משפיעני רשת ומפרסמים בנורבגיה שיעלו פרסומות עם תמונות ערוכות, בלי להצהיר על העריכות שביצעו באופן גלוי וברור, עשויים לקבל קנס כספי ועונש מאסר. זאת, במסגרת תיקון לחוק הפרסום הנורבגי, שאותו יזם שר הילדים והמשפחה קייל אינגולף רופסטאד. מועד כניסת החוק לתוקף נתון להחלטת מלך נורבגיה.
התיקון יהיה תקף לכל הפלטפורמות הפופולריות, ובהן פייסבוק, אנסטגרם, טוויטר, טיקטוק וסנאפצ'אט, ויחול על כל הפוסטים הפרסומיים שיכללו שינויים למבנה וגודל הגוף ולגוון העור. כך, משפיעניות ומשפיענים שיגדילו את השפתיים, יצרו את המותניים, יגדילו לעצמם את השרירים או יצמצמו איברים נוספים יהיו חשופים להליכים משפטיים – אם קיבלו כסף או כל תמורה אחרת עבור הפרסום.
"הגיע הזמן לחוק הזה", אמרה משפיענית הרשת הנורבגית מדליין פדרסן, בת 26, בראיון לרדיו של BBC. "יש כל כך הרבה אנשים שמרגישים חוסר ביטחון ביחס לגוף או לפנים שלהם. בעבר גם אני התמודדתי עם בעיות של דמוי גוף בגלל אינסטגרם. מה שהכי גרוע זה שאני לא יודעת אם הנשים שהערצתי ערכו את התמונות שלהן או לא. זו הסיבה שכולנו צריכים תשובות – אנחנו זקוקות וזקוקים לחוק הזה".
לדבריה, גם היא עורכת את התמונות שהיא מעלה ל-90 אלף עוקביה, אך רק כדי לבצע תיקוני צבע וחדות. "משפיעני רשת יתביישו להודות שהם עורכים את התמונות שלהם, אז הם יעשו את זה פחות".
אם גם אתם סובלים ממצב רוח יירוד אחרי השימוש בפייסבוק ובאינסטגרם, אתם לא לבד; מחקרים רבים הוכיחו שהשימוש ברשתות החברתיות עשוי להיות הרסני ולפגוע בדימוי העצמי. כבר בשנת 2016 נערך מחקר באוניברסיטת פלינדרס האוסטרלית על השפעות האינסטגרם על הדימוי העצמי של נשים, ועלתה בו מגמה ברורה: חשיפה לתמונות של נשים מפורסמות או אטרקטיביות גרמה לנשים לחוש אי שביעות רצון עם הגוף שלהן.
בסקר אחר של המועצה המלכותית לבריאות ציבורית בבריטניה, שנערך בשנת 2017 ובדק בני 14 עד 24, עלה שהשימוש באינסטגרם מעורר יותר חרדה, בדידות ובעיות דימוי גוף ביחס לרשתות החברתיות האחרות שהיו פופולריות באותה התקופה. לפי מחקר נוסף שהושלם בשנה שעברה לבקשת חברי בית הנבחרים הבריטי, תמונות באינסטגרם הן בעלות "השפעה משמעותית מאוד" על דימוי הגוף של בני 18 ומטה. רק 5 אחוזים מבין הקטינים הנשאלים השיבו שלא ישקלו לערוך דיאטה או לבצע ניתוחים קוסמטיים כדי לשנות את המראה שלהם.