד 14 יום לפני שיוחלט להעבירו למקום אחר. מאז שפורסם כי הוא מבקש מקלט מדיני, פעילי זכויות אדם מנסים כעת ללחוץ על השלטונות הטורקים לאשר את בקשתו של ג'פלהי מחשש שאם יגרשו אותו בחזרה לאיראן, יוטל עליו גזר דין מוות.