לפני כשבוע התפוצצה פרשה מחרידה ברוסיה: יוטיובר רוסי הואשם שגרם למותה של בת הזוג שלו בשידור חי ברשת, אחרי שכפה עליה לעמוד זמן רב במרפסת במזג אוויר קפוא, כשלגופה תחתונים וחזייה בלבד, וכל זה לבקשת גולשים ששילמו לו כדי שיתעלל בה. התיעוד התפשט ברשתות החברתיות במדינה, אלא שעכשיו מתברר שהוא הגיע גם לטיקטוק וליוטיוב – ואלה כשלו בניסיונותיהן להסירו במשך שבוע.
כפי שדווח ב-HIX, סטניסלב רשטניקוב, יוטיובר בן 30 המכונה Reeflay, נעצר לפני כשבוע, אחרי שולנטינה גרגוריבה בת ה-28, שהייתה בשלביו המוקדמים של היריון, נמצאה ללא רוח חיים בדירתו. החקירה הראשונית העלתה שרשטניקוב כפה עליה לצאת למרפסת לצורך שידור חי, כשהצופים הציעו לשלם לו אם יתעלל בה; אחד מהם אף שילם לו 1,000 דולר. כשרשטניקוב הכניס את ולנטינה בחזרה לדירתו, היא כבר הייתה מחוסרת הכרה: הוא פנה למצלמה ואמר: "היא קרה כמו קרח, אני לא מרגיש דופק". בנקודה זו הוא הזעיק אמבולנס – ולאחר מכן הוא נעצר בחשד שהביא למותה. אם יורשע ברצח, בית המשפט עשוי לגזור על רשטניקוב עונש מאסר של 15 שנה. מוקדם יותר השבוע, עורך דינו טען כי הוא "לא אחראי למותה" של ולנטינה, והוסיף כי היא "מתה באופן ספונטני". רשטניקוב עצמו הביע צער וחרטה, אך לא הודה במעשים המיוחסים לו.
למרות שביוטיוב ובטיקטוק הצהירו כי הסירו לאלתר כל זכר של הסרטון, ה"סאן" הבריטי פרסם אתמול כי עדיין ניתן למצוא את התיעוד הלא מצונזר – וכל מה שצריך לעשות זה לחפש את שמו של רשטניקוב. חלק מהסרטונים של תיעוד ההתעללות בה ומותה זכו לעשרות אלפי צפיות, כשחלקם אפילו לא סומנו עם אזהרת צפייה. בטיקטוק, לעומת זאת, היו סרטונים קצרים יותר – כשחלק מהם כללו מוזיקת פופ קופצנית שליוותה את התמונות המחרידות.
בתגובה לדברים, טיקטוק ויוטיוב העולמיות שבו והדגישו את המדיניות האוסרת על הפצת תוכן אלים ופוגעני, והתעקשו כי הם הסירו את כל הסרטונים, בהתאם לדיווחים שקיבלו. ביוטיוב בחרו להדגיש כי השידור המקורי לא התרחש על גבי הפלטפורמה, כשבטיקטוק נמסר שבטיחות המשתמשים "נמצאת בעדיפות עליונה".
זו לא הפעם הראשונה שעולים בטיקטוק סרטונים הכוללים אלימות קשה. סרטון ההתאבדות של רוני מקנאט בן ה-33, לשעבר איש הצבא האמריקני, שהועבר בשידור חי בפייסבוק, הסתובב בחודש ספטמבר בטיקטוק ללא מעצורים. הנהלת האפליקציה התקשתה להשתלט על המצב, כשהסרטון חזר וצף שוב ושוב. לאור אוזלת ידו של האלגוריתם, המשתמשים נאלצו לחלק זה לזה אזהרות צפייה. כשבועיים לאחר מכן, מנהל המדיניות הציבורית של טיקטוק באירופה, תיאו ברטראם (Theo Bertram), הצהיר שהסרטון היה "חלק ממתקפה משולבת על האפליקציה" שמקורה בדארקנט (הרשת האפלה).
האם הסרטונים של רשטניקוב וגרגוריבה הם הוכחה לכך שטיקטוק לא למדה את הלקח מהמקרה הקשה של מקנאט? לפי הדיווחים, הפעם הסרטון לא הגיע לתפוצה רחבה, מאחר שהאלגוריתם של האפליקציה זיהה אותו לפני שהגיע ללשונית For You. ביוטיוב, לעומת זאת, ניתן למצוא את התיעוד המלא ללא צנזורה - וכל מה שצריך לעשות זה לחפש את שמו של רשטניקוב, או את שמה של גרגוריבה, ולאשר שאתם יודעים שמדובר בתוכן קשה לצפייה.
מטקיטוק ישראל נמסר בתגובה לדברים: "בטיחות הקהילה של טיקטוק היא בראש סדר העדיפויות שלנו. הסרטונים המדוברים כבר הוסרו בשל הפרה של הנחיות הקהילה שלנו, המבהירות שתוכן כזה אינו מקובל בכלל".
בהקשר לפרשת רוני מקנאט נמסר מטיקטוק בתגובה: "בתחילת ספטמבר, סרטונים שמציגים התאבדות ששודרו במקור בלייבסטרים בפייסבוק, הופצו בפלטפורמות אחרות לרבות TikTok. המערכות שלנו זיהו באופן אוטומטי וסימנו את הסרטונים הללו כמפרים את כללי הקהילה בגין הצגת תוכן המשבח, מאדיר ומקדם מעשי התאבדות. אנו חוסמים חשבונות שמנסים שוב ושוב להעלות את הסרטונים הללו ומודים לחברי הקהילה שלנו שדיווחו על התכנים הללו והזהירו אחרים מפני צפייה, תגובה או שיתוף של סרטונים שכאלה בכל פלטפורמה, מתוך כבוד לאדם ולמשפחתו. אם יש בקרב חברי הקהילה שלנו מי שנאבק עם מחשבות אובדניות או מודאג ממישהו ששרוי במחשבות שכאלה, אנו ממליצים להם לחפש תמיכה וסיוע, ואנו מנגישים מידע על מוקדים המסייעים בכך ישירות מהאפליקציה שלנו ובאתר מרכז הבטיחות שלנו".