היום (שני), קצת לפני השעה 14:00, קרסו כל השירותים של גוגל באופן מפתיע. לא ניתן היה לשלוח או לקבל מיילים בג'ימייל, יוטיוב קרס לחלוטין (חוץ מבמצב גלישה בסתר), הקבצים היקרים שלכם ננעלו בגוגל דרייב - ועבודת הסמינריון שלכם נכלאה בגוגל דוקס.

אתם לא לבד: על התקלה הזו דיווחו מיליוני ברחבי העולם, כשנראה שהמוקד היה במערב אירופה. השירותים חזרו לפעול קצת לפני השעה 15:00, אך דבר אחד ברור: לא כדאי לשים את כל הביצים בסל אחד. הנה כמה אלטרנטיבות לשירותים של גוגל. 

דפדפנים 

הדפדפן של גוגל, Chrome, שולט בשוק הדפדפנים ביד רמה - עם נתח שוק גלובלי של יותר מ-70 אחוזים. קשה להסביר למה; מדובר בדפדפן שזולל את הזיכרון של המחשב שלכם ומרוקן את הסוללה של הלפטופ שלכם, וזה עוד לפני שלקחנו בחשבון את העובדה שאתם נותנים לגוגל אפשרות נהדרת לאסוף מידע עליכם (אין דבר כזה מתנות חינם).

מזל שיש אלטרנטיבות: בניגוד לדפדפנים הקודמים של מיקרוסופט, אדג' (Edge) החדש הוא פשוט מצויין; הוא מבוסס על אותו מנוע של הכרום, כרומיום, ולכן מציג ביצועים באותו הרף.

באותה הנשימה כדאי להזכיר גם את פיירפוקס (Firefox) ואת דפדפן אופרה (Opera). אופציות נוספות שנחשבות לנישתיות יותר הן ויואלדי (Vivaldi) וברייב (Brave), שהולכות וצוברות תאוצה בחודשים האחרונים. 

מנועי חיפוש 

לצערנו, כאן אין אלטרנטיבה מצוינת; קשה להתחרות במנוע החיפוש של גוגל, בטח בעברית. נכון לחודש אוקטובר, יותר מ-90 אחוזים מהחיפושים בעולם עברו דרך גוגל - ובישראל המצב קשה יותר, עם נתח שוק של לא פחות מ-97 אחוזים.  

אם אתם פריקים של פרטיות, כדאי לכם לנסות גם את מנוע החיפוש DuckDuckGo - חברה קטנה שמנסה לשים סוף לעריצות של גוגל ומתחייבת לא לאסוף את הפרטים שלכם. אגב, זה זמין גם בתור תוסף לכרום.  

DuckDuckGo (צילום: Por Ascannio/shutterstock)
DuckDuckGo | צילום: Por Ascannio/shutterstock

מנוע החיפוש של מיקרוסופט, בינג (Bing), אף פעם לא הצליח לספק את הסחורה, אבל אם שאילתת החיפוש שלכם באנגלית וממש אין לכם ברירה, אין לכם מה להפסיד. 

שירותי דואר

שירות הדואר של ג'ימייל הוא הוליסטי: הוא מסתנכרן עם היומן שלכם, עם הקבצים שלכם בדרייב ועם המסמכים שלכם בדוקס. ישנם אנשים שלא יכולים לוותר על הנוחות הזו, אך כדאי להתכונן למצב שבו התקלה של גוגל תמשך יותר מכמה שעות - ולפתוח חשבון מתחרה. 

האלטרנטיבה המרכזית לג'ימייל היא אאוטלוק (Outlook) של מיקרוסופט, ועם 400 מיליון משתמשים - בכלל לא מדובר באנדרדוג. החסרון המרכזי הוא שעומד לרשותכם נפח אחסון צנוע של 5 ג'יגה בייט בלבד. אחריה מגיעה תיבת המייל של יאהו! עם 200 מיליון משתמשים, אלא ששם יש בעיות רבות של סינון דואר זבל.

אאוטלוק אקספרס (צילום: shutterstock)
אאוטלוק אקספרס | צילום: shutterstock
 

אם יש לכם מכשירים של אפל, שווה לכם גם להשתמש בתיבת המייל של חשבון ה-iCloud שלכם. היא תתמשק היטב עם האייפון שלכם - ואפל דואגת לשמור על הפרטיות של משתמשיה. אגב, אתם לא חייבים להחזיק באייפון בשביל לפתוח תיבת מייל. 

אלטרנטיבה נוספת היא ZohoMail; מדובר בחברה מוכרת פחות בישראל, אך נחשבת לאמינה ומוערכת בעולם העסקי. גם שם יעמוד לרשותכם נפח אחסון צנוע של 5 ג'יגה בייט, עם כמה הגבלות מעצבנות: לא ניתן לצרף יותר מ-20 מגה בייט לכל הודעה (עם מגבלה יומית של 300 מגה בייט), וניתן לקבל עד 500 מגה בייט ביום.

עריכת מסמכים ומצגות 

שירותי העריכה של גוגל (Docs, Sheets, Slides) מציעים חבילה מנצחת. הם חינמיים, מציעים שטח אחסון נדיב במיוחד, ממשק משתמש נוח ועשיר, ומאפשרים לכמה אנשים לעבוד על אותו המסמך באותו הזמן. אלא שיש להם תחרות.

למקרה שלא ידעתם, גם מיקרוסופט מציעה את אפליקציות אופיס (Office) בגרסה חינמית ואינטרנטית - וגם Zoho מציעה פתרון חינמי משלה שיאפשר לכם לעבוד על מסמכים בצוותא. בכל הקשור למצגות, אגב, ידה של Prezi על העליונה

והרשימה עוד ארוכה. ישנם שירותים מחתרתיים יותר כמו Quip, שמאפשר לעבוד בצוות, ו-ONLYOFFICE. שניהם יתאימו למטלות עריכה בסיסיות וכנראה יספקו את הצרכים שלכם. האחרון חינמי רק בשימוש אישי, אך הוא יתממשק עם כל ענן שתחברו אליו - בין אם אתם מעדיפים את דרופבוקס, את אייקלאוד או את גוגל דרייב.

ענן ואחסון תמונות 

שירות הענן של גוגל באמת מצוין, אך לא כדאי לכם לשמור את כל המסמכים, התמונות והקבצים החדשים שלכם במקום אחד. בדרופבוקס תקבלו 2 ג'יגה בייט צנועים בהחלט; ב-iCloud של אפל וב-OneDrive של מיקרוסופט כבר תקבלו 5 ג'יגה בייט של אחסון.

אם אתם מרגישים שאתם לא יכולים לוותר על גוגל פוטוז, כדאי שתכירו את האלטרנטיבה של אמזון. Amazon Photos, שזמינה בחנות האפליקציות שלכם, תציע לכם נפח אחסון של 5 ג'יגה בייט בחינם. גם Flickr, שמוכרת בעיקר בתור אתר שיתוף תמונות לצלמים, מציעה שירות חינמי - עם טרה בייט (אך הגבלה של 1,000 תמונות). 

>> שימו לב: שטח האחסון בגוגל פוטוז יוגבל