תוכן מכחיש שואה מותר לפרסום בפייסבוק ונחסם רק במדינות מסוימות, כך מדווח הגארדיאן הבוקר. מאז סוף השבוע, העיתון הבריטי חושף מדי יום פרטים חדשים על מדיניות הסינון החשאית והלא-עקבית של הרשת החברתית - באמצעות מסמכים ומצגות שהשיג.
עדכון: תגובת פייסבוק בסוף
באחת המצגות, שמיועדות לאלפי עובדי הסינון, מצוין כי פייסבוק חוסמת תוכן לפי אזורים מסוימים בשביל לא להסתכן בחסימה גורפת במדינה. הכחשת שואה אסורה ב-14 מדינות, אולם בפועל פייסבוק מטפלת בנושא רק בארבע המדינות שמניסיונה פונות אליה בעניין.
"המפרסם, בכתב או בעל פה, דברים המכחישים את המעשים שבוצעו בתקופת השלטון הנאצי", קובע חוק איסור הכחשת שואה הישראלי מ-1986, "ושהם פשעים כלפי העם היהודי או פשעים כלפי האנושות, או ממעיטים את ממדיהם, בכוונה להגן על מבצעי הפשעים הללו או להביע להם אהדה או הזדהות, דינו - מאסר חמש שנים".
פייסבוק, וזו לא תגלית חדשה, חוסמת תוכן הכולל הכחשת שואה מגולשים ישראלים בעקבות החוק הזה - אך לא מסירה אותו לגמרי מהרשת. במחצית השנייה של 2016, הוסתרו 656 סטטוסים העוסקים בהכחשת שואה, ואת הנתון הזה פייסבוק מנדבת בדו"ח השקיפות הלא לגמרי שקוף שלה, שמתפרסם פעמיים שנה. חוץ מישראל, פייסבוק חוסמת תוכן מכחיש שואה בצרפת, גרמניה ואוסטריה.
מדוע הפוסטים הללו לא נמחקים בכל המדינות?
בשקף שכותרתו "מה הסיכון", יש צילום מסך של כתבה מ-CNN, שעוסק בצנזורת-יתר של פייסבוק, וביקורת על כך שהרשת החברתית פועלת מטעם השלטון, ללא שיקול דעת לחופש הביטוי. במילים אחרות: אם פייסבוק מוחקת משהו - היא מצנזרת, אם היא משאירה משהו - היא מאפשרת הסתה ושנאה. מבחינת התקשורת והביקורת הציבורית - היא לא תנצח בכל מקרה.
במצגת מצוין גם כי המדיניות של פייסבוק הפכה למתירנית יותר בנוגע לפרסום תמונות עירום, כל עוד יש להן הקשר היסטורי של תיעוד השואה - אבל רק אם מדובר במבוגרים או בתינוקות שלא יכולים לעמוד. אם מדובר בילדים ונערים, כמו בתמונה הזו - אסור לפרסם אותה ברשת החברתית.
שוב חוזרים לעניין הביקורת: פייסבוק צנזרה את תמונת ילדת הנפלם, צילום איקוני ממלחמת וייטנאם, שבו מתועדת קים פוק, אז בת 9, נמלטת עירומה מהכפר שלה שהופצץ בנפלם. לאחר מכן חזרה בה החברה וריככה את המדיניות לגבי תכנים המציגים אלימות ועירום.
מפייסבוק נמסר: "כיום אנו מונעים גישה לתוכן של הכחשת שואה במדינות הבאות: איטליה, ספרד, הולנד, בלגיה, צרפת, גרמניה, ישראל ואוסטריה. אנו מקפידים על בדיקה מתמשכת של המדיניות שלנו, וצוותי המדיניות והצוותים המשפטיים שלנו בוחנים כעת את המחויבויות שלנו לגבי נושא הכחשת השואה. אנו מזהים את החשיבות ואת הרגישויות סביב נושא הכחשת השואה, וידאנו שהבוחנים שלנו אומנו לכבד את הרגישות הזו".