נכתב יחד עם צוקרברג. הסטטוס של פרס (צילום: דוברות בית הנשיא)
נכתב יחד עם צוקרברג. הסטטוס של פרס | צילום: דוברות בית הנשיא

הסטטוס: יום הולדת שמח. סטטוסים, תיוגים, שיתופים, תמונות ובקשות חברות - כבר עשר שנים שחיים שלמים מתנהלים באתר אחד ברשת. מזה עשור שסימוני ה"לייק" מהווים חלק בלתי נפרד מהחיים של למעלה ממיליארד איש ברחבי העולם. ולא רק מעבר לים, אלא גם כאן: הרשת החברתית שצבעיה כחול ולבן הפכה לפופולרית למדי גם כאן בישראל ואף למכתיבת סדר יום של ממש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לרגל חגיגות העשור של פייסבוק, פנינו לידוענים שהרשת החברתית שינתה את חייהם או השפיעה עליהם באופן כזה שיהיה להם קשה לשכוח. מהקליפ הוויראלי של הנשיא פרס, דרך ה"היי, זאת שלי" - ועד הקרמבו של ציפי לבני.

נשיא המדינה שמעון פרס בן ה-90 נוהג לשתף באופן פעיל בחשבון הפייסבוק שלו תמונות ודיווחים מסדר היום הצפוף שלו ואפילו סטטוסים אישיים בימי שישי. בנוסף, מקפיד הנשיא לענות בטקסט או בווידאו אחת לתקופה לשאלות נבחרות שנשאל על ידי חבריו לפייסבוק מכל העולם - בהם גם 5,000 חברים מברזיל ואף 2,000 ממצרים.

הסטטוס הראשון של פרס. השאר - היסטוריה (צילום: דוברות בית הנשיא)
הסטטוס הראשון של פרס. השאר - היסטוריה | צילום: דוברות בית הנשיא



הסטטוס הראשון של פרס הועלה לפני כשנתיים בהשקה חגיגית של העמוד הרשמי שלו ומהמחשב האישי של מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, בזמן ביקור בעמק הסיליקון. לסטטוס צורף הקליפ בכיכובו של פרס "Be My Friend for Peace", שהפך ללהיט ברשת.

במהלך השנתיים בהן פועל עמוד הפייסבוק הרשמי של הנשיא, נחשף פרס לכמה רגעים מרגשים ביותר. במהלך מבצע "עמוד ענן" בנובמבר 2012 קיבל פרס דרך עמוד הפייסבוק שלו מאות פניות מאזרחים וילדים שסבלו מאזעקות ונפילות רקטות סמוך לבתיהם. פרס בחר לשתף את הסיפורים ששותפו על העמוד שלו לגולשים ברחבי העולם, על מנת שיוכלו להזדהות עם מצוקתם ולהבין את המציאות הקשה בה חיו.

"פייסבוק שינתה את עולמנו, ללא דם וללא שנאה היא יצרה מהפכה, אנושית מאי פעם. פייסבוק אפשרה את היכולת השווה לכל בני האדם להביע את אשר על נפשם ולהשמיע את קולם", אמר הנשיא פרס והתגאה כי הוא יכול לשמור על קשר עם אזרחי ישראל ומדינות רבות בעולם באמצעותו.

קרמבו מעוך אחד - וגם חתונה

גם לשרת המשפטים ויו"ר מפלגת התנועה, ח"כ ציפי לבני, יש עמוד פייסבוק פעיל כבר 5 שנים. אלא שחוץ מעדכונים על המשא ומתן המדיני או עוד קטע בו היא נואמת בכנס ביטחוני חשוב, לבני מתפנה לשתף בעמוד שלה גם רגעים אישיים יותר. "אני מודה שקשה לי יותר לכתוב סטטוסים על חיי הפרטיים, אבל גם בתחום הזה אני משתפרת", היא מודה.

