ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא מנהיג אהוב ונערץ בכל העולם, מגן על ביטחון ישראל ונלחם בטרור העולמי - אבל כלי התקשורת בארץ אינם מעריכים אותו וזוממים להפיל את שלטונו ולפגוע במשפחתו. אני יודע את זה, כי קראתי 556 פוסטים ו-50,000 מלים שפורסמו בשנה האחרונה בעמוד הפייסבוק האישי של נתניהו. כל מי שמבקר בקביעות בעמוד הפייסבוק הפעיל מאוד של ראש הממשלה, עשוי להגיע למסקנות דומות. מעיון בתגובות הגולשים בו, זהו בדיוק הרושם שתפס אנשים רבים.
לפני כמה ימים הגיע עמוד הפייסבוק של נתניהו ליותר מ–1.9 מיליון עוקבים. לנתניהו יש כ–740 אלף עוקבים נוספים בטוויטר, וכ–130 אלף בעמוד הפייסבוק הרשמי של ראש ממשלת ישראל. חלק גדול מהם מסתמכים על הפוסטים, שמוצגים כאילו נאמרו מפיו של ראש הממשלה, כמקור לחדשות על המתרחש במדינה. הצוות האחראי על העמוד של ראש הממשלה מעלה פוסט חדש כמעט כל יום, ולעתים קרובות גם כמה פוסטים ביום, בתדירות שמזכירה מבזקים בכלי התקשורת הרשמיים. הפוסטים כוללים עדכונים על פגישותיו ומעשיו, ולפעמים גם של רעייתו שרה נתניהו.
נתניהו מרבה לזלזל במתחריו שמשתמשים ברשתות החברתיות ("אהוד ברק מצייץ את עצמו לדעת"). אבל בשנה האחרונה הוא הגביר באופן משמעותי את נוכחותו בהן, ושיכלל את יכולותיו. מתחילת 2016 ניתן לראות שנוכחותו בפייסבוק נהפכת למשמעותית יותר, ובאחרונה הוא אף התחיל לשדר שידורים ישירים של נאומים ופגישות בעמוד הפייסבוק שלו, כשמספר הדיווחים ברשתות נהפך לתכוף יותר ויותר. נתניהו אפילו כיכב באחרונה בשידורים חיים ששודרו מהעמוד שלו, במהלך הדיונים על התקציב בכנסת.
מבחינת נתניהו, מדובר בכלי תקשורת שנמצא בשליטתו, שמחפה על מה שכלי התקשורת המרכזיים החותרים תחתיו מסתירים מהציבור, לדעתו. עיון במאות הפוסטים שעלו מתחילת השנה ועד קרוב לסופה, מגלה מה הוא בוחר לשדר לציבור, וגם מה הנושאים שהעסיקו אותו בשנה האחרונה. למשל, היה לו חשוב במיוחד להבהיר עד כמה מעריכים אותו בעולם.
עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה עוסק בעיקר בהאדרת שמו, מלא בתמונות שלו ושל רעייתו בפגישות עם בכירים בארץ ובעולם. נראה שהוא מתמקד בכמה מסרים עיקריים ופשוטים: ההערכה הרבה שהוא מקבל בעולם — ובזכותה גם ישראל (תוך זלזול בדאגה מבידוד מדיני), שמירה על ביטחון ישראל ודאגה מהטרור העולמי, ערעור אמינותה של התקשורת המרכזית בישראל (פרט ל"ישראל היום" ולאתר "וואלה"), והצגת ערביי ישראל והרשות הפלסטינית באור שלילי.
הלל לישראל, ומלחמה בתקשורת וב"שמאל"
רוב הפוסטים ורוב המלים שפורסמו בעמוד הפייסבוק של נתניהו עסקו ביחסי החוץ של ישראל. יותר מ–10,500 מלים נכתבו על כך בשנה האחרונה בעמוד שלו. נתניהו, שהוא גם שר החוץ, אינו מחכה לאילנה דיין שתפרסם תחקיר על כמה מעריכים אותו בחו"ל. כ–30% מהפוסטים עסקו בפגישות עם מדינאים ופוליטיקאים בעולם, בביקורים בחו"ל וביחסי החוץ של ישראל. כך, יומיים לפני ההחלטה שהתקבלה נגד ישראל באו"ם דאג נתניהו לעדכן בשני פוסטים ובשינוי תמונת הנושא על פגישתו עם ראש ממשלת סווזילנד, ד"ר ברנבאס סיבוסיסו דלמיני. עדכונים רבים עסקו בשנה האחרונה בפגישותיו השונות באזרבייג'ן, קזחסטן ומדינות אפריקה.
