אל תאמינו לכל מה שאתם קוראים ברשתות החברתיות. מחקר חדש מצא שממשלות ברחבי העולם מטות את דעת הקהל באמצעות פעילות אגרסיבית של תעמולה שמופצת דרך שירותים כמו פייסבוק וטוויטר.
המחקר, שנערך על ידי סמנת'ה בראדשו ופיליפ הווארד מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, מצא 29 מדינות בהן מתחזקות ממשלות או ארגונים אחרים מנגנוני תעמולה שפועלים כדי להטות את דעתם של אזרחים לכיוון זה או אחר.
החוקרים ציינו כי פעולות כאלו נעשות לא רק על ידי ממשלות דיקטטוריות כמו רוסיה, סין, טורקיה, צפון קוריאה ואיראן, אלא גם על ידי דמוקרטיות כמו ארה"ב, גרמניה, בריטניה ועוד.
בין הדרכים הבולטות להטיית דעת הקהל מנו החוקרים התנהגויות שאופייניות לממשלות מסוימות. כך, למשל, במקסיקו ורוסיה מותקפים עיתונאים אישית; בסעודיה מוצפים פוסטים נגד הממשלה בתגיות ותגובות לא קשורות שמקשות על מציאתם; בסרביה משתמשים בחשבונות מזויפים לקידום האג'נדה הממשלתית; בווייטנאם מנצלים בלוגרים להפצת האג'נדה הזו; ברוסיה 45% מהפעילות בטוויטר היא בוטים המנוהלים ככל הנראה על ידי הממשלה; ובברזיל דווקא מתנגדי המשטר הנוכחי הם שמשתמשים בבוטים כדי להמריד את הציבור נגדו, מה שכבר התניע מחאות והפגנות ענק.
גם בארגנטינה, גם בוונצואלה, גם בטורקיה, גם במקסיקו, גם בפיליפינים וגם ברוסיה משתמשים בבוטים כדי להפיץ פוסטים שמקדמים את האג'נדה הממשלתית. בצ'כיה, לעומת זאת, מסתפקים בפרסום תיקונים לפוסטים לא מדויקים.
ומה בישראל?
החוקרים בדקו גם את המצב בישראל, ולפי הממצאים נראה שאולי מגיע למדינה ציון לשבח. במחקר צוין כי לממשלת ישראל מדיניות מחמירה מאוד בכל הנוגע להפצת תעמולה, במסגרתה הדבר נעשה אך ורק על ידי חשבונות רשמיים, שיותר מ-350 כאלה פועלים בעברית, ערבית ואנגלית ומתרכזים אך ורק במסרים חיוביים בשם הממשלה, ולא מנסים להכפיש את מתנגדיה.
לפי הערכה המובאת במחקר, ממשלת ישראל מפעילה מערך של כ-400 איש המתחזקים את חשבונות התעמולה שלה, כאשר רובם מתנדבים שאינם מועסקים על ידי הממשלה, אלא עושים זאת בהתנדבות, כאשר למצטיינים שבהם מציעה הממשלה פרסים בדמות מלגות.