"מישהו ראה את ההרצאה המצחיקה של איגוד האינטרנט הישראלי? מרצה בשם עינב גנד גלילי שמעבירה הרצאה על אבטחת מידע ורשת – אשר מדברת שטויות בלי שום קשר. חייבים לראות". כך כתב לפני כחצי שנה יוני בגן, מהנדס תקשורת בחברת בזק בינלאומי, ושיתף סרטון מתוך ההרצאה של גלילי שלדבריו הייתה רוויה בטעויות. הוא לא דמיין שבגלל הפוסט הבודד שפרסם בעמוד הפייסבוק הפרטי שלו הוא עתיד להיתבע.
מאז שיתוף הסרטון שקיבל מחבריו לעבודה, הספיק בגן לשכוח מהפוסט לחלוטין. עד שהשבוע, בבוקר יום ראשון, התדפק על דלתו שליח ובידיו כתב תביעה מפתיע. "אשתי קיבלה את המעטפה, נבהלה ומיד התקשרה אליי", מספר בגן, המכונה בכתב התביעה "הנתבע מס' 8" ל-mako, "לא הייתה שום פנייה מצד התובעת לפני הגשת התביעה וגם לי לקח קצת זמן להבין על מה מדובר".
לדברי בגן, "כמי שיש לו 14 שנות ניסיון בתחום התקשורת, מצאתי ב'לקט' הזה מתוך ההרצאה מלא טעויות ואי דיוקים. אנשי אבטחת המידע והתקשורת שאני עובד איתם גם לא הבינו על מה מדברים שם. שיתפתי את העמדה המקצועית שלי על ההרצאה בעמוד האישי שלי וקיבלתי תביעה. זה מפתיע ומרגיז. נראה שפשוט נעשה פה ניסיון להשתיק ולהפחיד אנשי מקצוע מלהביע את עמדתם המקצועית".
הרצאה אחת, 26 נתבעים
בנובמבר 2013 הרצתה גנד גלילי בכנס של איגוד האינטרנט בנושא "מידענות ברשת העמוקה". הסרטון עלה ליוטיוב על ידי האיגוד הפך במהרה לוויראלי ברשתות החברתיות. מומחים בתחום המחשבים טענו, כי מדובר בהרצאה מלאת טעויות המלווה במצגת שנלקחה בכלל ממתיחה באתר פורצ'אן ובלוגר הרשת עידו קינן, אף כינה את ההרצאה "מופע סטנדאפ". משתמשי פייסבוק אחרים שיתפו הרצאות עבר של גלילי בנושא גלגול נשמות. בעקבות הביקורת הוויראלית, הסיר איגוד האינטרנט את הסרטון מהרשת, אך משתמשים אחרים העלו אותו מחדש בגרסת לקט הטעויות, לכאורה, וגלילי הפכה למעין בדיחת רשת פופולרית.
כעת, כחצי שנה אחרי שהפך הסרטון הגישה גלילי תביעה בגין לשון הרע כנגד לא פחות מ-26 נתבעים שונים (כתב התביעה פורסם במלואו בבלוג "חדר 404" של עידו קינן). ביניהם: מנחה התוכנית "צינור לילה" בערוץ 10, גיא לרר ששידר אייטם על הסרטון מתוך ההרצאה שהפך לפופולרי ברשת; כתב התוכנית, בר שם-אור; הבלוגר והעיתונאי עידו קינן; ועוד מגוון אנשים פרטיים ששיתפו את הסרטון או רק התייחסו אליו בעמוד הפייסבוק הפרטי שלהם.
מטרת התביעה, לטענת גלילי ועורך דינה, היא לקבל פיצוי הולם על הנזק התדמיתי והתעסוקתי שנגרם למרצה לטענתה. אבל בינתיים, נראה שהתביעה עוררה מחדש את גל בדיחות הרשת מחדש המתייחס למספר הנתבעים הארוך ואופן בחירתם מתוך כלל משתמשי הפייסבוק ששיתפו את הסרטון, שנראה אקראי למדי. בכתב התביעה תיארה גלילי באמצעות עורך דינה את ה"לינץ' ברשת" כ"'אונס קבוצתי' בשמה הטוב של הנתבעת".
"התביעה עשתה לה יותר נזק"
בגן הוא רק אחד מתוך 26 הנתבעים בתביעת לשון הרע שהגישה המרצה גלילי. יבגני זיסליס, איש מחשבים ובעל חברת יעוץ בתחום ה- IP ותשתיות שרתים, המכונה גם הנתבע מספר 14, קיבל מכתב גם הוא. "לפני חצי שנה בערך נכנסתי לאתר meme generator (מחולל ממים) שמתבסס על ממים פופולריים ברשת. מישהו העלה לשם תמונה של המרצה, אז לקחתי את אחד המשפטים שהיא אמרה בהרצאה, תרגמתי אותו לאנגלית ושיתפתי את המם בעמוד הפייסבוק שלי", הוא מספר. בניגוד לבגן זיסליס דווקא לא התעצבן במיוחד מכתב התביעה שקיבל.
"האמת היא שזה די מרומם לי את מצב הרוח. מבלי להפחית ברצינות המצב, בכל זאת מדובר בתביעה בבית משפט, אבל התביעה היא מגוחכת. זה די מצחיק לומר 'אמרתי שטויות בהרצאה פומבית ועכשיו אני רוצה שכולם ישתקו ולא ידברו על זה", הוא אומר.
גם איוון מלטין, מתכנת ומעצב אינטרנט ופעיל במפלגת הפיראטים הישראלית, לא התרגש במיוחד מהתביעה. "עדיין לא קיבלתי את כתב התביעה. שמעתי על הסיפור רק אתמול כשחברים שראו את שמי באינטרנט התקשרו אליי. התחלתי לצחוק. התביעה היא ביזארית לחלוטין". מלטין, תומך נלהב בחופש הביטוי ברשת, מסביר: "צפיתי בהרצאה כולה ולא האמנתי למה שאני רואה. הביקורת הייתה מקצועית לגמרי. לא הבנו איך הרצאה כזאת יכולה להופיע בכנס של איגוד האינטרנט". לדעתו גלילי לא פעלה נכון כשתבעה את קבוצת אנשי המחשבים. "היא עושה לעצמה נזק גרוע עוד יותר. גם אני הייתי בעבר בסיטואציה שלה כשעשיתי שטויות והרגו אותי עם עליהום וממים ברשת, אבל זה עובר. כבר אז, לפני חצי שנה, כתבתי לה באחד הדפים שבהם היא הגיבה שתוך שבוע כל הבלאגן עובר והכל מסתדר. הרי ככה זה באינטרנט, כל שבוע יש מם חדש, דביל חדש, מישהו שיורדים עליו ברשת: אז פעם זה ג'סטין ביבר, פעם ג'סטין טימברלייק ופעם מישהו אחר", הוא אומר.
בעקבות התביעה הנרחבת, התאגדו היום הנתבעים באמצעות "התנועה לזכויות דיגיטליות" שנרתמה להגן על הקבוצה. שישה עורכי דין גוייסו על מנת לייצג את הנתבעים. גם בעל האתר "אינטרנט ישראל", רן בר זיק, החליט לתמוך בנתבעים ופתח מסמך "גוגל דוקס" שמטרתו להפריך טענות שטענה המרצה ולהוכיח כי הביקורת על העובדות שהצגיה הייתה מוצדקת.
עו"ד שלומי נרקיס, המייצג את גנד גלילי מסר: "כתב התביעה מדבר בעד עצמו. כל שאלה נוספת תתברר בבית המשפט".