טעות בזיהוי: אתמול (שני) פרסמנו כאן ב-NEXTER דיווח על תמונה שפורסמה ברשתות החברתיות, ושמציגה את יבשת אוסטרליה מפויחת ועולה בלהבות.
בכתבה הסברנו כי לא מדובר בצילום עדכני מתחנת החלל הבינלאומית, אלא בהדמיה שמציגה את מוקדי השריפות השונים ביבשת בחודש האחרון, על גבי תמונה חשוכה של היבשת.
בעמוד הפייסבוק של NEXTER ושל mako פרסמנו קישורים לכתבה, יחד עם התמונה המקורית, והפניות שמבטיחות (ומקיימות) את הסיפור האמיתי מאחורי התמונה. דקות לאחר מכן, עמיתנו שגיא כהן מ-TheMarker, הפנה את תשומת ליבנו לכך שהתמונה הוסתרה וסומנה כ-"מידע לא נכון" בצירוף ההסבר "נבדק על ידי בודקי עובדות בלתי תלויים".
נוכח הביקורת על ההתנהלות של פייסבוק במהלך מערכת הבחירות לנשיאות בארצות הברית, ובעקבותיה גם במערכות בחירות בישראל, ובמדינות נוספות - הרשת החברתית הכריזה כי תסמן פוסטים שחשודים כלא נכונים, באמצעות שיתוף פעולה של בודקי עובדות חיצוניים.
זה מה שקרה במקרה הזה, אלא שהאלגוריתם של פייסבוק, לא ידע לזהות את ההקשר של פרסום התמונה, והוא פשוט הסתיר אותה. פייסבוק צירפה שני לינקים לאתרים בהינדי ובאנגלית שפירסמו ידיעות דומות לשלנו, שמדווחות על אותו דבר - מדובר בהדמיה שמסתובבת ברשתות החברתיות.
את האמת מאחורי הצילום ששטף את הרשת חשפו באתר snopes, ויוצר ההדמיה, אתוני הרסי, הסביר כי המידע שנאסף נלקח מאתר NASA ולא כל האזורים שמופיעים בצילום עדיין בוערים, וכי המטרה היא להמחיש את גודל האסון.
בחודש שעבר ממשלת סינגפור הודיעה כי נתנה הוראה לפייסבוק לצרף את תג "פייק ניוז" לפוסט שפורסם ב-23 בנובמבר ומכיל האשמות נגד מעצרו של חושף שחיתויות והונאת בחירות. "פייסבוק נדרשת, על פי חוק, להודיע לכם כי הממשל בסינגפור טוען שהפוסט המדובר כולל מידע כוזב", כך נכתב בהודעה שצורפה בתחתית הפוסט.