סיפור מטריד שהוא דוגמה לעוד רבים כאלה שהתפרסם בסוף השבוע האחרון בבלוג של עידו קינן "חדר 404" יכול לשפוך אור על מערכות היחסים והחברויות שקיימות בעולם הרשתות החברתיות ובעיקר בפייסבוק.
בחודש שעבר צוין יום הולדתה של אלונה קורן, בעבר כתבת כלכלית ואשת קידום ושיווק באינטרנט. כמה עשרות מחברי-הפייסבוק שלה איחלו לה, כנהוג אצל אומת הרשת, יום הולדת שמח על גבי הקיר שלה. בין השאר:
• “אלונה = ברכות ליום חגך שחל בשבת אביבית = בריאות ואושר עד מאה ועשרים”
• “אלונה בוקר טוב ושבת שלום לך מזל טוב ליום הולדתך !”
• “יומולדת שמח יקר, מזל טוב. להמוני דקות שיצטרפו יחד לזמן גדול של חוויות, עשיה, ואושר מהכל”
• “מזל טוב ליום הולדתך. מי ייתן וכל משאלות ליבך התגשמו [כך במקור] תמיד לטובה”
• “מזל טוב אלונה . וכל שתבקשי לו יהי”
לקורן למעלה מ-1,500 חברים בפייסבוק, רבים מהם, אפשר לשער, מכרי פייסבוק בלבד, ואחרים לא מכירים אותה אישית, אך הציעו לה חברות-פייסבוק מסיבות מקצועיות. הקיר שלה פתוח לכתיבה לכל משתמש פייסבוק, גם כאלו שאינם חברים שלה. דפדוף בקיר הפייסבוק של קורן מגלה כמה עשרות איחולים ליום ההולדת, וכמה חודשים אחורה, הודעות אבל והספד על מותה מסרטן באוקטובר אשתקד, עוד טקס של אומת הרשת שמעתיק ומתאים מנהג מהחיים הפיזיים אל החיים הווירטואליים.
רוב המברכים ליום ההולדת של קורן אינם חברים קרובים, שמכירים אותה וידעו על מותה. חוסר הידיעה טוען את הברכות שלהם באירוניה, לעתים מצמררת. אחת שכן ידעה כתבה לה יומיים לפני התאריך: “אלונה השבוע יש לך יומולדת. מקווה שאת בטוב עם נשמות טובות שיחגגו איתך ויאהבו אותך. מתגעגעת, גליה”. אחרת פרסמה תגובה חוזרת לברכות: “למי שלא יודע. אלונה נפתרה [כך במקור] לפני כמעט חצי שנה”.
הכתב הכלכלי של “ישראל היום”, חזי שטרנליכט, סיכם בסטטוס על הקיר של קורן:
"פייסבוק מלמד אותך הרבה דברים. כמו למשל שלאחרונה חל יום ההולדת של Alona Koren. הבוקר גיליתי בתדהמה שאלונה קורן נפטרה באוקטובר האחרון. לא הכרתי אותה אישית, רק פעם כשהייתי כתב שוק ההון במעריב או בביזפורטל. אבל זה לא מנע מעשרות “חברי פייסבוק” לאחל לה יום הולדת שמח (כולל “מלא ריגושים”) על הדף שלה ליום הולדת. קצת שופך אור על המונח “חבר פייסבוק”. יהי זכרה ברוך".
אין בי לעג לאנשים שמברכים אדם זר מתוך אהבת אדם או טוב לב. הכשלים הם בממשק בין הטכנולוגי לחברתי. הכשל הראשון הוא הבחירה של הרשת החברתית להשתמש במילה “חבר” (friend) לכל אדם שעמו אנחנו בקשר בפייסבוק, שמטעינה את היחסים הללו במשמעויות שלא תמיד מתאימות להם. “חבר”, בהיעדר מילה מתאימה אחרת, אבל כנראה גם כהחלטה אסטרטגית של פייסבוק. הכשל השני שהפרופיל לא עודכן בהתאם. לשם מטרה זו מספקת פייסבוק טופס מיוחד לדיווח על מותו של אדם והפיכת הפרופיל שלו לעמוד זכרון.