י', בן 35, צעד לפני כחודש עם אשתו על מסוע המזוודות בנתב"ג; השניים היו בדרכם למסלול הירוק, אחרי ארבעה ימים של בילויים בדובאי. המתח הורגש בין השניים, אך כעבור כמה דקות הם צלחו את המשוכה: פקידי המכס לא עצרו אותם ולא מצאו את 20 מכשירי אייפון 12 פרו מקס שהחביאו בעגלה של בנם בן השנתיים.

לפני שנכנס לעסקי ההברחות, י' עבד כטבח במסעדה; כמו רבים בתחומו, גם הוא נאלץ לצאת לחל"ת ולא להצליח להחזיק את משק הבית. "הברחה כזו מכניסה לי בין 10 ל-15 אלף שקל נטו", סיפר בשיחה עם NEXTER. "מזל שפתחו את דובאי. הברחתי מאות פאקטים של סיגריות אמריקאיות מכל הסוגים וטלפונים סלולריים. בחודש טוב של הברחות, כולל בידוד של שבועיים, אפשר להרוויח 40 אלף שקל בשחור. את אשתי והתינוק אני לוקח לפעמים בשביל הכיסוי".

מדובר בתופעה רחבת היקף: מלבד י', פועלים כיום עשרות מבריחים שמתמקדים בסמארטפונים, בעיקר מכשירי אייפון 12 שזולים בכעשרים אחוזים, אך גם בסיגריות אמריקאיות; חלקם נשלחים מטעם בעלי חנויות סלולר ואחרים הם חיילים בארגוני פשיעה שנשבו בקסמה של דובאי. לפי ההערכות, תוך שלושה חודשים הוברחו יותר מ-10,000 מכשירי אייפון, אלפי מכשירי סמסונג גלקסי נוט ואלפי איירפודס (האוזניות האלחוטיות של אפל, ש"א).  

 

גלקסי נוט 20 אולטרה (צילום: Framesira  Shutterstock.com)
גלקסי נוט 20 אולטרה. מכשיר מבוקש נוסף | צילום: Framesira Shutterstock.com

"זה לא מה שהיה לפני הקורונה. מאז שפתחו את דובאי לטיסות יש לי ירידה של חמישים אחוזים במכירת מכשירי אייפון חדשים", הודה איציק, בעל חנות למכירת טלפונים סלולריים במרכז הארץ. יש לי מאות מכשירים שלא הצלחתי למכור ואני מתכוון להוריד מחירים כדי לכסות עלויות. מה שמצחיק זה שאני בעצמי קניתי שם מכשיר חדש לי ולאשתי. אני יכול להבין את האנשים שמבריחים טלפונים או קונים להם ולכל המשפחה", הסביר. "הפערים מגיעים לעשרות אחוזים. אין שום מיסוי על המכשירים, אז למה בכלל לקנות אייפון בארץ? ועוד במיוחד בתקופת משבר הקורונה, כשהמצב הכלכלי גרוע ואנשים מחפשים לחסוך כל שקל".


ביום שני, 28 בדצמבר, נתפס במכס תושב ג'סר א-זרקא עם אייפון 12 פרו מצופה בזהב 24 קראט ועם שעון תואם; עלות שני המוצרים הייתה כ-12 אלף שקלים. לדבריו, הוא רכש את המוצרים עבור בתו, אך מאחורי אותה תפיסה גדולה מסתתרת נרחבת. בחודשים האחרונים הצליחו עשרות אנשי עסקים ממרכז ומצפון הארץ להבריח לישראל כמה עשרות מכשירי אייפון 12 מצופים בזהב. עלותו של כל מכשיר כזה מתחילה בעשרים אלף שקלים ויכולה גם להגיע למאה אלף שקלים, בהתאם לזהב וליהלומים המשובצים בו. "נכון שלקחתי סיכון שיתפסו אותי במכס בנתב"ג, אבל היה לי מזל שלא קרה", סיפר אחד המבריחים בשיחה עם NEXTER. "הטלפון היה אצלי במכנסיים ואת הקופסה שהשארתי במזוודה. באותה הטיסה היו לפחות עוד עשרה אנשי עסקים שהבריחו אייפונים יקרים מאוד".

