העולם שלנו מתחלק לשתיים; כמעט בכל תחום ישנו דואופול שחוצה את הצרכנים. בעולם הסלולר יש את טים אייפון וטים גלקסי, בעולם המזון המהיר יש את חובבי מקדונלדס וחובבי בורגר קינג, ובעולם הכדורגל - איך לא - אנחנו מתחלקים לאוהדי מסי ולאוהדי רונאלדו.
המצב דומה גם בעולם הגיימינג בכלל, כשקונסולות המשחקים זכו לעדנה מחודשת בתקופת הקורונה. אם הספקתם לפספס, בחודש האחרון השיקו שתי השחקניות המרכזיות, סוני ומיקרוסופט, את הדור הבא של עולם המשחקים: הפלייסטיישן 5 ו-Xbox Series X. בניגוד לסמארטפונים שמתחדשים מדי שנה, קונסולות המשחקים מחזיקות שנים, וכל מכשיר חדש הוא שדרוג רציני שמלהיב ומעורר את הלקוחות. בהתחשב בעובדה שהדור הקודם של הקונסולות הושק לפני שבע שנים, ברור למה הביקוש עולה על כל הציפיות.
אז איך בוחרים מה לרכוש? מבחינה אסתטית, די קל לזהות את ההבדלים בין השתיים; הפלייסטיישן 5 היא הקונסולה הכי גדולה בהיסטוריה של סוני, והיא מעוצבת כמו מגדל לבן ועתידני. האקס בוקס סדרה X, לעומת זאת, נראית כמו מארז מחשב קופסתי. גם השלטים שונים, כשסוני מציעה מנגנון רטט שעובד נהדר וטראקפד. על טעם ועל ריח אין להתווכח, ואם אתם שואלים אותנו - ישנם כמה הבדלים חשובים יותר. הנה כמה מהם.
>> פלייסטיישן 5: הסקירה המלאה
>> Xbox Series X: הסקירה המלאה
מבחן הביצועים
נתחיל במסר מרגיע: שתי הקונסולות מעולות. כצפוי, שתיהן מציגות שיפור משמעותי בגרפיקה ובביצועים. שתיהן מבוססות על ארכיטקטורה של AMD וכוללות 16 ג'יגה בייט של זיכרון וירטואלי (RAM), ואם תשחקו במשחקים משותפים לשתי הפלטפורמות - סביר להניח שלא תרגישו בהבדל בין הקונסולות.
על הנייר, לאקס בוקס יש יתרון קל בתחום העיבוד, הודות למהירות השעון של המעבד שעומדת על 3.8 ג'יגה הרץ והודות לכוח העיבוד הגרפי שמגיע ל-12 טרה-פלופ. בסוני, תמצאו מעבד מרכזי בתדר 3.5 ג'יגה הרץ וכוח עיבוד גרפי של 10.28 טרה-פלופ.
בכל הנוגע לנפח האחסון, ידה של סוני על העליונה: למרות שנפח האחסון נמוך יותר ועומד על 825 ג'יגה בייט לעומת 1 טרה בייט באקס בוקס, מהירות הכתיבה של הפלייסטיישן 5 גבוהה יותר עם 5.5 ג'יגה בייט לשנייה, לעומת 2.4 ג'יגה בייט באקס בוקס סדרה X. בשורה התחתונה, שתי הקונסולות יספקו ביצועים מעולים.
שאלת המשחקים
גם סוני וגם מיקרוסופט השקיעו שנים בתכנון ובפיתוח המכשירים, והתוצאה נטולת באגים (יחסית) ודי ממכרת. שחקנים רבים ישארו נאמנים למכשיר אליו הם התרגלו, אך אם אתם שוקלים מעבר, חשוב שתשימו לב לסוגיה הבאה: המשחקים ושירותי המנויים.
לכל חברה יש את המשחקים הבלעדיים שלה. באקס בוקס תמצאו באופן בלעדי Halo, Gears, Sea of Thieves, Forza ו-Ori. מעבר לכך, מיקרוסופט חשפה מנוי סטרימינג מיוחד שמזכיר את נטפליקס ונקרא Game Pass. עבור 40 שקלים בחודש, תוכלו לשחק ביותר מ-100 משחקים.
