הכל התחיל בברכה. "מזל טוב! יש לך יותר מ-65,000 עוקבים", התבשרה העיתונאית סיון רהב-מאיר בחודש שעבר על ידי הרשת החברתית טוויטר, בה היא מנהלת את אחד הפרופילים הפעילים בישראל. אבל היא לא נתנה למחמאה לבלבל אותה. "טוויטר מברכת אותי על 65 אלף עוקבים. הממ, לא נראה לי. פייקים כחול אשר על שפת הים. מי יודע למה זה, וכמה באמת יש?", היא צייצה.


רהב-מאיר לא היתה היחידה שתהתה. שאלה דומה העלה עורך NEXTER, דרור גלוברמן, חודש קודם לכן, לאחר קפיצה פתאומית במספר העוקבים שלו: "גם עליכם התנפלו מאות יוזרים פיקטיביים בטוויטר בימים האחרונים"?


גם עמית סגל שאל את השאלה, כבר בתחילת הקיץ: "מתי נתחיל לדבר על הכמות ההיסטרית של עוקבי פייק בטוויטר ישראל? לדעתי כל הנוכחים כולל הח"מ זוכים לגג חצי עוקבים אמיתיים מהמספר הרשמי", הוא כתב.


בשבועות האחרונים ניסינו לברר את התשובות לשאלת 313 מיליון המשתמשים בטוויטר: כמה מהאנשים שעוקבים אחרי האליטה התקשורתית-פוליטית בשירות באמת קיימים, וכמה מהם "פייקים", משתמשים מזויפים שאינם פעילים ונפתחו כדי לעשות משהו שבכלל לא קשור למעקב אחרי סגל, רהב-מאיר ונתניהו?

לא פשוט לבדוק את זה. מכיוון שטוויטר היא רשת "מיקרו-בלוגינג", שלא מיועדת למטרות אישיות, לא איכפת לה כמה חשבונות יש לכל אחד ובאיזה שם הוא משתמש. כלומר, אתם יכולים לפתוח לעצמכם חשבונות בשמות יוסי כהן וצפרדע ירוק - ושניהם לגיטימיים, לעומת פייסבוק שמחייבת שם אמיתי ומגבילה אתכם בחשבון אחד לאדם. טוויטר לא תטרח למחוק חשבונות מזויפים או לא פעילים. הדברים היחידים שגורמים לטוויטר לסגור חשבונות הם התחזות מכוונת לאדם אחר בלי לציין זאת בפרטי החשבון ("פייק" וכדומה) או פעילות טרוריסטית. אז איך מחליטים כמה מהעוקבים נחשבים וכמה נחשבים פחות?

הכלי הכי קרוב לתת תשובה לשאלה הזו הוא TwitterAudit, שירות שמבטיח לחשוף כמה עוקבים מזויפים יש לכל חשבון שתבקשו ממנו. אנחנו העדפנו את המינוח פעילים ורדומים.

חצי אשליה

לפי TwitterAudit, כנראה לפחות מחצית מהקהל של דמויות בולטות בציבוריות הישראלית הוא לא יותר מאשליה: כך למשל, רק 59% מעוקביה של בר רפאלי, הישראלית בעת מספר העוקבים השני בגודלו (בהמשך נגיע למקום הראשון), הם פעילים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נהנה מנתון גבוה יותר של כשני שליש (65%) מעוקביו בחשבון המשולב (עברית ואנגלית) המוגדרים "פעילים". יוצאת הדופן היא גל גדות, שלא פחות מ-90% מעוקביה מוגדרים פעילים. רוב האושיות הישראליות האחרות לא מתקרבות ל-50% פעילים, כמו שלי יחימוביץ' (39%), סתיו שפיר (36%), נפתלי בנט (43%), סיון רהב-מאיר (40%) וקרן נויבך (34%). רוב העיתונאים בטוויטר נעים סביב 50%, כמו עמית סגל (52%), אלון בן דוד (53%), גיא זהר (53%), רביב דרוקר (53%), איילה חסון (48%) ועוד.

