"אף אדם לא נולד עם שנאה לאדם אחר על רקע צבע עורו, מוצאו או דתו. אנשים צריכים ללמוד לשנוא, ואם הם יכולים ללמוד לשנוא - (ודאי ש)הם יכולים ללמוד לאהוב. שהרי אהבה טבעית יותר ללב האדם מאשר היפוכה".

הציטוט הזה של נלסון מנדלה (מתוך ספרו האוטוביוגרפי "ארוכה הדרך לחירות", 1995) הוא הדרך בה בחר נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, להגיב על העימותים האלימים שאירעו בסוף השבוע בעיר שארלוטסוויל שבווירג'יניה והסתיימו בפיגוע דריסה שביצע צעיר ניאו-נאצי, בו נהרגה אחת המפגינות ונפצעו עוד 19 בני אדם.


הציוץ הראשון בסדרה זכה עד כה לקרוב ל-2.5 מיליון לייקים - ובכך עקף את הציוץ של אלן דג'נרס מטקס האוסקר ברשימת הציוצים האהובים אי פעם. בקצב הנוכחי, הוא עשוי לעבור בקרוב גם את הציוץ של הזמרת אריאנה גראנדה לאחר מתקפת הטרור שאירעה במהלך הופעה שלה בבריטניה, ולכבוש את המקום הראשון ברשימה.

לפי עמוד בוויקיפדיה העוקב אחר הציוצים האהובים ביותר, זה של אובמה הפך אותו לשליט הבלתי מעורער של רשת המיקרו-בלוגינג: שישה מתוך 10 הציוצים שייכים עתה לנשיא לשעבר.

מלבד הציטוט של מנדלה, מככבים ברשימה התגובה שלו לחשיפה כי הסנטור ג'ון מקיין חולה בסרטן: "ג'ון מקיין הוא גיבור אמריקאי ואחד הלוחמים האמיצים ביותר שהכרתי מעודי. הסרטן לא יודע מול מי הוא עומד. תראה לו מה זה, ג'ון" (מקום רביעי);

הציוץ הראשון שלו לאחר הנשיאות: "שלום לכולם! חזרה לחשבון המקורי. זה עדיין פועל? מישל ואני בחופשה קצרה, ואחריה נחזור לעבודה" (מקום חמישי);

אחד הציוצים האחרונים שלו בחשבון הנשיאותי: "תודה על הכל. השבוע האחרון שלי זהה לראשון. אני מבקש מכם להאמין – לא ביכולת שלי ליצור שינוי, אלא בזו שלכם" (מקום שישי);

הציוץ האחרון שלו מאותו חשבון: "לשרת אתכם היה הכבוד הגדול בחיי. הפכתם אותי למנהיג ואדם טוב יותר" (מקום שביעי);

והתגובה שלו לציוץ יום האב של אשתו מישל: "מכל מה שעשיתי בחיי, הכי אני גאה להיות אבא של סאשה ומליה. לכל אלו ששפר מזלם להיות אבות, יום האב שמח!" (מקום תשיעי).

התגובה של אובמה עוררה הדים לא רק בגלל הסגידה של הדמוקרטים לנשיא לשעבר, אלא גם בשל השוני הגדול בינה לבין תגובתו של מחליפו בתפקיד לאירועים. במסיבת עיתונאים אמר הנשיא טראמפ: "אנו מגנים, בכל לשון אפשרית, את התצוגה הבולטת הזו לשנאה, קנאות ואלימות מצדדים רבים. אין לזה מקום באמריקה. (...) אף אזרח לא צריך לחשוש לבטחונו בחברה שלנו, ואף ילד לא צריך לפחד לצאת החוצה. (...) השנאה והפלגנות חייבות לעצור, וחייבות לעצור בזה הרגע! עלינו להתאחד כאמריקאים באהבה לאומה וחיבה אמיתית בין אחד לשני. (...) מעל לכל, עלינו לזכור את האמת: ללא קשר לצבע עורנו, עקרונותינו, דתנו או מפלגתנו - כולנו קודם כל אמריקאים".

כלי התקשורת גינו את התגובה הזו, בשל טענתם כי טראמפ בחר להימנע מלהזכיר ולגנות את הרקע לפיגוע - אמונה קיצונית בעליונות הגזע הלבן. נציין כי בקרב הקיצונים עצמם קיימת מחלוקת, כאשר חלקם שמחו על התגובה שממנה משתמע כי הנשיא מגנה את השנאה שהפגינו שני הצדדים בהפגנות בווירג'יניה, בעוד אחרים, כמו מנהיג הקו-קלוקס-סלאן לשעבר דייויד דיוק, מבקרים אותו על חוסר ההכרה בגזענים שהעניקו לו לדבריהם לנשיאות.