כחצי שנה לאחר שהרצאתה בנושא "הרשת העמוקה" הפכה ויראלית בפייסבוק, החליטה המרצה עינב גנד גלילי לתבוע לא פחות מ-26 גולשים בתביעת לשון הרע. היום הם יוצאים בקמפיין גיוס כספים באתר "הדסטארט" כדי לממן את ההוצאות המשפטיות. הפרוייקט עלה לאוויר הבוקר, ותוך פחות משעתיים מנהליו כבר הצליחו לגייס יותר מעל 25 אלף שקל, כ-80% מסכום היעד.
"זהו איום ממשי על חופש הביטוי", כתבו מנהלי הקמפיין באתר, "מדובר בתביעת הפחדה (SLAPP). תביעות מסוג זה מיועדות להשתיק ביקורת הוגנת, החושפת שקרים, הונאות ושרלטנות. גנד גלילי תובעת סדרה ארוכה של אנשים, בהם קטין, מחוסרי הגנה משפטית, אשר עלולים לעמוד בפני הוצאות משפט כבדות, כל זאת רק בשל העובדה שהסירו את המסכה מעל מופע של טעויות עובדתיות קשות, בורות וחוסר ידע".
בנובמבר 2013 הרצתה גלילי בכנס של איגוד האינטרנט בנושא "מידענות ברשת העמוקה". הסרטון עלה ליוטיוב על ידי האיגוד הפך במהרה לוויראלי ברשתות החברתיות. מומחים בתחום המחשבים טענו, כי מדובר בהרצאה מלאת טעויות המלווה במצגת שנלקחה בכלל ממתיחה באתר פורצ'אן. בנוסף, משתמשי פייסבוק אחרים שיתפו הרצאות עבר של גלילי בנושא גלגול נשמות והביעו תמיהה על תחומי הידע הנרחבים של המרצה. בעקבות הביקורת הוויראלית, הסיר איגוד האינטרנט את הסרטון מהרשת, אך משתמשים אחרים העלו אותו מחדש בגרסת לקט הטעויות, לכאורה.
בין רשימת הנתבעים נמצאת תוכנית הטלוויזיה "צינור לילה" והעיתונאי והבלוגר עידו קינן, אבל גם אנשי מחשבים ששיתפו את ההרצאה, ביקרו את דבריה בעמוד הפייסבוק הפרטי שלהם או פרסמו מם בנושא.
"רוצים למנוע גם מקרים דומים עתידיים"
אחד מאותם אנשי מחשבי הוא יבגני זיסליס, בעל חברת יעוץ בתחום ה- IP ותשתיות שרתים, שסיפר בשבוע שעבר ל-mako על העילה לתביעתו. "לפני חצי שנה בערך נכנסתי לאתר meme generator (מחולל ממים) שמתבסס על ממים פופולריים ברשת. מישהו העלה לשם תמונה של המרצה, אז לקחתי את אחד המשפטים שהיא אמרה בהרצאה, תרגמתי אותו לאנגלית ושיתפתי את המם בעמוד הפייסבוק שלי". יוני בגן, מהנדס תקשורת בחברת בזק בינלאומי, ששיתף סרטון הלקוח מתוך ההרצאה של גלילי נתבע גם הוא בסכום של 10 אלף שקלים. "כמי שיש לו 14 שנות ניסיון בתחום התקשורת, מצאתי ב'לקט' הזה מתוך ההרצאה מלא טעויות ואי דיוקים. אנשי אבטחת המידע והתקשורת שאני עובד איתם גם לא הבינו על מה מדברים שם", אמר ל-mako, "שיתפתי את העמדה המקצועית שלי על ההרצאה בעמוד האישי שלי וקיבלתי תביעה. זה מפתיע ומרגיז. נראה שפשוט נעשה פה ניסיון להשתיק ולהפחיד אנשי מקצוע מלהביע את עמדתם המקצועית".
בעקבות התביעה, פתח רן בר זיק, בעליו של אתר "אינטרנט ישראל" מסמך "גוגל דוקס" שמטרתו להפריך טענות שטענה המרצה ולהוכיח כי הביקורת על העובדות שהציגה הייתה מוצדקת. בנוסף, הנתבעים התאגדו באמצעות "התנועה לזכויות דיגיטליות", שיזמה את מימון ההוצאות המשפטיות באמצעות גיוס ההמונים באתר "הדסטארט", אבל הצלחת פרויקט הגיוס הפתיעה גם אותם. "ממש כיף לראות את זה הבוקר", אומר בגן, "התגייסות הזאת חשובה בעייני לא רק עבורנו, אלא גם כדי למנוע מקרים עתידיים דומים. למנוע מצב שבו אנשים יפחדו לכתוב את דעתם, מחשש שזה לא ימצא חן בעייני מישהו והוא פשוט יתבע אותם ללא כל צורך בהוכחת נזק".
בתגובה להצלחת קמפיין גיוס הכספים, ציינו בתנועה לזכויות דיגיטליות כי הם בוחנים אפשרות להקים קליניקה קבועה לייצוג נתבעים בסיטואציות דומות. בתנועה עשויים להרחיב את קמפיין גיוס ההמונים בקרוב.
את תגובתו של עו"ד שלומי נרקיס, המייצג את גנד גלילי, לא היה ניתן להשיג. בשבוע שעבר הוא מסר ל-mako כי: "כתב התביעה מדבר בעד עצמו. כל שאלה נוספת תתברר בבית המשפט".