אחד הרגעים המשעשעים ביותר הזכורים ללבני היה מה שזכה לכינוי "פרשת הקרמבו". במהלך מערכת הבחירות האחרונה לכנסת ערכה לבני צ'אט עם הגולשים, במסגרתו העלתה לעמוד הפייסבוק שלה תמונה שבשוליה הופיע גם קרמבו. בין שלל השאלות הרציניות ששאלו הגולשים, רבים התעניינו גם בסוגיה מהותית לא פחות: איך כבוד השרה נוהגת לאכול את הקרמבו שלה - אוכלת קודם את הקרם או מתחילה דווקא מהביסקוויט?

לבני והקרמבו המיתולוגי
לבני והקרמבו המיתולוגי | צילום:



לבני הפתיעה את הגולשים כשבחרה לחשוף את הדרך הייחודית שלה לאכילת קרמבו: מכה קלה בקצה המאפשרת אכילה של כולו, בלי הפרדה בין הביסקוויט לקרם. "התהודה הייתה עצומה, ובאמצע מסע בחירות רציני וחשוב היה מדובר במשב רוח מרענן ומכונן", היא משחזרת. השאלה שעדיין נותרה פתוחה היא האם היא מעדיפה וניל או דווקא מוקה.

בואי כלה, גם לעמוד האישי בפייסבוק
בואי כלה, גם לעמוד האישי בפייסבוק | צילום:



הסטטוס הראשון של סגנית שר התחבורה ח"כ ציפי חוטובלי עסק בכלל בנושא מדיני, אלא שמה שהכי עניין את הגולשים בעמוד הפייסבוק שלה היה התמונה מהחתונה שלה במאי האחרון, אלא מה. "הסטטוסים על נושאים מדיניים מעוררים מעורבות רבה של הגולשים, אבל אלה שזוכים לחשיפה רחבה עוד יותר הם דווקא על חיי האישיים", הודתה חוטובלי.

מעודדת העצמה נשית בפייסבוק. לבני
מעודדת העצמה נשית בפייסבוק. לבני | צילום:



"היי, זה הסטטוס שלי"

"אני אוהבת את הפייסבוק. הוא כלי יעיל, מהיר ולעיתים קרובות גם מהנה לשתף במסרים ובפעולות שלי", העידה ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) שהייתה אחת הפוליטיקאיות הראשונות שפתחו עמוד ברשת החברתית, כבר לפני 7 שנים - ומאז צברה אסופה מרשימה של 110 אלף חברים.

"אני לא מעלה סטטוסים ברישול, חושבת על כל מה שאני כותבת ומקדישה לזה זמן. המחוייבות שלי היא להעלות תוכן אידיאולוגי שיהיה משכנע, מעניין ומושך, לפעמים מצחיק, לפעמים קצת אישי. לפעמים יש רעיון שמתחיל בלייק וממריא לפעילות מכל הסוגים", מספרת חברת הכנסת והפייסבוק יחימוביץ'.

"היי, זאת שלי". המשפט שהפך למותג
"היי, זאת שלי". המשפט שהפך למותג | צילום:


אחד הסטטוסים הראשונים שהעלתה יחימוביץ' לעמוד הנוסף שפתחה היה בכלל של בתה הקטנה רמה, שכתבה: "כשאני מגלה שלהורים שלי יש פייסבוק, זה הזמן לסגור את שלי". אותה רמה, כבר בת 18, מככבת ממש השבוע ככפילה של שלי במסגרת "שבוע הדופלגנגר".

אלא שהקשר של יחימוביץ' והפייסבוק מזוהה יותר מכל עם המשפט שהפך למותג: "היי, זאת שלי". במשפט, שבאמצעותו פונה יחימוביץ' לחבריה בעמוד הפייסבוק שלה, היא השתמשה כבר בשבועות הראשונים להפעלת העמוד. באחד מאותם סטטוסים העלתה יחימוביץ' תמונה שלה מנקה את ביתה בעצמה - זאת כביקורת על הוצאות הניקיון בבית ראש הממשלה נתניהו. התמונה זכתה לאלפי לייקים ושיתופים.

