תעשו חושבים רגע: יכול להיות שמעולם לא נכנסת להגדרות הפרטיות שלכם בפייסבוק? יכול להיות. למעשה, רוב הגולשים ברשת החברתית (65 אחוז מהם, ליתר דיוק) לא טורחים לשנות את ברירות המחדל שפייסבוק מציע – לפחות לא מאז שעודכנו תנאי הפרטיות בפייסבוק לפני מספר חודשים.
ואם תהיתם מהן בדיוק הגדרות ברירת המחדל, אפשר לסכם אותן במילה אחת: Everyone. אם לא שיניתם את ברירת המחדל בהגדרות שלכם, כולם יכולים לראות את העדכונים שלכם. כולם יכולים לראות את התמונות שלכם מהמסיבה אתמול בלילה. כולם רשאים לשוטט באלבומים מהחופשה האחרונה. כולם חופשיים לקרוא את הסטטוסים שלכם. כולם מסוגלים למצוא אתכם בגוגל. כולם יכולים להיכנס לפרופיל שלכם.
יש סיכוי טוב שאתם מושכים עכשיו בכתפיים ואומרים "נו מילא, מה יש לי כבר להסתיר?" אבל נסו לשאול את עצמכם דווקא את השאלה ההפוכה: "מה אני מוכן לחשוף?" האם הבוס שיראיין אתכם בעוד שנה לעבודה חדשה, יאהב את התמונה בה אתם רוקדים שיכורים על הבר? האם אתם לוקחים בחשבון שכל מה שאתם מפרסמים יהיה חשוף בפני בן זוג עתידי? האם מדאיגה אתכם האפשרות שאנשים זרים לחלוטין ידעו בני כמה אתם ומה התחביבים שלכם?
אנחנו לא מנסים להפחיד אתכם, רק להזהיר: כאשר מפרסמים מידע אישי באינטרנט, כדאי מאוד לדאוג שהוא יישאר אישי, או לפחות לא יזלוג למחוזות לא רצויים. אבל אל דאגה: הכנו עבורכם מדריך מלא לשמירה על הפרטיות שלכם בפייסבוק, שיעזור לכם להמשיך ליהנות מהגלישה – ולהישאר רגועים.
לפני הכל: רשימות חברים
לא רבים משתמשים במאפיין רשימות החברים בפייסבוק – וחבל. מדובר במאפיין מרכזי בכל מה שקשור לניהול הפרטיות ברשת החברתית. בעזרת רשימות חברים, Friends Lists, ניתן לחלק את מאגר החברים הגדול שלכם לקבוצות מסודרות, שיעזרו לכם בהמשך לסנן מידע מאנשים מסוימים ולחשוף אותו רק בפני האנשים המתאימים.
כדי ליצור רשימה, היכנסו למסך Friends (חברים) בתפריט הניווט השמאלי. בחלק העליון של המסך לחצו על כפתור + Create a List (צור רשימה). תנו שם לרשימה שלכם, כמו למשל "עבודה", "חברים", או "משפחה". כעת בחרו חברים לרשימה החדשה, ולחצו על Create List (צור רשימת חברים). שימו לב שניתן לשבץ חבר ביותר מרשימה אחת.
חשוב לדעת שעבור כל אחת מרשימות אלה ניתן להקצות הגדרות פרטיות משלה. בהמשך נפרט בדיוק אילו הגדרות ניתן לשנות; אך בגדול אפשר להניח שרוב האנשים יעדיפו בדרך כלל לאפשר לרשימה כמו "חברים" לצפות בכל התמונות שלהם ללא סינון, אך להסתיר תמונות אלה מעיניהם של עמיתים לעבודה או הבוס, שמשתייכים לרשימת "עבודה". שימוש נבון במאפיין הרשימות יאפשר לכם לשתף הכל בפייסבוק – אבל רק עם האנשים הנכונים. איך עושים זאת? המשיכו לקרוא.
