הסרט "לשחרר את וילי" יצא אמנם בשנת 1993, אך גם היום, 22 שנה אחר כך, עדיין מוחזקים לווייתנים קטלנים - המכונים "אורקה" - בשבי לצרכי מופעי קרקס מימיים. בשבוע שעבר נזכר בזה האינטרנט אחרי שלווייתנית אורקה מתה מזיהום באקווריום של פארק SeaWorld בסאן-אנטוניו שבטקסס.

לוויתן אורקה צד דולפין (צילום: כריסטופר סוואן / dailymail.co.uk)
לווייתן אורקה | צילום: כריסטופר סוואן / dailymail.co.uk

אונה היתה בת כמעט 19 - גיל מקביל לכ-27 אצל בנות אדם, בהתחשב באורך החיים הממוצע של הלווייתניות הקטלניות, העומד על 50 שנה. היא מתה ביום שני מזיהום פטרייתי, והפכה ללווייתן השלישי שמת השנה בפארק הזה - בחודש הקודם מתה שם לווייתנית בת שנתיים בלבד מסוג בלוגה, וביולי מת לווייתן בלוגה בן שלושה שבועות בלבד לאחר שנולד מוקדם מדי. בפארקים אחרים של הרשת מתו לפחות 10 לווייתנים נוספים ב-2015.

מייד לאחר הודעת SeaWorld על מותה של אונה, החל גל חדש במחאת הרשת נגד רשת הפארקים הימיים, שמתנהלת כבר למעלה משנתיים. בטוויטר ופייסבוק עלו אלפי פוסטים וציוצים המגנים את הפארק על הצביעות שבהבעת צער על מותה של לווייתנית שמתה לכאורה רק בגלל תנאי השבי שהם כפו עליה. תגיות כמו OpSeaWorld ("מבצע עולם הים"), EndCaptivity ("שימו סוף לשבי") ו-EmptyTheTanks ("רוקנו את האקווריומים") ליוו המוני שיתופים.

כך, למשל, הסטטוס של ארגון זכויות בעלי החיים PETA ("אנשים למען היחס האתי לבעלי חיים") עם תמונתה של אונה זכה ליותר מ-25,000 לייקים ו-13,000 שיתופים.

BREAKING: An orca has just died at SeaWorld San Antonio. Unna is the 38th orca used by SeaWorld to die far short of...

Posted by PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) on Tuesday, December 22, 2015

 

 35,000 איש הצטרפו לעצומה אינטרנטית הקוראת למשרד החקלאות האמריקאי לחקור את SeaWorld, וברשת קיימות עדיין עצומות קודמות נגד החברה הממשיכות לצבור חתימות. אחת מהן, הקוראת לחברת התעופה בריטיש איירווייז שלא למכור חבילות נופש עם כניסה לסיוורלד, מתקרבת ל-300,000 חתימות; אחרת הקוראת לממשלת דובאי לא לאפשר פתיחת פארק של הרשת במדינה, הגיעה ליותר מ-140,000; ואחרות עומדות על כמה עשרות אלפים בודדים.

בעקבות המחאה הממושכת, בתחילת השנה הודיעה סיוורלד כי ב-2017 תפסיק עם מופעי האילוף של לווייתנים ותחליף אותם בתצפיות שייערכו באקווריומים גדולים יותר ש"מדמים את סביבתם הטבעית". הפעילים לא מתרשמים מההבטחה ודורשים לשחרר את הלווייתנים לטבע.