בשבועות האחרונים צצה בוואטסאפ Momo - דמות של מפלצת מפחידה שלה שיער שחור ועיניים גדולות, שממש לפני שבוע הפחידה ילדה בת 12, שבעקבות שיחה איתה, כך נראה, פגעה בעצמה. אחיה הבכור מצא את גופתה ומיהר להזעיק את אמה, שמיד קראה לצוותי החירום אך זה היה מאוחר מדי.
המשטרה מצאה את המכשיר הסלולרי של הילדה, שהיה סמוך אליה, ומחקירה ראשונית עלה כי הילדה התכתבה בוואטסאפ עם הדמות הזאת. זו לא פעם ראשונה בה נתקלת המשטרה בארגנטינה בבובת הוואטסאפ הזו, שגררה לא מעט תלונות של הורים מודאגים ומומחי אבטחה ברשת ברחבי ספרד, מקסיקו, ברזיל, צרפת, גרמניה וארה"ב.
מה זה הדבר הזה? משחק וואטסאפ ויראלי, אבל קודם כל חשוב להבדיל בין התמונה לבין הדבר עצמו. הבובה היא פסל אמיתי של אמן יפני, אשר הוצג בגלריית אמנות בגינזה שבטוקיו, במסגרת תערוכה בנושאי רוחות רפאים. מדובר בדימוי של חצי אישה וחצי ציפור, שיש לה שדיים וטפרים בתור רגליים, ותמונת הפרופיל עצמה של מומו לקוחה מחשבון האינסטגרם של הפסל היפני, ככל הנראה רק בגלל שהיא נראית כמו משהו שסיוטים עשויים מהם.
העובדה שמקור התמונה יפני רומז ככל הנראה גם על מקור המשחק: הכל התחיל בקבוצת פייסבוק סודית שאתגרה משמשים להתחיל שיחות וואטסאפ עם מספר לא ידוע כדי להשתתף במשחק מעניין ומתגמל. המספר הראשוני היה בעל קידומת בינלאומית יפנית של 81, אך מאז נוספו עוד לפחות שני מספרים יפניים, מספר אחד מקולומביה (52) ומספר אחד ממקסיקו (57).
מי שהוסיף את המספר לאנשי הקשר שלו והתחיל לשוחח איתו בוואטספ גילה כי מדובר במשתמש שמכנה את עצמו בשם מומו ותמונתו היא תמונת הבובה היפנית. מומו, ככל הנראה, שלח בתחילה ל"מתחרים" שורה של דימויים ויזואליים מחרידים ואלימים, איים עליהם שזה מה שיקרה להם אם יסרבו לציית לחוקי המשחק, ואז דרש מהם להיכנס ללינק. אלו שנכנסו, ככל הנראה, חשפו את המכשיר הסלולרי שלהם לפירצת אבטחה שהעניקה למומו גישה למידע האישי שלהם.
בשלב הזה, כך נראה, המשחק הוויראלי הפך להיות אישי יותר, כאשר מומו החל לשלוח למשתמשים אתגרים פרסונליים יותר, תוך כדי שהוא משתמש במידע האישי שנאגר כדי לאיים עליהם, לסחוט אותם ולהטריד את מנוחתם. מכיוון שמדובר בקהל יעד של טינאייג'רים נוחים להשפעה וחשופים לביריונות וללחץ חברתי, התופעה הלכה והתפשטה ויותר ויותר הורים החלו להתלונן על כך לרשויות החוק, עד כדי כך שגורמים רשמיים בברזיל פתחו בחקירה והוציאו אזהרה רשמית – אל תיצרו קשר עם מומו.
אלא שיש כמובן גם כאלה שטוענים כי מדובר בסך הכל במשחק אימה חביב ולא מזיק, שככל שהוא נהיה יותר אישי כך הוא נהיה יותר אטרטקטיבי. יוטיוברים מכל רחבי העולם העלו סרטונים שמתארים את האינטראקציות שלהם עם מומו בקונוטציה חיובית.
יוטיוברים אחרים מעלים את סברה אחרת - מדובר באגדה אורבנית שיצאה מכלל שליטה וכל מי שכאילו מתעד שיחות איתו לוקח חלק במתיחה. יש את אלה שתופסים טרמפ על התופעה ומנסים להתחזות למומו ולייצר אינטראקציות דומות - מה שהופך את זה ממתיחה לדבר אמיתי. כך או כך, סביר להניח שכדאי להתרחק מהדבר הזה, במיוחד אם יש לכם ילדים.