טיפ: שאלה נפוצה היא מה קורה כאשר חבר נמצא בשתי רשימות שונות, כאשר לכל אחת הגדרות פרטיות סותרות? למשל, חבר לעבודה שנמצא ברשימת "חברים" בפניה התמונות פתוחות, אך גם נמצא ברשימת "עבודה" שבפניה התמונות שלנו חסומות. האם הוא יוכל לראות את התמונות שלנו? התשובה היא לא: הגדרות הפרטיות שיהיו תקפות לגבי החבר, יהיו של הקבוצה עם ההגדרות המחמירות יותר.
נא להכיר: תפריט הגדרות פרטיוּת. היכנסו לתפריט Account (חשבון) ולתפריט Privacy Settings (הגדרות פרטיות): ברוכים הבאים לחמ"ל של הפרטיות בפייסבוק.
איך לקבוע מי יכול לראות את המידע שלכם? בתתי התפריטים שבמסך הגדרות הפרטיות, תמצאו מגוון אפשרויות מפורטות להפליא שיעזרו לכם לענות על שאלה אחת: מי יכול לראות את המידע שלי? ניתן לקבוע זאת ספציפית לגבי כל פריט אינפורמציה שהעליתם לפייסבוק, מתמונות ועד סטטוסים. ניקח לדוגמא את תאריך הלידה שלכם: אם לא אכפת לכם לחשוף את הגיל שלכם בפני כל העולם, בחרו באופציה Everyone (כולם). אם אתם סומכים רק על החברים, לכו על Only Friends (חברים בלבד), וכן הלאה.
אופציה נוספת היא Customize (התאמה אישית). כאן תוכלו לרדת לפרטי פרטים, ולקבוע בדיוק מי יוכל לראות את תאריך הלידה שלכם: למשל Only Me (רק אני), כלומר אף אחד לא יראה את תאריך הלידה. אפשר גם לבחור ב-Specific People (אנשים מסוימים) וכאן יש לפרט שמות של חברים מסוימים שרק להם תהינה גישה לתאריך הלידה שלכם. זוכרים את הרשימות שהכנתם בתחילת הכתבה? זה הזמן המושלם להשתמש בהם. בחרו אילו רשימות יוכלו לראות את הנתונים שלכם, ואילו לא. למשל, ייתכן שתרצו לחשוף את הגיל שלכם בפני רשימת בני המשפחה, אך תעדיפו להסתירו מפני רשימת העמיתים לעבודה? לחילופין, ניתן גם ללכת על דרך השלילה, ומתחת ל-Hide This From (הסתר זאת מ-) אפשר לקבוע מי יהיו האנשים או הרשימות שלא יוכלו לראות את הגיל האמיתי שלכם.
לאחר שסיימתם, כדאי ללחוץ על Preview My Profile (תצוגה מקדימה של הפרופיל שלי) בחלק העליון של המסך, כדי לראות כיצד יראה הפרופיל שלכם בעיניו של עובר אורח אקראי בפייסבוק. קלטתם שם משהו אישי מדי? כנראה שההגדרות שלכם זקוקות לטיפול נוסף.
כמובן, הגדרות הפרטיות עבור תאריך יום ההולדת הוא רק דוגמה – ומיד נראה איך מיישמים זאת על נושאים מעט יותר מהותיים.
מי יראה את התמונות והסרטונים המתויגים שלכם? קרה לכם פעם שאיזה ליצן תייג תמונה מביכה שלכם? לא נורא, זה קרה לכולנו. לכן שווה לקבוע בהגדרות אילו חברים או רשימות ספציפיות יוכלו לצפות בתמונות או הסרטונים המתויגים שלכם. בדרך זו תמנעו מאנשים זרים מלשזוף את עיניהם בתמונותיכם הפחות מוצלחות. קבעו את האפשרויות שלכם ליד Photos and Videos of Me (תמונות וסרטונים שאני מופיע בהם).