נתניהו פוסט צבועים - דלג
"ישראל מקבלת מעמד איתן בין אומות העולם — לא מתוך הרכנת ראש, אלא מתוך עמידה איתנה וגאה", כתב נתניהו באחת ההזדמנויות השנה. בפעם אחרת כתב: "בניגוד לטענות הצבועות משמאל, ישראל נהפכת לגורם מוביל ומשפיע בזירה האזורית והעולמית". עמוד הפייסבוק של נתניהו מפנה מקום גם לרעייתו שרה נתניהו, ולפגישות שבהן היא נוכחת לצדו.
נתניהו התגאה כמה פעמים במהלך השנה גם בקשריו עם ארה״ב, ובפגישותיו עם הנשיא ברק אובמה וסגנו ג'ו ביידן. אך הוא שינה את המדיניוית אחרי ההחלטה נגד ההתנחלויות באו״ם, והתחיל לתקוף את המדינות השותפות להחלטה, ובעיקר את ארה״ב, בנאומים פומביים ובעמוד הפייסבוק שלו. הוא הסביר: ״היחסים שלנו עם מדינות העולם לא רק שלא ייפגעו, לאורך זמן הם ישתפרו, כי מדינות העולם מכבדות מדינות חזקות שעומדות על שלהן, ואינן מכבדות מדינות חלשות שמתרפסות ומרכינות ראש״. הפוסט זכה ליותר מ–5,000 לייקים ולתגובות אוהדות רבות. אחת הגולשות בפייסבוק של נתניהו (בפוסט אחר) כתבה כי אובמה ״צורר״.
ההחלטה באו״ם הגבירה עוד יותר את הנוכחות בפייסבוק של ראש הממשלה, וצוותו התחיל לפרסם כמה פוסטים ביום התוקפים את ההחלטה ואת תומכיה מכל זווית. בפוסט אחד הביא מדבריו של שמעון החשמונאי מלפני 2,000 שנה, ובאחר תמונה מהאזור שבו פרץ מרד החשמונאים.
נתניהו תקף בחריפות את התקשורת ואת ה״שמאל״ בעקבות ההצבעה, וכתב שלדבריו הם ״התמוגגו מנחת מההחלטה האנטי־הישראלית כמעט כמו הרשות הפלסטינית והחמאס״. הגולש שי ענה לו בתגובה ״עכשיו שהפכתם את השמאלנים למצורעים. מה אתה אומר? לשחרר את כולם ממילואים? אי־אפשר לסמוך עליהם״.
הרבה מלים על ביטחון, מעט מלים על כלכלה
ביטחון ישראל תופס את הנתח השני בהיקפו בעמוד הפייסבוק של ראש הממשלה. כ–17% מהפוסטים נכתבו על צה"ל, סוגיות ביטחון ופיגועים בארץ ובעולם (כ–7,300 מלים).
נתניהו נתפש בקרב תומכיו גם כ"מר כלכלה", אך כמעט לא עוסק בנושא בעמוד הפייסבוק שלו. רק 15 פוסטים (2.7% מכלל הפוסטים) עסקו ישירות בכלכלה ובתעסוקה באופן די שטחי, ומנו בעיקר את הישגי הממשלה כמו העלאת שיעור התעסוקה בלי לגעת למשל באתגרים העומדים בפני המשק בישראל. 11 פוסטים נוספים (2% מהם) עסקו בהיי־טק, חדשנות וסייבר, וארבעה פוסטים נוספים היו על תיירות. הנאום של נתניהו מהשבוע שעבר, שבו התגאה בכך שהמליץ לקנות דירות כבר לפני שנים, שודר בשידור ישיר, אבל ההמלצה לרכישת דירות לא זכתה לפוסט נפרד.
בנושאי רווחה נתניהו פירסם שלושה פוסטים בני כ–200 מלים בלבד. שניים מהם עסקו בתוכנית חיסכון לכל ילד, ואחד בארגון זכרון מנחם שנתניהו ציין שהוא ורעייתו מלווים בשנים האחרונות. רק פוסט אחד התייחס באופן ישיר ובלעדי לחרדים, 75 מלים, ובהם דברים שאמר בוועידה העסקית של היהדות החרדית בישראל.
