לראשונה: שני פרויקטים מיוחד להנצחת נרצחי השואה בשיתוף פעולה שנערך בין מוזיאון ׳יד ושם׳ ופייסבוק ישראל. הפרויקט הראשון, ״קיר הזיכרון״, ייצא לדרך מחר ועד ה-29 בחודש, והפרויקט השני ״לכל איש יש סיפור״ שיעלה לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה בחודש מאי.
בפרויקט "קיר הזיכרון" תוכלו לשתף בפייסבוק שמות ותמונות של נרצחי שואה ישירות מתוך מאגר השמות המקוון של יד ושם. בסיס הנתונים של מאגר הזה ישמש גם לפרויקט "לכל איש יש סיפור".
בפרויקט השני, שיושק כאמור ביום הזיכרון לשואה, תוכלו לשתף כסטורי בפייסבוק את סיפורו של נרצח שואה שפייסבוק תקח מהמאגר של יד ושם.
לדברי יד ושם, משתמשי פייסבוק שיבחרו להשתתף בפרויקט יקושרו באופן אוטומטי ואקראי לאחד מהגברים, נשים או ילדים המונצחים במאגר המרכזי של שמות קורבנות השואה במוזיאון, הכולל היום כ-4,800,000 שמות. שמו של המנציח, בצירוף שמו ותמונתו של הנרצח יופיעו על קיר זיכרון וירטואלי באתר יד ושם וניתן יהיה לשתף את ההנצחה בעמוד הפייסבוק האישי.
המלחמה בהסתה
יחד עם זאת נזכיר, פייסבוק מואשמת לא אחת שהיא לא מטפלת היטב בפוסטים אנטישמיים ומסיתים. בתחקיר שערכנו בסוף 2017 עלה כי פייסבוק מתקשה לזהות פוסטים שבהם הסתה לאלימות ורצח, גם כאשר אלו מדווחים לה.
מתוך 50 פריטי תוכן מסיתים שונים שעליהם דיווחנו - פייסבוק הסירה 10 בלבד. 10 נוספים נותרו ללא מענה בכלל, ו-30 פריטים (עמודים, תמונות, פוסטים) היו לגיטימיים מבחינת פייסבוק.
ככלל, בנק המילים האסורות של פייסבוק די קטן. כאמור, הם לא מזהים את המילה ״שמאלנים״ וגם לא את ״ציונים״. כך שאין ספור פוסטים שמכילים ביטויי שנאה כלפי שתי קבוצות אלה פשוט נותרו בפייסבוק וגם יישארו שם – כי הם פשוט לא מפרים שום כלל.
כמו כן, פייסבוק הואשמה שלא סייעה בעצירת האלימות וההסתה הגואים במיאנמר, שבין השאר עודדו את מעשי האלימות ורצח העם שם. החברה הודתה שלא עשתה מספיק והבטיחה להשתפר.
"עד השנה הנוכחית לא עשינו מספיק בשביל למנוע שימוש בפלטפורמה שלנו, ליצירת פילוג ועידוד אלימות במרחב הלא מקוון (במיאנמר)". כך אמרה פייסבוק, על דו"ח בלתי תלוי שהיא הזמינה על עצמה. את הדו"ח ביצעה עמותת BSR (עסקים למען אחריות חברתית). בפייסבוק אומרים כי מסכימים שהיה צריך לעשות יותר אז, וצריך לעשות יותר עכשיו.