בימים האחרונים מפעיל חמאס רשת בוטים שמפיצה את תמונותיהם של מי שלכאורה השתתפו בפעולה בעזה לפני כשבועיים, בתקרית שבמהלכה נהרג סא"ל מ' וקצין נוסף נפצע. בפעולה נהרגו גם שבעה אנשי חמאס, ובעקבותיה אירע ירי כבד של טילים מעזה לישראל במשך 48 שעות, עד שהושגה הפסקת אש.
ביום חמישי האחרון הודיע חמאס בכלי התקשורת הערביים כי הצליח לאתר את תמונותיהם לכאורה של חברי הכוח הישראלי - ופירסם את התמונות האלו ברשתות החברתיות. מאז, פועלת הצנזורה הצבאית למניעת ההפצה של תמונות אלה.
בהודעה לכלי התקשורת ולכלל אזרחי ישראל דרשה הצנזורה לא להפיץ את הודעת חמאס: "מבלי להתייחס לאמינות הפרטים שמפרסם חמאס, נבקשכם להימנע ככל שניתן מלהרחיב פרסום של תמונות, פרטים אישיים מזהים או פרטים אישיים נוספים שהגיעו לידיעתכם באמצעי התקשורת, ברשתות החברתיות, בקבוצות וואטסאפ או כל פלטפורמה תקשורתיתאחרת. יש לנהוג באחריות".
ואולם במקביל למאמצי הצנזורה למנוע את הפרסום, מרכז חמאס את מאמציו בכיוון ההפוך: רשת בּוֹטים (תוכנות מחשב המתוכנתות לביצוע משימות באופן אוטומטי ועצמאי, ומחקות התנהגות של משתמש אמיתי) פועלת ברשתות החברתיות, בעיקר בטוויטר, ומפיצה את התמונות האסורות - בין היתר תחת שמות של משתמשים ישראלים.
הטוויטר של נתניהו - התגובות של חמאס
מבדיקת TheMarker עולה כי מאז הפרסום של חמאס צצו בטוויטר בוטים המתחזים לגולשים ישראלים, המגיבים באופן אוטומטי תגובות שבהן מופיעות התמונות שהפיץ חמאס. מטרת ההפצה היא איסוף מידע מקהל גולשים ישראלי, ולכן חמאס מבקש לחשוף את התמונות לכמה שיותר ישראלים. כדי לעשות זאת, רוכבים הבוטים של חמאס על חשבונות אמיתיים של ישראלים, בעיקר עיתונאים - ומפרסמים את התמונות כתגובה לציוצים של אותם עיתונאים (Retweet). בין העיתונאים גם אלון בן דוד ואור הלר מערוץ עשר.
תגובות עם התמונות בפוסט של בנימין נתניהו
בנוסף, התמונות מופצות על ידי פרופילים פיקטיביים בשפה הערבית, בציוצי תגובה לחשבונות טוויטר של פוליטיקאים כמו ראש הממשלה, בנימין נתניהו; ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני; ארגונים כמו מגן דוד אדום; פיקוד העורף; וחשבון הטוויטר של אתר האינטרנט "בחדרי חרדים".
כך למשל, משתמש בשם משה אבנר, שהצטרף לטוויטר רק לפני כמה ימים, הפיץ את התמונה של חמאס כ–50 פעמים - בעיקר בתגובות לציוצים של כתבים צבאיים ומשתמשי טוויטר ישראלים פופולריים. זאת, כדי לגרום לישראלים לשתף ברשת מידע שיחשוף את זהותם של המצולמים - חרף בקשת הצנזורה.
בעוד הוויכוח על שימוש בבוטים ברשתות החברתיות נוגע בדרך כלל לסכנה שהוא מגלם לשיח הציבורי ברשת ואף לדמוקרטיה - במקרה הנוכחי מוכיח חמאס כי הבעיה העיקרית בפעילותם של בוטים היא בעיה ביטחונית. לישראל אסור לזלזל ביכולות שמגלה הארגון בתחום הסייבר.