למרות ההצעה המפתה של מיקרוסופט, הקונצנזוס בקהילת הגיימרים נוטה לטובת סוני; הפלייסטיישן מציעה רשימת משחקים בלעדיים ונוצצים כמו The Last of Us, Horizon, God of War, Uncharted וספיידרמן. נקודת התורפה היחידה של סוני היא התאימות לאחור: בשעה שמיקרוסופט תומכת במשחקים הישנים באופן מלא, הפלייסטיישן 5 לא תומכת יותר במשחקים של פלייסטיישן 3.
גם כאן, כמו בעיצוב, על טעם ועל ריח אמנם אין להתווכח. שימו לב שישנם משחקים פופולריים שחוצים פלטפורמות כמו פיפ"א וקול אוף דיוטי, כשתוכלו לשחק עם חברים גם אם בחרו בפלטפורמה המתחרה.
פותחים את הארנק
אם אתם מעוניינים בקונסולות החזקות והטובות ביותר שיש לשתי החברות להציע, תצטרכו להיפרד מיותר מ-2,000 שקלים. האקס בוקס סדרה X תעלה לכם כ-2,200 שקל, ועבור הפלייסטיישן 5 עם כונן בלוריי תשלמו כ-2,500 שקלים.
אם אתם רוצים לשלם קצת פחות, תוכלו לרכוש את המהדורה הדיגיטלית של הפלייסטיישן שתעלה 2,000 שקלים אך תגיע ללא כונן דיסקים אופטי. מיקרוסופט, בתורה, מציעה דגם זול בהרבה: ה-Xbox Series S. הקונסולה הזו תגיע ללא כונן דיסקים אופטי, עם כוח עיבוד חלש משמעותית וחצי מנפח האחסון. המחיר: כ-1,350 שקלים.
טירוף חובק עולם
בעולם שלפני המגיפה היינו רגילים לחזות בתורים ארוכים מחוץ לחנויות; פעם אחר פעם, הלילות שקדמו להשקות חשפו את אלפי המשוגעים שהיו נאותים לעמוד בתור במשך שעות רק בשביל ההזדמנות להיות בין הראשונים שאוחזים בשלט המובטח. השנה, לעומת זאת, אין תורים ואין ממש חנויות.
תאריך ההשקה של הקונסולות נקבע לסוף שנת 2020 כבר מזמן, עוד לפני שמישהו העלה בדעתו שנתמודד עם מגיפה שמשתקת את העולם. החברות הגדולות כיוונו לחגי הקניות הגלובליים, כמו בלאק פריידיי, סייבר מאנדיי ויום הרווקים הסיני, שבהם אנשים נאותים לבזבז - והרבה.
אם כן, הדרך היחידה לרכוש את הקונסולות החדשות היא דרך הרשת; האתרים של רשתות כמו וולמרט ואמזון קרסו בשעות הראשונות להשקה, המלאים בחנויות אזלו לחלוטין, וגולשים רבים שהצליחו להניח את ידיהם על המוצרים הנחשקים מנסים לגזור קופון ומספסרים בקונסולות. נתוני המכירות נחשפו רק באופן חלקי, כשתוך 12 שעות נמכרו בארצות הברית יותר קונסולות פלייסטיישן 5 ממה שסוני הצליחה למכור ב-12 שבועות שלמים עם הפלייסטיישן 4. מיקרוסופט, בתורה, דיווחה על "ההשקה הגדולה ביותר בהיסטוריה". המספרים המדויקים והרשמיים יתפרסמו, כנראה, עם הגשת הדוחות הכספיים הרבעוניים בתחילת השנה הבאה. בינתיים, אנליסטים מעריכים שכל אחת מהחברות מכרה בין מיליון לשני מיליון מכשירים.
הבאז לא פסח גם על ישראל: לפי בנדא, היבואנית של אקס בוקס, מעל 10,000 יחידות נמכרו תוך פחות מ-48 שעות, מתוכן כמה אלפים במכירה מוקדמת. המלאי שהגיע לארץ אזל לחלוטין, והוא צפוי להתחדש רק בחודש דצמבר. גם הקונסולה פלייסטיישן 5 נמכרת במהירות מפתיעה; המשלוח הבא צפוי להגיע אף הוא באמצע חודש דצמבר, אך סביר להניח שמלאי הקונסולות יהפוך לסדיר רק באביב 2021.
עוד ב-NEXTER:
>> מהפכה אחר מהפכה: קיצור תולדות הפלייסטיישן