"זהו כבוד גדול להיות כאן עם כל ידידיי - כל כך מדהים ולעולם לא אשכח!" - זה מה שבחר נשיא ארה"ב ה-45, דונלד טראמפ, לכתוב באותיות גדולות בספר האורחים במוזיאון השואה 'יד ושם', מעל חתימות שלו ושל אשתו מלאניה.
כמתחייב בעידן שבו אפשר מייד לחפש נקודות להשוואה, נמצאה עד מהרה ההקדשה שכתב ברק אובמה באותו ספר מבקרים (טוב, לא ממש אותו אחד, אבל אחד מספרי המבקרים שהתחלפו במוזיאון במהלך השנים) במהלך ביקורו כאן עוד לפני בחירתו לנשיאות ארה"ב, בקיץ 2008:
"אני אסיר תודה ליד ושם ולכל אלו האחראים למוסד יוצא הדופן הזה. בתקופה של סכנה והבטחה, מלחמות וסכסוכים, התברכנו בתזכורת חזקה כזו לפוטנציאל הרוע האנושי, אך גם ליכולתנו להתרומם מטרגדיה ולבנות את עולמנו מחדש. עלינו להביא לכאן את ילדינו וללמד אותם את ההיסטוריה הזו, כדי שיוכלו להוסיף את קולם להכרזה 'לעולם לא עוד'. נזכור את אלו שאבדו, לא רק כקרבנות, אלא גם כיחידים שקיוו ואהבו וחלמו כמונו, ושהפכו לסמל לרוח האנושית".
Notes left at Yad Vashem, Israel's Holocaust memorial museum. Trump on left, Obama on right. So horribly tone deaf. pic.twitter.com/e15A0yq0Op
— Brian Klaas (@brianklaas) 23 במאי 2017
"נשיא מתחשב מול נשיא שלא חושב", כתב אחד המשווים.
Having a thoughtful president vs. having a thoughtless president. Notes left by Obama and Trump at Yad Vashem, Israel's Holocaust memorial. pic.twitter.com/DpbuZxxJjm
— Karl Frisch (@KarlFrisch) 23 במאי 2017
כאילו ההשוואה לא מוציאה את טראמפ מספיק גרוע, היו מי שטרחו להפיץ תיאוריית קונספירציה לפיה הסיומת "ולעולם לא אשכח" נוסף לאחר הטקסט, ואף לא נכתב על ידי הנשיא עצמו:
Hmm, which looks more natural... this perfectly centered paragraph, or the one where someone was forced by aides to add a phrase to the end? pic.twitter.com/ZjkeaqoC3x
— Johnny McNulty (@JohnnyMcNulty) 23 במאי 2017
אמנם, ה"הוכחה" היא פוטושופ גרוע, אבל קשה להכחיש שיש כמה הבדלים בשיטת הכתיבה בין המילים האחרונות לבין שאר הטקסט.
גם השוואה מול מי שהתמודדה מול טראמפ לתפקיד נשיאת ארה"ב, הילרי קלינטון, לא הוציא את האחרון טוב יותר. זה מה שכתבה קלינטון במוזיאון בביקורה שם זמן קצר לאחר מינויה למזכירת המדינה של אובמה ב-2009:
"יד ושם הוא עדות לכוחה של האמת לנוכח ההכחשה, לחוסן הרוח האנושית לנוכח הייאוש, לניצחון העם היהודי על רצח והרס ותזכורת לכל אדם כי אסור לשכוח לעולם את לקחי השואה. אלוהים יברך את ישראל ועמה".
אחד הצייצנים ניסה להפחית במעט את עוצמת המבוכה וכתב: "לא חייבים חיבור. הנה המכתב שכתב הנשיא בוש ביד ושם, מוזיאון השואה בישראל". בוש הסתפק ב"אלוהים יברך את ישראל".
Doesn't have to be an essay.
— ian bremmer (@ianbremmer) 23 במאי 2017
Here's President Bush's note at Yad Vashem, Israel's Holocaust memorial. And Trump's. pic.twitter.com/5cdRxaDD2S
אך בתגובות לציוץ הזה צוין, ובצדק, שיש הבדל גדול בין משפט קצרצר אך מחויב לבין הניסוח הילדותי, הכתיבה באלכסון ובאותיות גדולות וסימן הקריאה בסיום.
גם צייצנים אחרים ציינו שההקדשה של טראמפ מביכה גם בלי ההשוואה לנשיאים ומתמודדים אחרים:
"טראמפ התייחס לביקור מדיני למוזיאון השואה בישראל כאילו הוא בטיול עם בבית הספר התיכון".
Trump treated a state visit to Israel's Holocaust memorial like he's on a trip with his high school class.
— Matt McDermott (@mattmfm) 23 במאי 2017
"המכתב של טראמפ במוזיאון השואה יד ושם בישראל הוא בעיקרון בדיוק מה שבני נוער כותבים אחד לשני בספרי המחזור".
Trump's note at the Yad Vashem Holocaust memorial in Israel is basically just what teenagers write in each other's high school yearbooks: pic.twitter.com/BMGzOGiQrs
— (((Yair Rosenberg))) (@Yair_Rosenberg) 23 במאי 2017