טוויטר, כמו פייסבוק, סובלת מאינפלציה של הסתה וקיצוניות בשנים האחרונות. הרשת החברתית, שגם כך מתקשה להתמודד מול פייסבוק, נאלצת לחסום המוני פרופילים וכך למעשה לפגוע לעצמה במספר המשתמשים הפעילים - אבל אף אחד לא ציפה שהחברה תגיע למצב בו היא מפסיקה להילחם בתופעות פסולות ופוגעת דווקא במשתמשים ה"טובים".
אבל זה מה שקרה ליאיר רוזנברג, כתב המגזין היהודי-אמריקאי "טאבלט". בטור שפורסם אתמול בניו-יורק טיימס, מספר רוזנברג איך ניסה להילחם באנטישמים וקיצונים אחרים בטוויטר, רק כדי שהרשת החברתית תחסום אותו בטענה שהוא ספאמר ומטריד.
ההתחלה היתה מתוך מצוקה, כפי שמספר רוזנברג: "כמו עיתונאים יהודים רבים שדיווחו על הקמפיין של דונלד טראמפ לנשיאות, ביליתי את עונת בחירות 2016 תחת מתקפת הטרדות מצד צוות ססגוני של גזעני רשת שהתלכדו סביב הנשיא לעתיד. הם שלחו לי איומים, השתילו את תמונתי בתאי גזים בעזרת פוטושופ והטיחו לעברי מערך בלתי יצירתי של עלבונות אנטישמיים".
הוא מציין כי הליגה נגד השמצה אף דירגה אותו במקום השני בין העיתונאים היהודיים שספגו הכי הרבה השמצות והסתה במהלך מסע הבחירות. "כתוצאה, הפכתי בלי כוונה למומחה בטרולים ימנים קיצוניים ובטקטיקות שלהם", כותב העיתונאי.
"אז בנובמבר, לאחר נצחון טראמפ, החלטתי לסובב את הגלגל נגדם", הוא ממשיך ומתאר איך החליט לנסות להיאבק בסוג מאוד מסוים של טרולים שבלטו מאוד בעיניו: המתחזים. "הקנאים האלה לא מסתפקים בהטרדת יהודים ומיעוטים אחרים בטוויטר", מסביר הכתב, "הם מנסים 'לאמץ' את זהותם ואז להשמיץ אותם". כך, למשל, פותחים טרולים כאלה פרופילים עם שמות יהודיים אופייניים כמו הרשל, ועם תמונות רבנים או חרדים אופייניים שגנבו מרחבי הרשת. בתיאור הם מגדירים את עצמם כרבנים ומומחים ליהדות ואז מצייצים דברים שמהם מצטייר כאילו היהודים שואפים לשלוט בעולם. "זו תרמית פשוטה יחסית, אך יעילה להחריד", כותב רוזנברג.
כדי להילחם בהם, הוא שאל את עוקביו ברשת החברתית אם ניתן ליצור בוט - משתמש אוטומטי המופעל על ידי תוכנה - שיאתר פרופילים כאלה, יענה להם כדי לחשוף את פרצופם האמיתי בשיחות שהם מנהלים עם גולשים אחרים ואז ידווח עליהם לטוויטר כדי להסיר אותם. ניל צ'אנדרה, מפתח מסן-פרנסיסקו, נענה לאתגר ופיתח בוט כזה שזכה לכינוי ImpostorBuster ("צייד המתחזים"). בעזרת חוכמת המונים, ותוך בדיקה של רוזנברג וצ'אנדרה, בחר הבוט לאילו פרופילים "להיטפל", ואז ניהל איתם דיונים ודיווח עליהם.
תחילה נראה שזה הצליח - הבוט צבר אלפי עוקבים תוך ימים בודדים ומפעיליו קיבלו לא מעט תגובות מצד אנשים שהודו להם על חשיפת האמת מאחורי הפרופילים המזויפים שכמעט גרמו להם להאמין שיהודים רוצים לשלוט בעולם. אלא שאז, לאחר שמפעילי פרופילים מזויפים ניסו להתחמק מהבוט ולחקות אותו ולא הצליחו - הם עלו על דרך טובה יותר להשתיק אותו ודיווחו עליו בהמוניהם לטוויטר.
באפריל חסמה טוויטר את החשבון ללא הסבר, והחזירה אותו רק לאחר שהליגה נגד השמצה פנתה אליה והסבירה את מטרתו של החשבון. הבוט אף שופר כדי לצייץ פחות ולהתנהג בצורה שלא תאפשר לטוויטר לטעון כי הוא עצמו מפר את כללי הקהילה, מטריד או משמיץ. ואכן, הטרולים המשיכו לדווח עליו אך לא הצליחו להסירו. עד החודש האחרון.
בתחילת דצמבר שוב חסמה טוויטר את הבוט - והפעם היא עומדת על כך שלא תחזיר אותו לאוויר. כאשר ניסה רוזנברג לפנות לחברה הוא קיבל, לדבריו, תשובה לפיה "מספר גדול של אנשים חסמו אותך בתגובה לכמויות גדולות של תוכן לא מכוון, לא רצוי או כפול מהחשבון שלך. מספר גבוה של תלונות על ספאם התקבלו נגדך. אתה שולח מספרים גדולים של תגובות או אזכורים בלתי רצויים" - כל זה טוב ויפה, אלא שטוויטר מסרבת להכיר בכך שכל אותם מדווחים הם הרעים פה.
"האירוניה הגדולה בכל הפרשייה הזו היא ש-ImpostorBuster עשה את עבודתה של טוויטר במקומה", מסכם רוזנברג. "במקום לבקש מטוויטר לספק פתרון שנכפה מלמעלה, יצרנו פתרון שבא מלמטה. השתמשנו בכלים של טוויטר כדי לבקר את עצמה - עד שטוויטר פיטרה את המבקר. אם טוויטר רוצה לחלץ את עצמה מהטרולים - היא צריכה להזין מאמצים כאלה, לא להילחם בהם".