בשבוע האחרון סדרת תחקירים של וול סטריט ז'ורנל על פייסבוק עושה רעש בכל העולם. עיקריה: פייסבוק יודעת, בפירוט מלא, שהפלטפורמות שלה רצופות בפגמים שגורמים נזק, לרוב בדרכים שרק החברה מבינה במלואן. הממצא הזה מתבסס על מסמכי פייסבוק פנימיים, כולל דוחות מחקר, דיוני עובדים וטיוטות שהוצגו בפני ההנהלה הבכירה.
שוב ושוב, כך עולה מהמסמכים, חוקרי פייסבוק זיהו את ההשפעות הרעות של הפלטפורמה. פעם אחר פעם, למרות שימועי הקונגרס, התחייבויות משלה והצהרות רבות לתקשורת, החברה לא תיקנה אותן. המסמכים מציעים אולי את התמונה הברורה ביותר עד כה של עד כמה הבעיות של פייסבוק ידועות בתוך החברה, עד למנכ"ל עצמו.
1. פייסבוק אומרת שחוקיה חלים על כולם, מסמכי החברה חושפים – האליטות פטורות
מארק צוקרברג אמר כי פייסבוק מאפשרת למשתמשיה לדבר באופן שווה עם האליטות של הפוליטיקה, התרבות והעיתונות, וכי הסטנדרטים שלה חלים על כולם. באופן פרטי, החברה בנתה מערכת שפטרה משתמשים בעלי פרופיל גבוה מחוקיה או מכולם. התוכנית, המכונה "קרוס צ'ק" או "XCheck", נועדה כאמצעי לבקרת איכות עבור חשבונות בעלי פרופיל גבוה. כיום, היא מגנה על מיליוני משתמשי VIP מאכיפה רגילה של חוקי החברה, כך עולה מהמסמכים. רבים מנצלים לרעה את הפריבילגיה, מפרסמים חומרים הכוללים הטרדות והסתה לאלימות, שבמקרים אחרים היו מובילים לסנקציות. פייסבוק אומרת שהביקורת על התוכנית היא הוגנת, שהיא נועדה למטרה טובה ושהחברה פועלת לתיקונה.
2. פייסבוק יודעת שאינסטגרם רעיל עבור נערות צעירות רבות, כך חושפים מסמכי החברה
חוקרים בתוך אינסטגרם, שבבעלות פייסבוק, חוקרים במשך שנים כיצד אפליקציית שיתוף התמונות שלה משפיעה על מיליוני משתמשים צעירים. החברה מצאה שוב ושוב כי אינסטגרם מזיקה לאחוז ניכר מהם, בעיקר נערות מתבגרות, יותר מפלטפורמות מדיה חברתית אחרות. באופן פומבי, פייסבוק הפחיתה בעקביות את ההשפעות השליליות של האפליקציה, כולל לאחר השימוע בקונגרס, אבל לא הפכה את המחקר שלה פתוח לציבור או זמין לאנשי אקדמיה או מחוקקים שביקשו זאת. בתגובה, פייסבוק מסרה כי ההשפעות השליליות אינן נפוצות, כי המחקר בנושא בריאות הנפש הוא בעל ערך וכי חלק מההיבטים המזיקים אינם קלים לטיפול.
3. פייסבוק ניסתה להפוך את פייסבוק למקום בריא יותר – והתוצאה – מקום כועס יותר
פייסבוק ביצעה שינוי באלגוריתם שלה בשנת 2018 שנועד לשפר את הפלטפורמה שלה - ולעצור סימנים של ירידה במעורבות המשתמשים. צוקרברג הצהיר כי מטרתו היא לחזק קשרים בין משתמשים ולשפר את רווחתם על ידי טיפוח אינטראקציות בין חברים ובני משפחה. בתוך החברה, כך עולה מהמסמכים, אנשי צוות הזהירו כי לשינוי יש השפעה הפוכה. זה הפך את פייסבוק, ומי שהשתמשו בה, לכועסים יותר. צוקרברג התנגד לכמה תיקונים שהציע הצוות שלו, כך עולה מהמסמכים, מכיוון שחשש שהם יבריחו את האנשים מפייסבוק - יפחיתו את השימוש והאינטראקציה שלהם בפלטפורמה. פייסבוק, בתגובה, אומרת שכל אלגוריתם יכול לקדם תוכן מעורר פגיעה או מזיק וכי החברה עושה כמיטב יכולתה כדי לפתור את הבעיה.
4. עובדי פייסבוק מתריעים על תופעות כגון קרטלי סמים וסחר בבני אדם, אבל תגובת החברה נגדם לא מספקת
משובים שמילאו עובדי פייסבוק והגיעו אל וול סטריט ז'ורנל מלמדים שהם מזהירים מפני השימוש השלילי בפלטפורמות של פייסבוק במדינות מתפתחות, שם בסיס המשתמשים שלה עצום ומתרחב. עובדים ציינו כי סוחרי בני אדם במזרח התיכון השתמשו באתר כדי לפתות נשים לעבוד בעבודות מין נצלניות. עוד הזהירו כי קבוצות חמושות באתיופיה השתמשו באתר כדי לקרוא לאלימות נגד מיעוטים אתניים. על פי המסמכים, הם התריעו בפני המנהלים שלהם על תופעות של מכירת איברים, פורנוגרפיה ופעולות שנוקטות ממשלות נגד התנגדות פוליטית. תגובת החברה למקרים אלו הייתה לרוב לא מספקת. דובר פייסבוק מסר כי החברה פרסה צוותים גלובליים, יצרה שותפויות מקומיות והעסיקה בודקי עובדות כדי לשמור על בטיחות המשתמשים.
כנראה שלא במקרה, אחרי התחקירים הנוקבים, הכריזה פייסבוק אתמול (יום ה') על מדיניות חדשה שתאפשר לה להשבית חשבונות שעוסקים "בפגיעה חברתית". החברה מסרה כי השינוי יכול לסייע לפלטפורמה להילחם בהתנהגות מזיקה, שאחרת לא תוכל לטפל בה על פי הכללים הקיימים כיום. פגיעה חברתית תאפשר לחברה מסגרת להתמודד עם פעולות מזיקות מחשבונות שנחשבים לגיטימיים כיום.