הפרופיל של המבריחים רחב מכפי שניתן לתאר. מלבד אנשי עסקים שדואגים להצטייד במכשירים מנקרי עיניים, מצאנו בשורת המבריחים גם מובטלים, תלמידי ישיבות, זוגות צעירים, אימהות חד הוריות ולאחרונה גם חיילים משוחררים שוויתרו על הטיול לדרום אמריקה לטובת דובאי. כל מבריח נדרש להניח את ידו על 15 מכשירים לפחות, שאותם הוא רוכש בשלושת הימים שהוא שוהה בדובאי; עבור המלון משלמת רשת ההברחות, שמציידת את המבריחה או המבריח ב-550 דולר נוספים המכסים את עמלת ההברחה. מבריח עצמאי, לעומת זאת, יכול לגזור קופון של עשרות אלפי שקלים בחודש.

הלוגיקה פשוטה, טוען י'. "אם לא קונים את האייפונים בחנויות של אפל, אלא אצל מבריחים מקומיים או יבואנים מקבילים, אפשר בקלות להרוויח בין 1,500 ל-2,300 שקל לחתיכה", הסוד, כמובן, הוא לא להיתפס. "הולכים בצורה הכי טבעית, לא מדברים בטלפון, לא מחייכים, מסתכלים רק על היציאה וזהו", סיפר מ', מבריח אחר.

הטלפונים מוחבאים, כאמור, בעגלות תינוק, באריזות הלבשה תחתונה, באריזות של חטיפים, בדפנות הכפולות של המזוודה ואפילו בבובות ובצעצועים. "זה עובד. לפעמים אנחנו מנצלים הפסקת קפה של עובדי המכס. למדו להכיר את כל הטריקים והשטיקים שלהם. על כל הברחה של 100 מכשירים, במקרה הטוב הם תופסים אחד", הוסיף מ'.

רשות המיסים ירושלים (צילום: Olivier FitoussiFlash90)
ברשות המיסים טוענים: לא מקיימים רישום של המדינות שמהן חוזרים המבריחים | צילום: Olivier FitoussiFlash90

ברגע שהמבריחים עוברים את המסלול הירוק בלי להיעצר, הם חופשיים; משם הם נוטים למכור את השלל לבעלי חנויות, אך חלקם בוחרים לספק שירות לאנשים פרטיים. הכל, כמובן, בשחור. "בעלי חנויות קונים את המכשירים ומרוויחים לפעמים 500 שקל מכל אייפון חדש שהם מוכרים, הסביר אחד המבריחים. "בכל שבוע נתון יש 50 מבריחים שמסתובבים בדובאי, וזה בלי לקחת בחשבון את אלפי התיירים הישראלים שהסתובבו בדובאי והבריחו מכשירים וציוד נלווה".

גם ברשות המיסים החלו לפקוח עיניים והחמירו את הנהלים; הם מקפידים לבדוק את מזוודותיהם של השבים מאיחוד האמירויות בניסיון למגר את התופעה, ותפסו כבר עשרות נוסעים. "אם בהתחלה עובדי המכס היו קצת אדישים מחזרתם של הישראלים מדובאי וכמעט ולא עשו בדיקות, הרי שהיום הם מקפידים יותר. ההברחות בינתיים רק מתגברות, כי החנויות בארץ מעדיפות לקנות סחורה מאיתנו ולא מהיבואנים", אישר י'.

ברשות המיסים ציינו כי אין להם נתונים על תפיסות טלפונים ניידים בקרב נוסעים ישראליים השבים מדובאי, מאחר שכלל הנתונים מוזנים למחשב ללא ציון שמות המדינות.