מותו של הרודן הקובני פידל קסטרו לא בדיוק העלה דמעות בעיני העולם (טוב, נו, חוץ מחד"ש). אך ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הפתיע את כולם ופרסם הספד של ממש לשליט האכזרי.

טרודו, שנחשב בדרך כלל מחובר לרחשי הלב של הצעירים, וגם נראה לגמרי לא רע, הביע "צער עמוק" על מותו של "מנהיג גדול מהחיים, ששירת את עמו כמעט חצי מאה" והיה "מהפכן ונואם אגדי" ש"חולל שיפורים משמעותיים בחינוך וברווחה של ארצו". "למרות היותו שנוי במחלוקת, תומכיו ומתנגדיו כאחד הכירו במסירות ובאהבה העצומות שלו לעם הקובני", הצהיר טרודו וסיכם: "אבא שלי (פייר טרודו, ראש ממשלת קנדה בשנות ה-70 וה-80) קרא לו חבר".

התגובות המזועזעות לא איחרו לבוא. מרקו רוביו, שהתמודד מול דונלד טראמפ על מועמדות הרפובליקנים לנשיאות ארה"ב, היה בהלם: "האם זו הצהרה אמיתית או פארודיה? כי אם זה אמיתי זה מביש ומביך".


במפלגה השמרנית בקנדה, הנמצאת באופוזיציה מאז ניצח טרודו בבחירות את מנהיגה הפופולארי סטיבן הארפר, עטו על ההזדמנות לגנות את המנהיג המתחרה הפופולארי בלי להיחשב אופורטוניסטים:

חברת הפרלמנט קלי ליצ', המתמודדת כרגע על ראשות המפלגה, כתבה כי "בהינתן ההזדמנות להכיר במה ששלטון קסטרו היה באמת - אכזרי, דכאני ורצחני - בחר ראש הממשלה להעריץ את האדם שמנע מעמו זכויות בסיסיות במשך עשורים. לשמוע את ראש הממשלה אומר שזה הפך אותו בסך הכל לאישיות 'שנויה במחלוקת' לאחר שכבר אמר לאחרונה שהוא מעריץ את הדיקטטורה הסינית, צריך לגרום לקנדים להסס".

מתמודדת נוספת לראשות המפלגה, ליסה רייט, הבהירה: "קסטרו לא היה מהפכן אגדי, הוא רושש מיליונים בעוד הוא חי חיי פאר".

והמתמודד אנדרו שיר כתב: "זה מגעיל! עלינו לכבד את זכרם של קורבנותיו, לא שלו עצמו! האם טרודו שוכח את האלפים שנהרגו על ידיו (של קסטרו) באכזריות?"

גם אנשי תקשורת הזדעזעו. כך למשל כתב ברט סטיבנס, פרשן יחסי החוץ של הוול-סטריט ג'ורנל: "הודעה מחפירה של ג'סטין טרודו. לא, ג'סטין, פידל לא 'שירת' את העם הקובני. הוא הפך את העם למשרתיו במשך 60 שנה".

מפיקת ערוץ החדשות KSAT מטקסס אלי הולמס פקפקה: "אינני חושבת שג'סטין טרודו מדבר על אותו פידל קסטרו כמו כולנו".

כתב האקונומיסט סיימון הדלין פרגן בהפוך על הפוך: "ג'סטין טרודו זוכה בפרס על הצהרה טיפשית יותר משל דונלד טראמפ" (שפשוט צייץ "פידל קסטרו מת!").

גם ג'וש בארו, עורך בכיר בביזנס אינסיידר, חושב כך: "למען האמת, (אפילו) ההצהרה של טראמפ על קסטרו עדיפה על זו של טרודו".

עד מהרה החלו גולשים להציע לטרודו הספדים נוספים לאושיות "שנויות במחלוקת", בצירוף התגית TrudeauEulogies#, שהפכה לחמה בטוויטר בקנדה ואחת החמות בטוויטר בישראל:

"היטלר התחיל עם השפם המפורסם שלו את תנועת מובמבר, כדי להפיץ מודעות לסרטן הפרוסטטה".

"ולאד המשפד (דרקולה, שנהג להציג את ראשיהם של אויביו על מקלות) היה איש חזון שחולל מהפכה באומנות הגינון".

"מוחמד עטא (חוטף המטוס שהפיל את הצפוני מבין מגדלי התאומים בניו-יורק) היה איש עם אמונה עזה וטייס מעולה".

"היום אנו מבכים את מותו של סקאר, שחזונו הפרוגרסיבי איחד אריות וצבועים".

"אוסמה בין לאדן היה ללא ספק אישיות שנויה במחלוקת, אך אין דומה לתרומתו לאבטחת נמלי תעופה".

"אנו מבכים את סטאלין. חלוץ בפיתוח דשן אורגני על בסיס אנושי, שסייע להאכיל את האוקראינים שנשארו".

"הבה נזכור את ג'ק המרטש כגומל חסדים גדול שעבד ללא לאות כדי להציל נשים מעבודה בזנות".

לשם ההגינות, ראוי לציין שג'סטין טרודו מחויב לפי קוד ההתנהגות הפוליטי להפגין כבוד כלשהו כלפי הרודן הקובני. מערכת היחסים בין אביו פייר לרודן היתה כה קרובה, שלא רק שג'סטין זכה לבקר בארמון של קסטרו, אלא שקסטרו אף הוכרז כ"נושא הארון" של פייר בהלוויתו בשנת 2000, למרות שלא הגיע אליה פיזית.