"היי פלסטינים מטומטמים", כתב בפייסבוק שלו אושית הרשת ומגיש הרדיו יותם זמרי, "אם אתם רוצים להרוג אותנו עדיף אחרי החגים, כשאתם עושים את זה לפני רוב הסיכויים שתיפלו על מישהו שזה בא לו טוב". הבדיחה של זמרי על באסת החגים והטרור הוסרה מפייסבוק בעקבות דיווחים. זמן קצר לאחר מכן זמרי, שלו 65,000 עוקבים, קיבל הודעה שהוא מושעה מפייסבוק ל-24 שעות.
מן העבר השני של הרשת, רז ציפריס, שנעקב על ידי כ-7,500 איש בפייסבוק, נחסם לשבוע לאחר שהעלה תמונה של יצחק רבין וכתב "התמוטט בדרך לאוטו, לפני שזה נהיה מיינסטרים", כתגובה להתמוטטות של הילארי קלינטון בטקס לזכר הרוגי 11 בספטמבר.
מיד לאחר שפג תוקפה של ההשעיה, ציפריס כתב פוסט ביקורתי על פייסבוק, וקיבל צרור הודעות על הסרות של תכנים ישנים שלו ובהם טלאי צהוב שכתוב עליו באנגלית "שמאלן", ואז נחסם שוב, הפעם ל-30 יום. ציפריס, בתגובה, הגביל את הגישה לכל התוכן שלו כדי למנוע דיווחים נוספים שהיו גורמים להשעיה לצמיתות.
"קצת מעליב שרק ל-24 שעות :(" התלוצץ זמרי על החסימה בשיחה עם NEXTER. "מסתבר שאני ממש יעיל בלי פייסבוק, סיימתי דוקטורט בפיזיקה ופתרתי את המשפט של פרמה", הוא אמר וסיפר שקיבל הודעה על הסרת הבדיחה שלו, ולאחריה חסימה. כשהוא מנסה לפרסם משהו, הוא מקבל הודעה שהוא חסום.
"שמע, יש פה תאגיד מרושע שהשלוחה הישראלית שלו משרתת רק כח ושלטון" אמר לנו ציפריס, "ושהיוזרים שיוצרים תוכן ומהווים את עמוד שדרת הטראפיק שלו הם כלום עבורו".
פייסבוק לא הסבירה מה הייתה הבעיה בתכנים שהעלו השניים. הם פשוט נשלחו לקרוא את תנאי השימוש של הרשת החברתית באופן כללי, ובלי הסברים ספציפיים איזה סעיף הם הפרו - כפי שפייסבוק נוהגת תמיד כאשר היא חוסמת עמודים או אנשים.
אז זה מה שכתוב בתנאי השימוש:
"איננו מגלים סובלנות לבריונות או להטרדה. אנחנו מאפשרים לך לדבר בחופשיות על נושאים ואנשים שיש בהם עניין לציבור, אך נסיר תוכן שנראה כאילו הוא מתמקד במכוון באנשים פרטיים כדי להשפיל או לבייש אותם".
"פייסבוק מסירה דברי שטנה, הכוללים תוכן שתוקף אנשים ישירות על בסיס: גזע, מוצא אתני, מוצא לאומי, השתייכות דתית. חל איסור על קיום נוכחות בפייסבוק של ארגונים ואנשים שמטרתם היא קידום שנאה כלפי קבוצות מוגנות אלה".
"אנו עושים מאמצים כדי להסיר דברי שטנה, אך גם נותנים לך כלים להימנע מתוכן לא נעים או פוגעני".
ומצד שני, גם זה:
"אנשים יכולים להשתמש בפייסבוק כדי לקרוא תיגר על רעיונות, מוסדות ונהלים. דיון כזה יכול לקדם ויכוח ציבורי והבנה טובה יותר. לפעמים אנשים משתפים תוכן המכיל דברי שטנה של מישהו אחר כדי לעורר מודעות או ליידע אחרים לגבי דברי שטנה אלה".
"אנחנו מתירים הומור, סאטירה או פרשנות חברתית בקשר לנושאים אלה, ואנחנו מאמינים שכאשר אנשים משתמשים בזהותם האמיתית, הם פועלים באחריות רבה יותר כשהם משתפים פרשנות כזו".
פרשנות חברתית או דבר שטנה?
אז האם הבדיחות של ציפריס ושל זמרי הן סאטירה, פרשנות חברתית ודרך לקרוא תיגר על רעיונות, או שהם דברי שטנה לא ראויים שדורשים מחיקה וחסימה? שאלה חשובה, אך השאלות החשובות יותר הן מי מחליט את זה, איך הוא מחליט את זה, מה הפרמטרים להחלטה שלו ולמה הפרמטרים האלה לא חשופים לעיני הגולשים?
בפייסבוק אמרו בעבר שעל הדיווחים עוברים בני אנוש שמיומנים לכך, דוברים את השפה העברית ואף מכירים את ההקשרים המקומיים. גורמים בחברה אמרו באופן לא רשמי בעבר כי הסינון לא נעשה בישראל, אלא במטה החברה באירלנד.
אך מעבר לזה, פייסבוק לא הגיבה לתקשורת והסבירה למה סטטוס נמחק ולא מוסרת דין וחשבון למשתמשים או לתקשורת על המחיקות שלה. היא גם לא מסבירה מדוע עמודים מסיתים נשארים באוויר. לכל היותר החברה מוסרת כי מדובר בטעות ומשנה את החלטתה (מוחקת או מסירה מחדש).
ארגון שורת הדין, שנלחם בהסתה בפייסבוק, הראה שמדיניות האכיפה לא שיוויונית ולא עקבית, וכי סטטוסים ועמודים שמסיתים נגד ישראלים אינם נמחקים למרות שמדווחים עליהם. עמודים אחרים פשוט נחסמים לצפייה בישראל ואי אפשר לדווח עליהם. במקרים אחרים, דיווחים נותרים ללא מענה במשך זמן רב. במקרים של ציפריס וזמרי, ההסרות והמחיקות היו מיידיות.
נציגי פייסבוק נפגשו בשבועות האחרונים עם שרים וחברי כנסת מישראל, והבטיחו להדק את שיתוף הפעולה בכל הנוגע להשגחה על תוכן מסית, אך לא נמסר מה יהיו הצעדיים המעשיים לתיקון המצב הקיים.
פנינו לפייסבוק, וטרם קיבלנו תגובה על החסימות הללו