השם אנאס חאמרה אולי לא אומר לכם הרבה, אבל במונחים של המזרח התיכון הוא סוג של כוכב רשת. באפריל האחרון, חמארה בן ה-24 העלה ליוטיוב את הגרסה הפלסטינית ללהיט "Happy" של פארל, שבו נראים אזרחי עזה רוקדים ומחייכים למצלמה. הסרטון הזה עשה מאז כ-260 אלף צפיות וקיבל תגובות חיוביות מרחבי העולם ואפילו מישראלים מאשקלון, אבל מאז השתנה מצב רוחם של תושבי עזה מקצה לקצה.
בראיון לאתר מאשבל סיפר חאמרה כי המצב בעיר כבר לא "Happy" בכלל. "בכל יום המקום הזה הופך יותר ויותר לגיהנום. אם יש לך מזל, תצליח לנוח לשעתיים, ואז אתה מתעורר ומגלה עוד דם שנשפך, בעיקר של ילדים, נשים וזקנים. כעת, אף אחד לא מעז לצאת אחרי השקיעה. עזה הפכה לעיר רפאים. אם אתה זז, אתה הופך למטרה פוטנציאלית".
במאשבל, כמו בגופי תקשורת רבים בעולם, נמנעים מלהיכנס למורכבות המצב ולמעורבות החמאס בעימות. בין הציטוטים מעוררי האמפתיה של חאמרה, בחור צעיר ורהוט שמביע בראיון את כמיהתו לשקט ולזכויות בסיסיות, מדובר רק על "מתקפות ישראליות על אזורים גדולים בעיר" ו"החרבה של תחנת הכוח היחידה בעזה על ידי ישראל". עם זאת, חאמרה עצמו מגלה מעורבות רבה, בעמודים שהוא מפעיל ברשתות החברתיות הוא משתף בתמונות וקטעי וידאו רבים, בין היתר - התמונה שהופצה על ידי חייל צה"ל ששקר וכתב "הרגתי 13 ילדים".
"רוב עזה חיה בחשיכה. מאז הפסקת החשמל אין לנו אינטרנט, ואפילו הרשתות הסלולריות נפלו בכמה אזורים. אני חושש מהפסקת החשמל הבאה", אומר חאמרה, שמתייחס לרשתות החברתיות כאל "דלת לעולם". כך, למשל, הוא העלה תמונות לטוויטר ולאינסטגרם שבהן נראים טלפונים ניידים ומחשבים מחוברים לסבך של כבלים ומציין "סוף סוף מצאתי מקום עם חיבור לאינטרנט" – פריבילגיה שנראית מובנת מאליה לצעירים מרחבי העולם.
למרות שהוא חי ברשת ורואה את עצמו כסוג של שגריר, חאמרה מודה שהקשר עם גולשים ישראלים ברשתות החברתיות בעייתי מאוד. "עזה וישראל שונות ונפרדות זו מזו", הוא אומר ומסביר כי הדיונים ברשת נראים יותר כמו "חדר מלחמה" ופחות כמו החלפת דעות תרבותית.
"המסר מאחורי הסרטון היה לגרום לכם לחייך. אפילו ישראלים שמחו לצפות בו", הוא נזכר. "עכשיו כולם במתח. אף אחד לא מרגיש בטוח ושום מקום אינו בטוח. כמעט לכולנו יצא לראות התקפה אווירית שפוגעת קרוב לבית".
למרות המצב המדכא, הוא עדיין שומר על אופטימיות כשנשאל אם יש סיכוי שבבוא היום יצלם סרטון המשך ל-"Happy" העזתי. "למה לא? בכל פעם שאנחנו עוברים מלחמה, אנחנו מסיימים אותה בחגיגות כדי להתחיל שוב מחדש", הוא מבטיח. "זו עזה. היופי שבה הוא שהסמל שלה הוא עוף החול שקם לתחייה".
עד שהשקט היחסי יחזור לרחובות, חמארה ממשיך לנסות לצייר לעולם תמונה אישית יותר. יחד עם חבריו, פתח לאחרונה את העמוד Humans of Palestine, שמציג את החיים בעזה ובגדה בדגש על תמונות של אנשים. העמוד הוא מעין הומאז' לעמוד מצליח אחר בשם Humans of New York, ולמעשה יש לו גם תיאום ישראלי בשם Humans of Tel Aviv.
I am back Online for a while, after searching for place still having internet connection in #Gaza pic.twitter.com/mySTEqwRe5
— Anas Hamra (@AnsRed) July 31, 2014