שימו לב: ההגדרה הזו תגרום לכך שלא תהיה גישה לתמונות המתויגות שלכם בפרופיל שלכם; אך התמונות המקוריות עדיין יישארו באלבומים של חברים! בקיצור, אם מישהו העלה תמונה מביכה במיוחד, הדרך היחידה להסתיר אותה באמת תהיה לבקש מהבחור להסיר אותה לחלוטין.
מי יצפה באלבומים שלכם? לחצו על Edit Settings (ערוך הגדרות) ליד Photo Albums (אלבומי תמונות) וקבעו מי יוכל לצפות בכל אלבום שהעליתם. יש לכם אלבום עם תמונות אישיות במיוחד? ייתכן שתעדיפו להסתירו מפני אנשים שאתם לא מכירים.
מי יוכל לקרוא הודעות על הקיר שלכם? תארו לעצמכם שחבר שלכם כתב לכם יום אחד על הקיר: "ראיתי אותך יושב בקפה בבוקר, חי טוב אה?" כמה מצער, אם כן, שהבוס שלך – שרק אתמול הודעת לו שתיעדר מהעבודה בגלל מחלה – קורא את אותה הודעה בדיוק. כדי למנוע מקרים דומים, ליד Posts By friends (פרסומים של חברים) ניתן להחליט מי יראה את ההודעות שמשאירים לכם על הקיר.
מי יראה את כתובת המייל ואת מספר הטלפון? בתת תפריט ה-Contact Information (פרטי התקשרות) תוכלו לבחור מי יראה את המידע ליצירת קשר שפרסמתם בפרופיל. בדרך כלל מומלץ להסתיר מספרי טלפון, כתובת בבית ופרטים אישיים אחרים, מפני אנשים שהם לא חברים קרובים שלכם.
מי יכול למצוא אתכם בגוגל? בתת תפריט ה-Search (חיפוש) קיימות שתי אופציות פשוטות אך מהותיות: בראשונה - Facebook Search Results (תוצאות חיפוש בפייסבוק) ניתן לקבוע מי יוכל למצוא את הפרופיל שלכם בחיפוש בפייסבוק עצמו. בשנייה – Public Search Result (תוצאות חיפוש ציבוריות) תוכלו להחליט אם למנועי חיפוש, כמו גוגל, תהיה גישה לפרופיל שלכם. זו אופציה חשובה וכדאי לחשוב היטב אם אתם מעוניינים שכל אדם שיבצע חיפוש אחר שמכם בגוגל, ימצא לינק ישיר ונוח לפרופיל ולמידע האישי שלכם.
מי יראה את הסטטוסים שלכם? לפני שאתם משאירים סטטוס, תמונה, וידיאו או לינק – יהיה זה רעיון טוב לשים לב מי בדיוק יראה את הפרסום שלכם. למשל, לא בטוח שאתם מעוניינים שבני המשפחה ישמעו את מה שיש לכם להגיד על כמה משעמם היה בליל הסדר. איך עושים את זה? מתחת לשורת הסטטוס תראו סמל קטן של מנעול. לחצו עליו – ובדומה לתפריטי הפרטיות הרגילים, גם כאן תוכלו לקבוע אילו אנשים ו/או רשימות יוכלו לראות את הסטטוס הספציפי שאתם מפרסמים.
זו היתה רק טעימה – יש עוד הרבה, הרבה מאוד: פייסבוק מאפשר לכם ירידה לרמות רזולוציה גבוהות ביותר בכל מה שקשור להגדרות פרטיות. מאחר שיש כל כך הרבה כאלה, הדרך היחידה להכיר את כולן היא פשוט לחקור: היכנסו לתפריטים, שימו לב מהן האפשרויות ולעולם אל תאשרו את ברירת המחדל באופן אוטומטי. המפתח לשמירה על הפרטיות בפייסבוק היא תשומת הלב לאפשרויות הפרטיות שהרשת החברתית מעניקה לכם – אז עשו זאת בחוכמה, ותוכלו להמשיך ליהנות מגלישה בפייסבוק בלי לחשוש מחדירות לפרטיות או מפדיחות לא נעימות.