כמעט הכל כבר נכתב על תרבות הסלפי ברשתות החברתיות, אבל נדמה שבדיון הזה דווקא הנעדר הוא הנוכח: בין אינספור התמונות של נשים צעירות וחטובות בבגדי ים סקסיים שזוכות ללייקים ומחמאות ברשת, נדיר למצוא מישהי שנראית, ובכן, כמו תשעים אחוז מהאוכלוסייה.
מעטות הנשים שמעזות להעלות תמונה לא מושלמת בבגד ים לרשת החברתית מחשש לתגובות ארסיות וקוטלות שיגרמו להן להצטער שאי פעם יצאו מהבית. הן לא חייבות להיות שמנות מאוד, רזות מאוד או בעלות פגם גופני בולט לעין – הסטנדרטים הבלתי אפשריים שמציבה החברה גורמים לרוב הנשים להרגיש כאילו יש בהן משהו פגום שעליהן להסתיר, או לכל הפחות לא להתגאות בו בפומבי.
מחאה חברתית חדשה בפייסבוק מנסה לשים קץ לאפליית הסלפי הזו ולהוציא נשים מהבית אל הים – ומשם להגיע גם לרשתות החברתיות. גאלה רחמילביץ' מבית הספר לסטיילינג "GALA'STYLE" יזמה את האירוע "סלפי המהממות בבגדי ים- כי כל אישה היא יפה ללא קשר לגיל ומידה" שיתקיים ביום מחר (א) בשעה שש וחצי בחוף גורדון בתל אביב, ושם היא דורשת: "תנו להעלות סלפי בשקט, גם אם אני לא אחותה התאומה של ג'יזל!".
"אנחנו שונות, אנחנו מגוונות, ועם כל השוני- אנחנו מהממות!", נכתב בתיאור האירוע. "הגיע הזמן שתפסיקו להיכנס לנו לווריד, להחליט בשבילנו מה נכון, מה בריא ומה יפה ותתנו לנו לחיות בשקט. לא משנה איך את נראית או מה גילך או מידתך. בואי והצטרפי אלינו וביחד נוכיח שכולן יפות ולכולן מגיע להתהלך בבגד ים בכיף, ונצלם את הסלפי הכי שווה במדינה!"
עוד ב-NEXTER
>> ניסוי בפוטושופ: אותה בחורה - 25 סטנדרטים של יופי
>> דוח ויראלי: אם שותים - לא צועדים
"אני כל הזמן נתקלת בנשים – שמנות ורזות – שלא מוכנות ללבוש בגד ים בלי מכנסיים וחולצה. זה מגוחך", אומרת רחמילביץ'. "אנחנו חיות בישראל, זו אחת ההנאות הכי גדולות של הקיץ. לא יכול להיות שיש כאלה שימנעו את זה מאחרים, רק בגלל שבא להם להרגיש יותר חזקים. לאף אחד אין זכות לגרום לנו להרגיש לא נעים בגלל איך שאנחנו נראות. ההערות והעקיצות האלה הן הטרדה לכל דבר – זו אלימות מילולית שנשים חשופות לה, ואין שום מחאה ציבורית נגד אלימות מסוג כזה".
הסלפי ההמוני הוא התשובה שלה לכל אותם מגיבים חסרי רגישות: "המטרה היא לצלם הרבה נשים בבגד ים, שעומדות על הזכות שלהן להיראות כמו שהן נראות בלי שאף אחד יפריע, יעיר או יעקוץ", היא מסבירה. "הזכות שלנו להרגיש טוב עם הגוף שלנו נראית לי זכות בסיסית".
"לא מתאים לכם? אל תסתכלו"
את הרעיון למגה-סלפי בבגד ים הגתה גאלה כבר לפני כמה שבועות, אבל מה שדחף אותה להרים אירוע ציבורי היו התגובות לתמונת ביקיני שהעלתה בשבוע שעבר זוהר ברטל, צעירה מהרצליה שכבר זכתה לפרסום ברשת לפני כשנה כשכתבה פוסט על היחס לשמנים בחברה.
ברטל בחרה להתייחס דווקא לאלה שניסו לחזק אותה ולתמוך בה כשהגיבו על ה"אומץ" שלה לפרסם סלפי בביקיני בפייסבוק. "נכון, רוב השמנות לא לובשות ביקיני", כתבה. "למעשה, הרבה מאוד שמנות לא לובשות בגד ים בכלל, ומעדיפות ללכת לים עם בגד גדול ו'מטשטש', או פשוט להישאר בבית. אבל בעצם ההחלטה שמי שלא עושה את זה 'אמיצה', אנחנו לא נותנים לגיטימציה להחלטה הזאת להישאר בבית?"
גם הבלוגרית זוהר וסילויצקי, כזכור, מצאה את תמונת הסלפי שלה בביקיני מככבת במודעה של מאמן כושר ישראלי כדוגמא שלילית לגוף נשי. היא השיבה מלחמה בפוסט ששותף יותר מאלף פעמים וזכה לכ-11 אלף לייקים, אבל מעטות הבנות שהיו מגיבות כמוה או כמו ברטל לביקורת כזו.
"לא פלא שאין כמעט נשים שמעלות סלפי בבגד ים, כשיש כל כך הרבה חולירות ברשת", זועמת רחמילביץ', שבעצמה נאלצת להתמודד עם טוקבקים ארסיים על כתבות שנושאות את תמונותיה. "לא מתאים לכם? אל תסתכלו. מה אתם נכנסים לי לבריאות? אני נראית לכם לא בריאה? מי אתם שתאמרו 'איזו פרה, 'איזו מכוערת'? אם לא הייתי במקום שהוא מאוד בטוח ושלם עם עצמי, לא הייתי יוצאת מהבית אחרי תגובות כאלה".
רחמילביץ' מקווה שהסלפי ההמוני יעניק אומץ לנשים שלא מעזות להצטלם בבגדי ים, ויוכיח להן שהן לא לבד. "כשאת בתוך קבוצה, זה הרבה פחות אינטימי וחושפני מלעמוד לבד מול המראה", היא אומרת. "זה מפגן כוח שנועד לומר: הגוף שלנו הוא שלנו. כמו שאסור לכם לגעת בו, אסור לכם גם לפגוע בו מילולית".
נכון לעכשיו, עשרות מוזמנות כבר אישרו הגעה לאירוע ורבות אחרות שיתפו אותו בפייסבוק – וגאלה אופטימית. "מבחינתי שיבואו שתיים-שלוש בנות שלא מעזות להוריד את הבגדים בים ויסכימו להצטלם, וזה יהיה שווה את זה. נשים יראו את הסלפי הזה מתרוצץ ברשתות החברתיות ויגידו 'איזה יופי, תראי איך היא מרגישה טוב עם עצמה. בא לי גם'. אם אני אצליח לגרום לנשים לומר 'יאללה, זה הגוף שלי ואני מחליטה'. אז עשינו את זה".