פייסבוק, מעבר לתפקידה המרכזי כשואבת זמן ומחסלת יחסים, היא גם הפסיכולוגית שלנו. נתיב קיטורים בטוח שבאמצעותו אנחנו יכולים לבטא את הזעם הצרכני שלנו. הטלפנית של הוט לא עזרה? המוקדן של חברת חשמל עצבן? אל תחכו, לכו לפייסבוק ושפכו שם את חמתכם. הבעיה היא, שעכשיו לתלונות הללו יש מחיר: 20 אלף שקל, פלוס מינוס.
"בשנה האחרונה השופטים החלו להחמיר יותר בעונשים הקשורים לפוסטים משמיצים בפייסבוק, ומחייבים את הגולשים לשלם עשרות אלפי שקלים לנפגעים", טוען עו"ד מוטי יוסף העוסק בתביעות לשון הרע. "למעשה, עד לפני כשנתיים השופטים היו מסתפקים בפיצויים של כמה אלפי שקלים בודדים בלבד, אבל מאחר שפייסבוק היא כלי הפצה גדול כל כך, הפגיעה חזקה יותר – והקנס בהתאם".
10 אלף שקל
ולא חסרים סיפורים ברשת שיתמכו בקביעה הזאת. בינואר למשל, בית משפט השלום בבאר שבע גזר על תושבת ערד לשלם לבעל הסופרמרקט השכונתי סכום של 13,500 שקל. הקנס הוטל על האישה לאחר שהשמיצה את בעל הסופר בפייסבוק שלה וכתבה שהיא נתנה לו מאתיים שקל, ואילו הוא - החזיר לה עודף רק ממאה. בהמשך היא אף הקימה קבוצה ברשת החברתית בה פרסמה את הסיפור - שהתברר כלא נכון. בעל הסופר אגב תבע חמישים אלף שקל.
במקרה נוסף אירע בדימונה. תושב העיר שקיבל דוח משוטר תנועה העלה פוסט שבו השמיץ את השוטר, איחל לו מוות בייסורים וכינה אותו "מניאק". השוטר תבע - אך בהליך של פשרה נקבע שהוא יפצה אותו בעשרת אלפים שקל בלבד.
40 אלף שקל
שני הסיפורים האלו מתארים את תחילת המגמה. לאחר שבתי המשפט הפנימו את כוחה הגדול של הרשת החברתית, ואת עוצמת הפגיעה באזרחים, תעריף הפוסטים השקריים עלה לאין שיעור.
לפני כחצי שנה תיירת מהולנד הגיעה להתארח בביתו של תושב תל אביב. את הישראלי הכירה באתר קאוצ'ספרינג שמאפשר לאנשים להתארח אצל אחרים ברחבי העולם ללא תשלום. כעבור כמה ימים הדיירת האשימה את מארחה שהוא מתחיל איתה, ובין השניים התפתח ריב שלאחריו היא עזבה את דירתו. במקביל, היא העלתה לעמוד הפייסבוק שלה פוסט שיצא נגד בעל הדירה מישראל ועל התנהגותו.
כצפוי, הישראלי העלה תגובה משלו בדף הפייסבוק. הוא פרסם את גרסתו והזהיר את הגולשים מפניה. ישראלי נוסף, חבר של התיירת, נחשף לסיפור ופרסם גם הוא פוסט שתמך בגרסתה: "אני מציע לכם לנסות להימנע מחוויית האירוח המפוקפקת של הבחור הזה. הוא בושה לאתר".
בעל הדירה נפגע מהדברים והחליט לתבוע את החבר הישראלי בסכום של מאה אלף שקל. בתביעה שהגיש לבית השלום בהרצליה הוא טען שמדובר בפרסום שקרי ולא מבוסס. החבר הישראלי טען מנגד שהוא לא גרם לנזק ממשי, אחרי הכל - התיירת עצמה כבר חשפה את כל הפרשה בעמוד שלה.
השופטת לימור ביבי חשבה אחרת. לדבריה, הטענות שלו הן בבחינת לשון הרע, מאחר שהנתבע הסתמך על דברים ששמע מהתיירת – כלומר, התבסס על שמועה. השופטת פסקה לבעל הדירה פיצוי של שלושים אלף שקל ועוד עשרת אלף שקל הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.
ומה עם התיירת עצמה? כשהעידה בבית המשפט סיפרה שלא נמלטה מביתו של התובע באישון לילה - אלא עזבה בגלל אי נוחות שחשה, כהגדרתה.
45 אלף שקל
מקרה דומה אירע לאחרונה בנתניה. שופטת בית המשפט השלום יעל קלוגמן פסקה שגולשת שכינתה גולש בשם "אנס" תשלם לו פיצוי של 45 אלף שקל: 25 אלף שקל פיצוי ועוד 20 אלף שקל הוצאות משפט. השופטת הסבירה בפסק הדין שיש הבדל בין הבעת דעה מכפישה ובוטה בפייסבוק לדעה שבה מוצג אדם כאנס שיש בזה לפגוע בשמו הטוב ולגרום לו לעוגמת נפש.
70 אלף שקל
אפילו אידאולוגיה לא תגן עליכם מתשלום סכומי פיצויים גבוהים, את זה למדנו לאחר שפעיל בקבוצת "'חלב עובדות או מיתוסים" השמיץ רפתן בפוסט שהעלה כאשר השווה אותו לנאצי. הרפתן בתגובה הגיש כתב תביעה בסכום של מאה אלף לבית המשפט. בכתב התביעה טען כי הפעיל העלה את הפוסט בערב יום השואה, ובו כתב בין השאר: "'שטן", "בן בליעל"'. מפרסם הפוסט טען שמעשיו של הרפתן הוותיק מזכירים את מעשי הנאצים במחנות הריכוז ושבעלי החיים הם קורבנות של שואה. עוד נטען, כי הפעיל כינה את הרפתן בשמות כמו 'אפס', 'חלאת אדם' ו'אונס פרות'.
בכתב ההגנה, הפעיל טען שמדובר בהבעת דעה לגיטימית, אך השופטת דחתה את טענותיו וחייבה אותו לשלם פיצויים בגובה שבעים אלף שקל לרפתן, שכן מדובר בהוצאת לשון הרע והגנת תום הלב לא עומדת לזכותו.
עו"ד אבי חימי, מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל, טוען כי בהינף אצבע וללא שיקול דעת אנשים מעלים פוסט לפייסבוק או כותבים טוקבקים שיש בהם כדי להרוס חיי אדם, לפגוע בשמו הטוב ולפעמים אפילו לפגוע בזדון בבעלי עסקים מתוך מניעים של נקמה וחוסר מחשבה.
"אנשים צריכים להיות יותר זהירים ושקולים בדברים שהם כותבים באינטרנט", טוען עו"ד חימי. "הדברים זוכים לחשיפה עצומה מאוד והפגיעה באנשים שהדברים נכתבו עליהם היא גדולה מאוד. מי שמעלה פוסט צריך לקחת בחשבון שהוא עלול להיתבע , להיגרר להליכים המשפטיים ולשלם הוצאות משפט ופיצויים".