בעידן בו כמעט לכל ילד יש ערוץ יוטיוב משלו, קשה לפעמים לעכל את העובדה שבחלקים מסוימים של העולם הופעה בסרטון ויראלי עשויה להיחשב לחטא שנגמר ברצח.
בימים האחרונים התקבלה תזכורת כואבת לעניין, לאחר ששתי נערות ואימן נרצחו בפקיסטן רק בגלל שהופיעו בסרטון שהופץ בקרב קהילתן.
השתיים, שאזה נור בת ה-16 ובארסה נור בת ה-15, נרצחו בשבוע שעבר יחד עם אימן לאחר שסרטון בכיכובן הופץ בקרב אנשי הכפר צ'ילאס שבצפון המדינה. בסרטון (שכבר נעלם מהרשת), נראו שתי האחיות צוחקות ורוקדות בגשם מחוץ לביתן יחד עם שני ילדים קטנים יותר, כאשר הן לבושות בבגדים מסורתיים. הווידיאו הופץ ברחבי הכפר באמצעות טלפונים סלולריים, ולא מצא חן בעיני הקהילה המסורתית.
לפני שבוע הגיעו לבית המשפחה חמישה חמושים וירו למוות בשתי הנערות ובאימן. עתה חוקרת המשטרה את החשד כי הרצח אורגן ע"י אחיהן למחצה של הבנות, חוטורה, כניסיון להשיב את כבוד המשפחה שחולל לכאורה ע"י מעשיהן. מי שהתלונן במשטרה נגד האח למחצה הוא אח אחר של השתיים.
רצח נשים על רקע כבוד המשפחה אינו דבר נדיר בעולם המוסלמי בכלל ובפקיסטן בפרט. לפי ארגון זכויות הנשים Aurat, בכל שנה נרצחות במדינה כאלף נשים מסיבות אלה.
"שילמו על פריצת הגבולות בחייהן"
ד"ר טל פבל, החוקר את תחום האינטרנט והסייבר במזרח התיכון, מסביר כי שימוש באינטרנט ע"י קבוצות מקופחות במקרים כגון זה עשוי להיות הצרה והתיקון כאחד: "האינטרנט משמש להבעת קולות מודחקים בחברה הערבית והמוסלמית. זוהי אוכלוסיה מוחלשת, שאין לה ביטוי לא באמצעי התקשורת המסורתיים ולא במרחב הפיזי-מקומי".
במקרה זה, הוא אומר, "הנשים שילמו על פריצת הגבולות הללו בחייהן לאחר שהקהילה המקומית שלהן זעמה על הפצת התמונות, אך התפוצה האינטרנטית של סיפורן היא גם ההזדמנות לתיקון, מאחר והיא עשויה להביא לדיון ציבורי על מעמד הנשים במדינה".
ד"ר פבל משווה את המקרה לזה של נדה סולטן, שהפכה לגיבורת ההפגנות נגד השלטון האיראני לאחר הבחירות בשנת 2009. סולטן נורתה ע"י משמרות המהפיכה בהפגנה שהתעוררה בעקבות הזיופים שהובילו לבחירתו המחודשת של מחמוד אחמדינג'אד לנשיאות המדינה והקנאות הדתית של השלטון, וצילומיה, שהופצו באמצעות הרשתות החברתיות, הפכו אותה לגיבורת האירוע, למרות שלא היתה היחידה שאיבדה את חייה במאבק.
מקרה נוסף בעל נקודות דמיון למקרה הנוכחי הוא האונס הברוטלי של צעירה באוטובוס בהודו, שהפצתו ברשתות החברתיות הביאה אלפי הודים לצאת לרחובות ולקרוא לשלטון לשים סוף למנהג המקומי להתייחס לאונס והכאת נשים כמובנים מאליהם.