פייסבוק, טוויטר, אינסטגראם, טאמבלר ועוד - רשימת המנהיגים העולמיים המשתמשים ברשתות החברתיות השונות עולה בכל שנה והופכת את המדיה הזו לכלי פוליטי מנצח. ראשי ממשלות ונשיאים מאסיה, אמריקה, אפריקה ואירופה פותחים חשבונות רשמיים ומנהלים שיח ישיר עם המצביעים שלהם.
קשר עם הבוחרים
"הלילה אני יכול לדווח לעם האמריקאי ולעולם כולו, כי ארה"ב ביצעה פעולה בה נהרג אוסמה בין לאדן, מנהיג אל קאעידה". את המשפט הזה אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה בערוצי הטלוויזיה כאשר דיווח לכל העולם על מותו של הטרוריסט הידוע.
לאחר מכן הוא העלה את הקטע לחשבון היוטיוב שלו כחלק מהשימוש שהוא עושה ברשת האינטרנט כדי להבליט את הישגיו הפוליטיים בעיני הבוחרים.
רק לאחרונה אובמה פתח חשבון רשמי באינסטגראם (80,000 עוקבים) וכבר הספיק להעלות לשם כמה תמונות שמחזקות את מעמדו כנשיא אהוב וגם אחד שמחובר לעולם המתקדם.
אובמה גם היה ראש המדינה הראשון שהגיע לביקור במשרדי פייסבוק בעמק הסיליקון בקליפורניה והיה למעשה המדינאי הראשון שנכנס למרכז הכוח של הרשת החברתית החזקה בעולם. בשיאו של הביקור הוא ערך שיח פומבי עם גולשי פייסבוק שגם עבר בשידור חי ברשת החברתית.
מנהיג נוסף שמנסה להתחבר לעם דרך פייסבוק הוא לא אחר מאשר ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. "כך נראה משולש האתגרים שניצב בפני מדינת ישראל. שרטטתי אותו היום במהלך פגישות שקיימתי להיערכות המשק הישראלי למציאות הכלכלית". את הפוסט הזה העלה נתניהו בפייסבוק שלו כדי להגיד לעם בישראל שיש לו דרך מדעית לטפל במצב החברתי – כלכלי.
מסתבר כי את הישראלים יותר קשה לשכנע עם משולשים והתגובה לא איחרה להגיע. "בדיוק הייתה לי שאלה כזו בפיזיקה... חשבתי שמישהו העלה את התשובה לפייסבוק... חחחח קורעעע", עונה לו אחד הגולשים בפייסבוק.
למזלו של נתניהו יש פוליטיקאים שחווים קשיים אמיתיים לשכנע את הבוחרים שלהם בצדקת דרכם. אחת מהם היא דיאן אבוט, (35,600 עוקבים) המועמדת השחורה הראשונה מטעם מפלגת הלייבור באנגליה לראשות הממשלה שפירסמה את המשפט הבא בחשבון הטוויטר שלה: ''אנשים לבנים אוהבים לשחק 'הפרד ומשול' ". אין ספק שהציוץ הזה יעזור לה לצבור הרבה קולות.
סחבקים ברשת
הרשתות החברתיות עוזרות לפוליטיקאים להראות גם צד אישי ופחות מהוקצע ובדרך להעלות נושאים מדיניים חשובים. אובמה למשל העלה לטאמבלר שלו תמונה של זוג לסביות מתנשקות על סיפון אוניה של הצי האמריקני על מנת לעגן את ביטולו של החוק 'אל תשאל, אל תספר'.
אובמה גם התנצל בטוויטר שלו (12 מיליון עוקבים) על כך שלא היה נוכח במשחק של נבחרת הכדורגל הלאומית של הנשים.
בהצהרה ברורה למידי, נשיא רוסיה דימיטרי מדבדב (מדינה שלא חובבת את ארה"ב והתעשייה שלה), העלה לחשבון הטוויטר שלו (153,000 עוקבים בלבד) תמונות שלו עם סטיב ג'ובס ותמונת נוף מחדר המלון שלו בעת ביקור בארה"ב.
בנוסף אפשר למצוא סרטון של מדבדב ביוטיוב מבקר במטה החברה של טוויטר וגם אוכל המבורגרים במקדונלדס עם הנשיא אובמה.