מצב החינוך בישראל בכי רע, אך אין בעמוד הפייסבוק שלו אף התייחסות למבחני פיז"ה, ורק חמישה פוסטים עסקו בחינוך ובהשכלה גבוהה. רק פוסט אחד עסק באיראן (115 מלים), ופוסט אחד בלבד עסק במערכת הבריאות (39 מלים). המלה "משילות" לא הוזכרה אפילו פעם אחת השנה.
מלים רבות בעמוד הפייסבוק של נתניהו (3,600), עוסקות בתקשורת בישראל, בעיקר בהיבט שלילי, וכוללות את ההתקפות המפורסמות על כלי תקשורת ועיתונאים. הנושא הזה מעסיק לא מעט את מפעילי עמוד הפייסבוק של נתניהו, שאף שיתפו בין השאר פוסט שנכתב נגד רביב דרוקר ופוסט נוסף שנכתב נגד אמנון אברמוביץ'. בעמוד הפייסבוק של ראש הממשלה אפשר לקרוא על "תעמולה שקרית נגדי ונגד בני משפחתי במטרה להפיל ראש ממשלה מכהן של הליכוד", או על "גורמים מרכזיים בתקשורת ובשמאל המנהלים מלחמת חורמה אישית נגדי ונגד משפחתי”.
ההיסטוריה מעניינת יותר מהעתיד
לעתים נתניהו, באמצעות צוות התקשורת שלו, מגיב גם לתגובות הגולשים, בעיקר כשהן חיוביות.
באחרונה הוא העלה מכתב אוהד שקיבל מילדה בחיפה, וכתב שהוא מודה לה. נתניהו זכה לתגובות חיוביות לפוסט, וענה גם להן: ״אתה ראש הממשלה הכי טוב בכל הזמנים״, נכתב, ומפעילי העמוד של נתניהו השיבו: ״תודה על התמיכה״. גולשת נוספת שהצטרפה לברכות קיבלה גם היא תגובה אישית מראש הממשלה.
גולשים רבים המשיכו להחמיא לנתניהו: ״אתה ראש הממשלה הכי חזק וטוב שהיה לישראל בכל הזמנים״, כתב אחד, ואחר הוסיף: ״ביבי ראוי לקבל 100 מכתבים כאלה ביום״. אך התפתח גם דיון על פרסום המכתב. גולש אחד כתב: ״רק בעיניים ילדותיות אפשר להעריך את מעשיך ולחשוב שאנחנו בטוחים״, אחר כתב: ״מה שמתאים לביבי הוא עונה ומעלה", וגולש נוסף הוסיף: ״אתה הפוליטיקאי היחיד שכל הזמן צריך להוכיח שאוהבים אותו, כי אין לך שום הישגים״. בפוסט שעסק בהדלקת נרות ברחבת הכותל אחרי ההחלטה באו״ם ענה ראש הממשלה לגולש שכתב: ״ראש הממשלה שלנו, חג חנוכה שמח. אוהבים אותך, מעריכים את מי שאתה ואת מה שאתה עושה למען אזרחי ישראל״. נתניהו השיב: "תודה, חנוכה שמח!"
נתניהו פירסם השנה כ–20 פוסטים שנוגעים באזרחים הערבים (1,100 מלים). ברובם הם מוצגים באור שלילי: בנייה לא חוקית ביישובים ערביים, רעש ממסגדים, נשק לא חוקי, ביקורת על הרשימה המשותפת ועל חברי כנסת סוררים (לעומת זאת, אין התייחסות לחשדות להטרדות מיניות של חבר כנסת מהבית היהודי, או לתחקיר נגד אורן חזן). רק שני פוסטים נכתבו על המאבק בגזענות בישראל (אחד מהם נגד דבריו של מבקר הקולנוע גידי אורשר), שישה פוסטים על עולים חדשים ויוצאי אתיופיה, ושני פוסטים על זכויות הקהילה הלהט"בית.
נתניהו מזכיר לעתים את השאיפה לשלום, אך בכל הקשור לפלסטינים הוא כותב בעיקר על פיגועי טרור שבוצעו על ידיהם, ומאשים את הרשות הפלסטינית ב"הסתה מתמדת נגד קיומה של מדינת ישראל".
לעתים נתניהו מלווה את הטקסט בתיאור אירועים היסטוריים הקשורים לישראל, כמו 96 שנה לועידת סן רמו, שישה עשורים למבצע קדש, 43 שנה למלחמת יום כיפור ו–99 שנה להצהרת בלפור, ולעתים בממצאים ארכיאולוגיים: "גשמי הברכה שפוקדים אותנו משמחים את כולנו. הנה עוד דבר משמח שנתגלה השבוע בארצנו: כתובת נדירה בת 1,900 שנה שנמצאה בחפירה מתחת למים בישראל והיא מתייחסת לארץ יהודה. שורשינו העמוקים המביעים את זכותנו על ארץ ישראל נמצאים בכל פינה בארצנו — גם מתחת למים”.