כשבוחנים את הנתונים לעומק, נראה שככל שאושייה ישראלית בטוויטר פונה יותר לחו"ל ומצייצת יותר באנגלית – כך שיעור העוקבים הפעילים שלה גבוה יותר. לפני ההכרזה על קבלת תפקיד וונדר-וומן, כאשר היתה מפורסמת בעיקר בישראל, היה שיעור העוקבים האמתיים של גל גדול נמוך בהרבה (28%). צייצנים ישראלים נוספים שמצייצים בעיקר באנגלית ונהנים משיעורי עוקבים פעילים גבוהים שתומכים בתיאוריה הזו הם הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל (84%, הנתונים נבדקו לפני מותו), שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר (92%) ושגריר ארה"ב בישראל דן שפירו (90%).

פנינו לכמה מהצייצנים שהוזכרו ופנינו אליהם לקבלת תגובות לנתונים. בלשכת ראש הממשלה החליטו לא להגיב; עמית סגל העדיף להסתפק בציוץ שהובא למעלה; קרן נויבך לא הגיבה.

שלי יחימוביץ' ענתה לנו לאחר בדיקה: "זה נשמע הגיוני. מ-2009 עד פברואר 2015 החשבון שלי בטוויטר היה קיים, אך בניגוד לפייסבוק - לא פעיל. התווים הראשונים של הפוסטים בפייסבוק פשוט עברו אוטומטית, יחד עם ה"הי זאת שלי" בזבזן התווים, וכך הצטברו כ-18,000 עוקבים שבהמשך התייאשו ובצדק והפכו רדומים. לפני שנה וחצי בדיוק גיליתי את הטוויטר, התחברתי לגמרי ואפילו התמכרתי. מאז החשבון צומח בקצב אדיר (רק בשלושת השבועות שחלפו מבדיקת NEXTER עד הפרסום נוספו לה עוד כ-4,000 עוקבים), אני מעלה בו תכנים ייחודיים שהם לא ביי-פרודקט של כלום (כלומר: הציוצים אינם שכפולים של סטטוסים מפייסבוק), ואחרי שהוכתרתי בידי בוז'י לנשיאת הפייסבוק אני בהחלט רואה בעצמי לפחות שרה בכירה בטוויטר. למען הסר כל ספק", היא מדגישה, "חשבון הטוויטר שלי הוא חינמי לחלוטין ומעולם לא השקעתי בו אפילו שקל אחד";

סיון רהב-מאיר מסרה לנו כי היא "ממש לא מופתעת. שמחה שאלפי סינים מפוברקים נחשפים לפרשת השבוע".

פעיל או רדום

כפי שניתן להבין מההבדל בין התגובה של יחימוביץ' לציוץ ולתגובה ששלחו לנו סגל ורהב-מאיר, אין הסכמה מוחלטת לגבי משמעות הנתונים של טוויטר-אודיט - ויש לזה סיבה טובה: הדרך בה מחליט השירות מהם עוקבים "מזויפים" לעומת "אמיתיים" פועלת כך: האתר מנתח דגימה של 5,000 מעוקבי החשבון המבוקש ובודק מתי נרשמו, כמה ציוצים כתבו והיחס בין כמות האנשים אחריהם הם עוקבים לכמות האנשים העוקבים אחריהם. כל המדדים הללו מראים האם החשבון פעיל, אך לא האם הוא אמיתי או מזויף.

משיחות רבות שקיימנו, אין לנו ספק שאף אושייה ישראלית לא קנתה עוקבים בטוויטר. אין להם גם סיבה לעשות את זה, שכן לטוויטר אין יוקרה שיש לאמצעי מדיה אחרים. מדובר ככל הנראה בבוטים שפשוט התעלקו על דעת עצמם על צייצנים ישראלים פופולרים וחשבונות פעילים ישראלים, ללא ידיעתם. הבעיה היא שאף אחד לא יודע למה.