דוגרי, צחוקים איתכם
וכמובן לא נשכח את המם המפורסם שזכה לכינוי ביבי גאמפ שפרץ ביום שובו של גלעד שליט לישראל. בתמונה אחת מפורסמת בה נראה ביבי מציץ עם חיוך מרוצה על רקע החיבוק הראשון של גלעד שליט ואביו נעם. הגולשים והבלוגרים החלו להפיץ ברשת תמונות רבות בהן שולב אותו פרצוף מחויך של ראש הממשלה, עם רקעים משעשעים.
כשתופעת הביבי גאמפ צברה תאוצה והפכה לסוג של ספורט לאומי נתניהו החליט שקצת הומור עצמי לא יזיק ופירסם תמונה כזו בעצמו. את הפוסט הזה לא נשכח עוד הרבה זמן.
ברכות, רבותיי. ברכות
בעיני הפוליטיקאים הרשתות החברתיות הן גם מכשיר להפצת ברכות. אובמה בירך את העם האמריקאי בחג המולד, מדבדב הרוסי בירך את הבוחרים שלו בטוויטר לאחר הבחירות ונתניהו לא שכח לברך את אפל על רכישת אנוביט הישראלית, זאת הוא עשה בחשבון הטוויטר הרשמי של ראש ממשלת ישראל (31,000 עוקבים) שמנוהל על ידי ד"ר איתן אלירם מנהל המדיה בלשכתו: "ברוכה הבאה לישראל, חברת אפל. על הרכישה הראשונה שלך כאן. אני בטוח כי תוכלי ליהנות מפירות הידע הישראלי".
הנשיא הרוסי מקלל
יחד עם זאת, מצאנו גם ברכות פחות מוצלחות כמו זו של אותו מדבדב שקילל את איש האופוזיציה אלכסיי נבלני בטוויטר באמצעות שילוב המילים כבשה ותיאור מעשה בעל אופי מיני. כמובן שהנשיא הרוסי הכחיש כל קשר ומיהר למחוק את הציוץ מהחשבון. לא לפני שצולם ותועד על ידי שלל עוקבים.
הוגו צ'אבז מתכנן לחיות לנצח, או לפחות עד 2031
אם חשבתם שדרום אמריקה זה קרנבל, כדורגל ומהפכות קומוניסטיות טעיתם. מסתבר כי המנהיגים הלטיניים אימצו תחביבים נוספים, ביניהם גם טוויטר ופייסבוק.
נתחיל בהוגו צ'אבז נשיא ונצואלה שהחליט לשתף את עולם במידע אישי לגבי מחלת הסרטן בה לקה וכתב בחשבון הטוויטר שלו (2.5 מיליון עוקבים) מסר אישי : "אני עומד לפני ההר הגבוה ביותר וההליכה הארוכה ביותר...אני מוכן ". בציוץ אחר הוא הוסיף: "אני נחוש בדעתי להגיע לשנת 2031". אובמה כנראה יאלץ לסבול את העלבונות שלו עוד הרבה שנים.
אותו צ'אבז כאשר עבר טיפול רפואי בקובה ביולי 2011, החליט להפוך את טוויטר לעוזר פרלמנטרי מסוג חדש לאחר שהעביר הוראות לממשלה שלו בציוצים.
צ'אבז אישר כסף עבור פרויקט איסוף אשפה בקראקס, שיבח את התוכניות להקמת פארק חדש ועודד את נבחרת הכדורגל הלאומית בפחות מ-140 תווים לכל פעולה. מקסים.
מנהיגים בולטים נוספים שיודעים לנצל את כוחן של הרשתות החברתיות הם נשיא מקסיקו פיליפה קלדרון (1,400,000עוקבים) שאימץ את טוויטר ובחודש אפריל 2011 החליט כי כל חבר קבינט יפתח חשבון וישמור על קשר עם הבוחרים שלו באמצעות ציוצים.
נשיאת ברזיל דילמה רוסף (מיליון עוקבים), נשיא צ'ילה סבסטיאן פינרה (670 אלף עוקבים) וגם את נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדז (810 אלף עוקבים) שמשתמשת בטוויטר כדי לדווח על הטיפולים שהיא עוברת כחלק מהטיפול נגד מחלת סרטן בלוטת התריס.