התמונות נפוצו גם בוואטסאפ - אך לפי דיווחים שונים, הודעת הצנזורה פעלה את פעולתה וההפצה בוואטסאפ נבלמה באופן ניכר בקרב אזרחי ישראל. ואולם תמונות אלה ממשיכות להופיע בפייסבוק ובטוויטר, ומשוכפלות שוב ושוב באמצעות רשתות הבוטים של חמאס.
אף שישראל הצליחה לחסום את העמוד הרשמי של חמאס בטוויטר, כל אזרח ישראלי ימצא בקלות עשרות אזכורים של משתמשי טוויטר שונים מהעולם,שמשתפים את התמונות ברשת החברתית וממשיכים בעצמם במלאכת ההפצה.
הבוטים עונים גם לאלון בן דוד עם התמונות האסורות בפרסום
להיאבק בלי להקריב את חופש הביטוי
ממשלת ישראל ניסתה לבלום את ההסתה לטרור ברשתות החברתיות באמצעות הצעת חוק הפייסבוק, שהגישו שרת המשפטים, איילת שקד, והשר לביטחון פנים, גלעד ארדן. הצעת החוק קובעת כי בית המשפט לעניינים מינהליים יהיה רשאי, לבקשת מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, להוציא צו המורה לספקיות תוכן באינטרנט כמו פייסבוק, טוויטר או גוגל, להסיר תוכן מסית מהרשת. תוכן מסית מוגדר תוכן שמהווה עבירה פלילית ויש בו סיכון ממשי לביטחונו של אדם, לביטחון הציבור או לביטחון המדינה.
ואולם החוק, שנתקל בהתנגדות של גורמים רבים, החוששים מצנזורה של הרשת - נבלם בקיץ האחרון דווקא על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שביקש משקד ומארדן למשוך את הצעת החוק. בהודעה שהפיץ הליכוד בטוויטר נכתב כי "ראש הממשלה סבור כי הנוסח הנוכחי של החוק מאפשר פרשנות מרחיבה שעלולה לאפשר צנזורה של דעות ופגיעה קשה בחופש הביטוי במדינת ישראל".
ניר הירשמן, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות, מסביר כי אסור שהפרשה האחרונה של הפצת התמונות תוביל לנקיטת לצעדים דרסטיים שעלולים לפגוע בחופש הביטוי ובדמוקרטיה. "הסיבה שחוק הצנזורה של פייסבוק לא עבר היתה הניסיון לחוקק חוק רחב, שיחול על כל העבירות הפליליות ולא רק על עבירות טרור וביטחון, וישמש מכשיר לסתימת פיות של אזרחי ישראל ולא לטיפול באנשים או בבוטים שמופעלים מחוץ לישראל; וכי הוראה שלטונית תוכל להוריד מהרשת כל אתר, בכל זמן. צריך לתת למדינה כלים להתמודד עם בעיות ביטחון, אבל אסור להקריב את חופש הביטוי עבורן".
עוד ב-TheMarker
מבוגרים, עשירים - ועם הרבה זמן פנוי: בהיי-טק גילו מי יכול להכניס להם הרבה כסף
"מנעד היישומים - אינסופי": חברת המחשוב הקוונטי הראשונה בישראל מגייסת 5.5 מיליון דולר
הצלחתו של חמאס להפיץ בימים האחרונים את התמונות מדגישה עד כמה מלאכת היירוט של רשתות בוטים מעין אלה היא מלאכה סיזיפית. זאת, גם אם מחלקת הסייבר בפרקליטות תצליח להוציא צווים שיגבילו את הגישה לציוצים ופוסטים שמסכנים את ביטחון המדינה. אין דרך לאתר ולנטרל במהירות כל מערכת בוטים או את התכנים שהיא מפיצה, או לחלופין לאתר ולחסום כל משתמש פיקטיבי בזמן אמת.
הפתרון, כפי שמעידים מומחים רבים מתחום האבטחה והסייבר, הוא ביצירת כלים טכנולוגיים על ידי הרשתות החברתיות עצמן, שיאתרו מערכות אוטומטיות כמו זו שמפעילים בארגון חמאס ובארגוני טרור אחרים - ולא בחסימה נקודתית ולא־אפקטיבית של פרופילים או פרסומים ספציפיים.