מנקה גם מתחת לפאנלים. יחימוביץ'
מנקה גם מתחת לפאנלים. יחימוביץ' | צילום:

לך אל הנמלה, ראה דרכיה - ועדכן סטטוס בהתאם
 
"כשהייתי מנכ"ל בחברת ההיי-טק 'סולוטו' לא הבנתי למה זה טוב הפייסבוק הזה, הוא היה נראה לי כמו מכונת בזבוז זמן. אבל בשביל לקדם את החברה נרשמתי כדי להבין מה זה, להיות בעניינים. ואז ראיתי שזה באמת מכונת בזבוז זמן... אבל אחת שהיא גם יעילה וחשובה", העיד מי שהוא היום אחד השרים הבכירים בממשלה ואחד הפוליטיקאים הפעילים ביותר בפייסבוק, נפתלי בנט.

מאז, בנט משתמש בפייסבוק ככלי להגיע דרכו אל הציבור הרחב, לאפשר לו לשאול שאלות ולייעץ עצות - בעיקר מאז נבחר לראשות הבית היהודי ומונה לשר הכלכלה. "הרשת החברתית הזו היא בעצם כלי בקרה כדי לדעת מה באמת קורה. אני לא יכול לפגוש 200 אלף איש וזה מאוד עוזר", סיפר בנט שבעמוד הפייסבוק שלו יש למעלה מ-217 אלף חברים.

עשרות אלפי לייקים לפוסט של בנט
עשרות אלפי לייקים לפוסט של בנט | צילום:

הסטטוס הזכור ביותר לבנט הוא זה שהעלה לאחר ההכרזה על הרפורמה בנמלי הים, שחוללה סערה. "זהו. אי אפשר יותר עם הנמלים. הגעתי עכשיו הביתה והבנתי שחייבים לעשות מעשה. הם במטבח, בסלון, בחדר אורחים. כל הבית נמלים. הזמנתי מדביר", התלוצץ אז בנט.

חוץ מחוש הומור, בנט מחזיק גם באחד הפוסטים הנצפים ביותר של אישיות ציבורית בישראל - פוסט שנכתב בעקבות שירו של יזהר אשדות "עניין של הרגל", בו הובעה ביקורת נגד חיילי צה"ל. את הפוסט כתב עוד בטרם היה ח"כ ואפילו לא ראש מפלגה והוא זכה למספר מדהים של 70 אלף לייקים ו-11 אלף שיתופים.

אירוע משעשע נוסף של בנט עם הפייסבוק התרחש בעת דיון משעמם במיוחד במליאה שהתארך והתארך. רעייתו של השר, גילת, דאגה לשלומו של בעלה ושאלה אותו מתי ישוב הביתה. בנט בחר לענות לה על גבי עמוד הפייסבוק שלו בזמן שהשיב לשאלות הגולשים בשלל נושאים - וזכה ללייקים רבים.

צבר פופולריות לפני שנכנס לכנסת. בנט
צבר פופולריות לפני שנכנס לכנסת. בנט | צילום:



והסטטוס האהוב ביותר על השר? מדובר בסטטוס השבועי שלו לאחר צאת השבת בו הוא מברך את חבריו ב"שבוע טוב". "זה עוזר לי להתחיל את השבוע החדש עם אנרגיות טובות", סיפר בנט.

ח"כ איתן כבל (העבודה) זיהה את הפוטנציאל של פייסבוק לחולל את המחאה החברתית שפרצה בקיץ 2011. הסטטוס הראשון שלו בעמוד המחודש שפתח כלל נאום שנשא במליאת הכנסת כחודש לפני פרוץ המחאה. "'מה שהתחיל עם גבינת קוטג' ייגמר באלפי אזרחים זועמים ברחובות' כתבתי אז - והסתבר שצדקתי", העיד כבל.

"זה מה שקורה למי שמרגיז את העוזרת שלי", (צילום: דניאל הרוש)
הסוודר הסגול של כבל | צילום: דניאל הרוש



עם הזמן, הבין הח"כ איך להשתמש ברשת החברתית ככלי יעיל להעברת מסרים, אך גם כאמצעי משוכלל לשיתוף רגעים משעשעים. אלא שהיו גם כאלה שקצת פחות הצחיקו את הח"כ הוותיק: בוקר אחד הוא גילה שמישהו השתלט לו על העמוד ושלח לחבריו הזמנות למשחקי קלפים בשמו. לאחר חקירה מאומצת נתפס נער בן 15 שהודה במעשה. "הנער ביקש להיפגש איתי בכנסת והתנצל. כמובן שסלחתי", שחזר כבל.

