עם התגברות המהומות בלב איסטנבול, נטען בתקשורת המקומית ועל ידי ראש ממשלת תורכיה, כי הרשתות החברתיות ובראשן הטוויטר, הן אשר מחיות מהומות אלו.

אלו האשימו כי למרות שחלה רגיעה בהפגנות בכיכר טקסים בשל הרס פארק Gezi, הרי שקיימים "דיווחים פרובוקטיביים ושגויים הצפים ברשתות החברתיות", בטענה כי "קבוצות שוליים אשר רוצות בהמשך ליבוי המשבר, מציבות פריטי מידע לא מדוייקים או תמונות שגויות באתרי מדיה חברתית". זאת תוך נסיון התקשורת להראות את השקר שמאחורי מספר דיווחים בתמונות אלו.

אולם האם הפעילות ברשתות החברתיות בעקבות משבר זה יש בה כדי לעורר דאגה בקרב גורמי ממשל בתורכיה? נראה כי לפי שעה האינטרנט רוחש פעילות של תיעוד המתרחש בכל אמצעי המדיה השונים, לצד קריאה להתקפה מקוונת נגד תורכיה.

אין תמונה
זוג הלסביות בסרטון

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בימים האחרונים החלו הרשתות החברתיות לרחוש פעילות ערה ביותר עם התפתחות המשבר בתורכיה, נפתחו תגיות יעודיות בטוויטר occupygezi#direngeziparkı# המאגדות אלפים רבים של ציוצים המדווחים מהשטח אחר המתרחש באופן שוטף ומיידי. בנוסף, נפתח ב-31 במאי חשבון טוויטר בשם OccupyGezi@ אשר תוך זמן קצר נרשמו בו 74 ציוצים (מרביתם בתורכית) ולמעלה מ-13 אלף עוקבים.

OccupyGezi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

זאת לצד חשבונות יעודיים קטנים יותר בשם occupygezinow, @OccupyGezi_TR@ ואחרים. בין השאר ניתן למצוא בהם פרטיהם של גורמי רפואה ובתי מרקחת.

ברחבי האינטרנט החלו להתפרסם עשרות ואף מאות תמונות המתעדות את הארועים בכיכר טקסים והפגנות הזדהות ברחבי המדינה תוך קריאה לעצרות תמיכה ברחבי העולם. זאת לצד תעוד פיזור ההפגנות על ידי כוחות הבטחון ואת הפצועים ואף תמונה של "משאיות החוסמות את הכביש על מנת למנוע מכוחות המשטרה לתקוף אנשים בבשיקטאש" וכן שידורים טלביזיוניים חיים מהשטח.

במטרה להפיץ את הארועים לרחבי העולם כוללת אחת היוזמות פרסום שני סרטונים המתארים את הפיזור האלים של הפגנות; האחד באנגלית והאחר תורגם לשפות צרפתית, איטלקית וספרדית.

 

דרך נוספת לתעד את הארועים היא באמצעות אתר ייעודי ובו מפה (מבוססת גוגל) המציגה מוקדי התרחשות באיסטנבול תוך ציון צלמיות המסמלות מוקדי הפגנות, נוכחות משטרתית, רשתות אלחוטיות ושרותי חירום.

בתמונה הראשונה המפה שמציגה את ממוקדי ההתרחשות. בתמונה השנייה, מפה הכוללת גם התייחסות למוקד הפגנות אחד באנקרה הבירה:

מפות ההפגנות בטוריקה

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפי שעה לא נרשמו צעדי נגד מקוונים של המשטר ולמרות דיווחים שונים, לא תועדה כל פגיעה בתעבורת האינטרנט במדינה. אולם גורמי אנונימוס כבר נערכים לאפשרות זו ופרסמו, כמו במקרי התקוממות אחרים במזרח התיכון, מידע על אמצעי תקשורת חלופיים במידה ויושבת האינטרנט בתורכיה ("How to connect to the internet in Turkey should your government shut it off").

עם זאת, נראה כי מעבר לפגיעה בתדמית המשטר התורכי, יש לו לפחות סיבה נקודתית אחת לחשוש מפני הצפוי לו בזירה המקוונת. ב-2 ביוני פורסם סרטון מטעם אנונימוס אשר תוך זמן קצר זכה ללמעלה מ-320 אלף צפיות. הסרטון בשם "Anonymous – #opTurkey" פונה ישירות לממשלת תורכיה וכולל בתוכו איום ישיר.

פסקה אשר הובאה בהודעה קצרה יותר של אנונימוס שפורסמה יום קודם לכן המפנה לסרטון הנושא את סמל אנונימוס, המתעד בתמונות את הפגנות ובו שיר אשר נכתב במיוחד לאור הארועים. 

 

 

חשש זה של הממשל מצא ביטויו בתקשורת התורכית אשר התייחסה לאיום אנונימוס בהתקפה שכזו, תוך אזכור התקפות אשר לכאורה כבר בוצעו נגד אמצעי תקשורת במדינה.

אין תמונה
זוג הלסביות בסרטון

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אכן נראה כי גורמי אנונימוס נערכים ובמסגרת זו נפתחו ערוצי IRC ומרכז מידע. נתון מעניין נוסף הוא השוני בחתימה הקבועה בהודעותיהם; במקום החתימה "Expect us", ובאופן חריג ביותר, ניתן למצוא חתימות אחרות.

ממשלת תורכיה, מאוחר מדי לצפות לנו: 

 

תורכיה ידעה בעבר מקרים של השבתת שרותי אינטרנט בתחומה, אולם היו לכך שני מאפיינים עיקריים. חסימה נקודתית של אתרים ולא השבתה גורפת של כלל תעבורת האינטרנט במדינה וזאת מטעמים של פגיעה בקודשי האסלאם ובדמותו של אבי תורכיה המודרנית, כמאל אתא תורכ. על פי רוב נחסם אתר יוטיוב ובו סרטונים שכאלה ואף חסימה גורפת של שרותי גוגל, ככל הנראה בנסיון לחסום נקודתית את כתובת אתר יוטיוב.

עד כה לא נרשמה בתורכיה השבתה גורפת של האינטרנט ולא כזו אשר מניעיה פוליטיים. לפיכך נראה כי לאור נסיון העבר יקשה על הממשל התורכי לבצע מהלך שכזה, אשר בוצע בעבר הקרוב והרחוק בחלק ממדינות האזור. צעד אשר אם יבוצע על ידו, יהיה ללא ספק ציון דרך חשוב ומדאיג גם בהיבטים המקוונים של התמודדות הממשל התורכי עם הפגנות ופגיעתו בחופש הפרט והביטוי במדינה. פגיעה מקוונת לצד זו הפיזית הקיימת בימים האחרונים ברחובות אסטנבול.

*ד"ר טל פבל, מומחה לאינטרנט ולאיומים מקוונים במזרח התיכון ומנכ"ל חברת Middleeasternet.

>> לכל הכתבות של ד"ר טל פבל