לאחר ההחלטה באו״ם העלה ראש הממשלה פוסט ובו תמונה של ממצא ארכיאולוגי שהתגלה בירושלים, שעליו חרוטה המלה ״הורקנוס״ בעברית, וכתב: "אז אנחנו כובשים? כבר לפני 2,100 שנה היינו כאן וכאן נישאר". הפוסט זכה ליותר מ–12,700 לייקים, ושותף יותר מ–2,000 פעם. ״ראש הממשלה היקר, תודה על העדכון החשוב״, כתבה לו אחת הגולשות.
כ–19 פוסטים בני יותר מ–3,600 מלים נכתבו על אירועים היסטוריים. ומה לגבי העתיד? אליו מתייחס ראש הממשלה בצורה פחות בולטת: ״המפתח לעתיד טמון בצמיחה, ולכן אמשיך בחיזוק הכלכלה שלנו״, "בשנה הבאה נמשיך לבנות את הארץ, לעודד את הכלכלה, לשמור על הביטחון, לפעול למען עתידנו כאן במדינת ישראל", "כל מי שחושב להשמיד אותנו מעמיד את עצמו בסכנת קיום — זהו תנאי הכרחי להבטחת עתידנו", ו"מדינות אפריקאיות מבינות שישראל היא שותפה גם באופן שבו נוכל לפעול יחד כדי למצות את הזדמנויות העתיד".
מזהים מכנה משותף? אולי זה רק אני, שאחרי יומיים שלמים של נבירה בנבכי 50 אלף המלים שהכביר השנה נתניהו, כבר לא יכול לדמיין שתהיה מדינה או שיש לה עתיד כלשהו בלעדיו.
דרוקר 16 - עוני 0
צירוף המלים שהופיע בתדירות הגבוהה ביותר בפוסטים של נתניהו הוא "מדינת ישראל", שנכתב לא פחות מ-1,100 פעם. מלה פופלרית נוספת היתה "אני" (573 פעם) לצד "ראש הממשלה" — 93 פעם. המלה "רעייתי" נכתבה 67 פעם, "טרור" 136 פעם, "התקשורת" 72 פעם (כולל התייחסות לערוץ 2, ערוץ 10 ו"ידיעות אחרונות"), ועיתונאי ערוץ 10 רביב דרוקר זכה להופיע בעמוד הפייסבוק של ראש הממשלה 16 פעם. המלה "שלום", המתייחסת לשאיפה לשלום, נכתבה 50 פעם.
ראש הממשלה הזכיר את המלה "נגד" 128 פעם, ואת המלה "בעד" שבע פעמים בלבד. לעומת זאת, העוני בישראל אינו מעסיק את ראש הממשלה בכלל. המלה "עוני" לא הוזכרה על ידי נתניהו וצוותו אפילו פעם אחת השנה, המונח "יוקר המחיה" הוזכר רק פעמיים, והמלה "דיור", בהתייחס למשבר הדיור או ליוקר הדירות, הוזכר שלוש פעמים בלבד, כשרק פוסטים בודדים הוקדשו לנושאים אלה. נתניהו מתלונן שהתקשורת אינה מסקרת את ביקוריו במדינות כמו אזרבייג׳ן וקזחסטן, אך נראה שהוא בעצמו מתעלם ממשברים קשים שפוקדים את ישראל בשנים האחרונות.
ירושלים הוזכרה 110 פעם, ועמונה הופיעה 10 פעמים. נתניהו הודה בעצמו בעמוד הפייסבוק כי ממשלתו עסקה "לילות כימים, עשרות דיונים" בנושא עמונה. באופן דומה, 1,200 מלים נכתבו על עמונה ועל ההתנחלויות, אבל המלה "פריפריה" הוזכרה רק שש פעמים, וכ–650 מלים הוקדשו לפוסטים העוסקים באופן ישיר בפריפריה, מהם פוסט אחד נכתב לאחר שקיבל תואר של כבוד מעיריית נתיבות.
עוד ב-TheMarker:
הזכות להתנתק: בצרפת יעודדו עובדים לכבות את הסמארטפון אחרי העבודה
הטניסאית סרינה וויליאמס התארסה עם מייסד אתר הקהילות רדיט