הסטטוס ה"נבואי" של כבל
הסטטוס ה"נבואי" של כבל | צילום:

אלא שהפוסט שהביא לכבל תהילה בעל כורחו היה כאשר פרסם תמונה בה לבש סוודר בצבע סגול. "הסוודר הסגול שלי הפך לשיחת היום במסדרונות הכנסת. אני רוצה להרגיע את כל אלו שתוהים - יש כזה גם לגברים", כתב בעמוד שלו - וזכה לאלפי לייקים ושיתופים, ואולי גם שימש כהשראה אופנתית לח"כים אחרים.

בזכות הפייסבוק - הקהל נמצא עם האמנים גם בבית

ולא רק פוליטיקאים עשו שימוש בפייסבוק בעשור האחרון. גם מידת החשיפה לאמנים וליצירותיהם עלתה פלאים מאז שהרשת החברתית הגדולה בעולם נכנסה לחייהם - ולחיינו. "פייסבוק זו פלטפורמה נהדרת ששינתה את הכל. הקשר שלנו עם הקהל נגיש יותר ואין דבר נפלא זה", סיפר הזמר, היוצר וגם השופט עברי לידר בשיחה עם חדשות 2 Online.

הסטטוס הראשון של לידר
הסטטוס הראשון של לידר | צילום:



לידר פתח עמוד של משתמש סטנדרטי בפייסבוק לפני 6 שנים, אלא שעם הזמן הוא שדרג אותו לעמוד מעריצים שזכה ליותר מ-180 אלף חברים. "מהר מאוד הכל השתנה", סיפר לידר, שהסטטוס הראשון שלו ברשת החברתית ב-2008 עסק בשיר חדש שהוציא - ושרצה שכמה שיותר אנשים ייחשפו אליו.

הפרסום הוויראלי ביותר של לידר - זה שזכה להכי הרבה לייקים ושיתופים ברשת, היה במסגרת קמפיין ההירתמות של מפורסמים למען קידום החוק שיאפשר גם לזוגות חד-מיניים לקיים הליכי פונדקאות בישראל. "שמים לב לברית הזוגיות האזרחית" נכתב על השלט שלידר הצטלם עמו - וששותף ברחבי הרשת.

לידר בתמונה שהפכה לוויראלית
לידר בתמונה שהפכה לוויראלית | צילום:

גם אחת הזמרות הפופולריות ביותר בישראל, שרית חדד, פעילה מאוד בפייסבוק - ולא סתם. היא מתחזקת עמוד עם למעלה מ-107 אלף מעריצים. השיתופים שזכו להכי הרבה לייקים בעמוד של שרית היה בימים בהם הלכו לעולמם הזמר אריק אינשטיין והבדרן ספי ריבלין. חדד שיתפה את תמונתם בעמוד שלה ונפרדה מהם - שיתופים שזכו לאלפי תגובות תומכות ומזדהות.

פוסט נוסף של הזמרת שזכה ללמעלה מ-5,000 לייקים היה בעת הדלקת נר חנוכה עם ילדים חולי סרטן בבית החולים "איכילוב". חדד שיתפה את התמונה מהמעמד המרגש - וזכתה לתמיכה שבאה לידי ביטוי באלפי אגודלים וירטואליים מורמים כלפי מעלה ובשיתופים רבים.

האירוע המרגש ששיתפה חדד בעמוד שלה
האירוע המרגש ששיתפה חדד בעמוד שלה | צילום:



חדד הדגישה גם את החשיבות של התחזוק השוטף של עמוד הפייסבוק שלה: "מבחינתי, מדובר בהידוק הקשר עם המעריצים ואיגוד המעריצים בבית אחד ורשמי בו יוצאות כל ההודעות והעדכונים".