"לצערי אין ממש גוף בעולם שסוכם את מספר העוקבים/בוטים אחרי משתמשים", אומר רביב טל, מנכ"ל חברת ניטור הרשתות החברתיות Vigo. "לפני שנה לקוח ביקש ממני לעשות את זה, וזה סיוט ידני להגיע למספרים האלה, מה גם שבסוף מוצאים כל מיני הזויים ולא מוכרים כמובילים".

כשהוא מדבר על הזויים ולא מוכרים כמובילים, מתכוון טל למשל לרון שימשילשווילי - הישראלי בעל מספר העוקבים הגדול ביותר ברשת החברתית, שרק 14% מעוקביו מוגדרים פעילים.

טל מדגיש שבניגוד לניסוח של טוויטר-אודיט שמדבר על אמיתי או מזויף, אי אפשר לקבוע שמשתמש שלא מצייץ ולא זוכה לעוקבים הוא רובוט או משתמש מזויף. "שימו לב שיש הרבה ישראלים שעקבו אחרי מפורסמים ואח"כ פרשו מטוויטר והיום הפרופיל שלהם נראה כמו בוט (מעט נעקבים, אפס עוקבים, אפס יצירת תוכן, אפס שימוש בתקופה האחרונה)". בכל מקרה, גם אם ההסבר הוא שהם פרשו מטוויטר, אז בפועל הם לא באמת עוקבים אחרי אף אחד. הם נספרים סתם ובהחלט אפשר לקטלג אותם כרדומים.

אל תספרו עוקבים, תספרו פעילים

התופעה הזו, של ישראלים שנרשמו לטוויטר, עקבו אחר מפורסמים ונטשו, היא התופעה המעניינת ביותר - מעבר למספרי הבוטים העוקבים אחר אושייה כזו או אחרת. טל חושף כי "לפני חודשיים ספרנו כמה משתמשים שונים פעילים (חשבונות שנכנסים אליהם, גם אם לא יוצרים תוכן אלא רק קוראים אותו) בטוויטר הישראלי. השארנו את המנוע דולק ל-72 שעות. רק 20,000 חשבונות בישראל הופעלו".

המספר הזה מדהים למדי, שכן הוא מהווה חצי אחוז בלבד מהנתון המקביל בפייסבוק, אליה נכנסים מדי יום 4 מיליון ישראלים (וזה עוד חישוב מוטה לטובת טוויטר, שכן אותם 20,000 הצטברו במשך שלושה ימים לעומת הנתון ליום בודד של פייסבוק). מעבר לכך, מתוך אותם 20,000 שנכנסו לטוויטר, רק 5,000 יצרו תוכן – כלומר, גם בין הישראלים שנכנסים לטוויטר, רק רבע מצייצים. השאר הם עוקבים פאסיביים.

לגבי אותו גל עוקבים שהצטרפו רק לאחרונה למעקב אחרי דמויות ישראליות, וחלקם הגדול לפי בדיקת NEXTER אינם ישראלים, אלא מזרח-אסייתים, טל לא יודע לומר מה גרם לו או איזו מטרה הוא משרת. השערה אחת היא שהם מנסים לקבל מעקב בחזרה וכך להיחשב כלגיטימיים, או לתייג אחרים ולכתוב הודעות פרטיות כדי לפרסם ספאם. מה שבטוח הוא שנתוני העוקבים של אושיות הטוויטר הישראליות מוטים פעמיים – עוקבים אמיתיים שאינם פעילים נמדדים כמזויפים, ועוקבים מזויפים שמופעלים מ"חוות קליקים" בהודו וסין מוגדרים אמיתיים.

את המסקנה, כמו כל דבר בטוויטר, נגדיר ב-140 תווים: