שיחות עם מייסדי סטארטאפ נפתחות לרוב בכך שהם מספרים שחלום היזמות בער בהם מילדות. לא משנה אם זה מכירת עוגות בהפסקות של בית הספר או דוכן לימונדה, מי שסלל את דרכו ליזמות לרוב התחיל אותה בגיל צעיר. במקרה של הילה אוביל ברנר, זה ממש לא הסיפור. היזמת הסדרתית שהקימה שלוש חברות וכיום עומדת בראש רשת האקסלרטורים Techstars בישראל, בכלל החלה את דרכה המקצועית כעורכת דין. "לא חשבתי על יזמות כדרך חיים אף פעם״, מעידה אוביל ברנר (47), נשואה ואם לשלושה מתל אביב. "רק כשהסתכלתי סביבי והתחלתי להבין מה קורה בתחום הזה, ראיתי את רמת היצירתיות והחופש ורציתי להיכנס לזה גם".
המעבר מעריכת דין ליזמות לא היה טריוויאלי, לדבריה של הילה. היא הרגישה שהמקצוע הראשון שלה מקבע אותה ואף מגביל לה את חופש הביטוי. "הייתי רוצה להגיד שמשהו בעולם המשפטים תרם לי גם ליזמות, אנשים אומרים לי 'בטוח הייתה איזו השלכה', אבל לא הרגשתי שזה עוזר לי. להפך, הרגשתי שפגשתי אנשים שלא בהכרח חיפשו לצאת מהקופסה, שלא חיפשו להמציא דברים חדשים. חיפשתי מקום אחר שיותר תומך בזה", היא אומרת.
הסטארטאפ הראשון של הילה, WhiteSmoke, נוסד בשנת 2002 כפלטפורמה לעריכה והגהה של טקסטים באנגלית. מאז היא הקימה מיזמים נוספים, וכיום היא עומדת בראשות קהילת היזמיות בישראל. מטרת הקהילה היא לפתח עבור נשים רשת של קשרים מקצועיים, או במילים אחרות - מינגלינג, דבר שלדבריה של הילה, הרבה פעמים חסר בתחום.
"כבר לפני די הרבה שנים זיהיתי שאני כמעט תמיד האישה היחידה בחדר. אמרתי לעצמי שחייבת להיות דרך לשנות את זה ולכן הקמתי את קהילת היזמיות, שהיום חברות בה כבר כ-8,000 נשים. המטרה של הארגון היא דווקא נטוורקינג ולא בהכרח עזרה מקצועית", מסבירה הילה. "בתחושה שלי, כבר לא מדובר רק בתקרת זכוכית - אלא בבעיה שמתחילה הרבה קודם. אני רואה את זה גם באקסלרטור, הרבה נשים לא מגישות מועמדות כי הן לא חושבות שהן מוכנות לזה עדיין. הרבה פעמים הן בטוחות שהן חייבות גבר מוביל לצדן, זו מחשבה מיושנת והזויה בעיני. אני מרגישה שזה משהו שצריך לשנות".
רק לאחרונה התבטאה טלי שם טוב, האישה היחידה שעומדת בראש חברת הייטק ציבורית בישראל בנושא, וטענה שהיא מעולם לא הרגישה באותה תקרת זכוכית. לדבריה של הילה, האמירה הזו לא מדויקת: "יש מקומות שבהם יש תקרת זכוכית, בעיקר כשהשיח הוא מאוד גברי", היא אומרת. "אלה מקומות שבהם יש בעיקר משקיעים גברים, כי מחקרים הוכיחו שאנשים משקיעים יותר באנשים שדומים להם, שהם רואים בהם איזשהו מכנה משותף. הבעיה היא משולבת, מלמעלה ומלמטה, ואנחנו ביזמיות החלטנו לקחת את זה מלמטה. זה עובד, יש שינוי משמעותי בכמות היזמיות בשנה האחרונה".
מה העצה הכי טובה שאת יכולה להעניק לנשים בתחום?
"להחליט שזו הדרך, שאת לא רוצה לקפוץ ולעזוב את העגלה לכמה שנים ואז לחזור, כי הבעיה היא שנשים יוצאות מהמשחק וקשה להן לחזור אחרי כמה שנים. אני החלטתי שאני לא רוצה לעשות את זה. יש לי 3 ילדים, תמר, יעל ויואב, ועם כולם עבדתי תוך כדי חופשת הלידה, כי אני חושבת שמנכ"לים של סטארטאפ כנראה תמיד עובדים. אגב, גייסתי כסף גם כשהייתי בהריון".
מבין סיפורי ההצלחה שצמחו מהקהילה שבראשה עומדת הילה ניתן למנות את מיה הובר, מנכ"לית ומייסדת משותפת ב-Skillset, שפיתחה פלטפורמה שנועדה לאתר מועמדים מתאימים על ידי בדיקת יכולות ביצוע של מטלות מרכזיות בתפקיד עוד לפני הריאיון, וכן תמר ליברמן, שותפה-מנהלת בארגון "יזמיות" ומנכ"לית "It's July", פיתחה פלטפורמה שמאפשרת למשפחות שאוהבות לטייל לגלות יעדים בצורה חדשה וייחודית על ידי התאמתם למשפחות מקומיות באירופה ובישראל.
יש הרבה יזמיות ויזמים שיוצאים לדרך, אבל מעט מהם באמת מצליחים. האם לדעתך כל אחד יכול להקים סטארטאפ?
"צריך מאוד לרצות את זה, כי הדרך ארוכה, מסובכת וקשה. צריך כמה תכונות ואני חושבת שהראשונה בהן היא להיות עמיד לדברים שקורים לך, והשנייה היא אופטימיות. נכתבו הרבה מאמרים סביב השאלה האם יזם צריך להיות אדם טכנולוגי או לא, ואני לא חושבת שזה כל כך משנה. צריך להיות עם האופי הנכון".
דבר נוסף שלטענתה של הילה מונע מיזמים בתחום להצליח, הוא מספר טעויות שקורות בתחילת הדרך וחוזרות על עצמן במקרה של מיזמים רבים. "אני מסתכלת על יזמים ויזמיות בתחילת הדרך והדבר המדהים הוא שכמעט כולם עושים טעויות דומות, אבל את מרגישה יחידה ומיוחדת", היא אומרת. "הטעויות הן גנריות ככה שאפשר ללמוד מאחרים, מה שאני לא עשיתי. זו הסיבה שבגללה הצטרפתי ל-Techstars, רציתי ללמד יזמים שהם יעשו טעויות כי כולם עושים, אבל יש המון דברים טריוויאליים שאפשר ללמוד, כמו להבין מי סוג המשקיעים שצריך לחפש ומה רמת המוכנות של המוצר שצריך להגיע אליה. אני מרגישה סוג של שליחות, בגלל שעשיתי את כל הטעויות האלה בעצמי, אני מרגישה שאני יכולה לעזור".
בתור מי שמחנכת את דור העתיד של היזמים בישראל, היית ממליצה גם לילדים הפרטיים שלך להיות יזמים?
"הייתי ממליצה להם קודם כל להיות מאושרים, לעשות חשבון נפש ולהבין מה גורם להם להיות שמחים כשהם קמים בבוקר. אצלי זה היה יזמות, הדבר היחיד שחשבתי עליו זה איך לגרום לכך שמיליוני אנשים ירצו להשתמש במוצר שלי. רציתי להביא מנוע של חדשנות לעולם, זו הייתה התשוקה שלי. אני מאחלת לילדים שלי למצוא את הדבר הזה".