למרות כניסת החוק האוסר על מכירתם והפצתם של סמי הפיצוציות באוגוסט 2013, חלה עלייה בסחר בחומרים המסוכנים ובכמות המשתמשים - כך עולה מדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. מנתונים שהגיעו לחדשות 2 Online עולה כי המכירה הגלויה בחנויות אמנם צומצמה, אך הסחר עבר לזירות אחרות כדוגמת הרשתות החברתיות והודעות בוואטסאפ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היום בצהריים (שני) תתכנס הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול בראשותה של חברת הכנסת תמר זנדברג לדון בנתונים המדאיגים. על פי הדוח, שמתפרסם כאן לראשונה, הסחר באמצעות הפייסבוק הינו בולט במיוחד, באמצעותו נוהגים בני נוער למכור ולרכוש את הסמים.
הזירה החדשה יחסית מציבה בפני המשטרה אתגרים לא פשוטים בהתמודדות מול צורת סחר זו בהם: שימוש בטלפונים ניידים ללא רישום בעלות או תוך שימוש בזהויות בדויות; שימוש בתוכנות הצפנה; קושי בהגשת כתב אישום והרשעה בגין סחר באינטרנט רק על בסיס התכתבות וללא תפיסת חומר; סעיפי העונשין של חוק המאבק בתופעת השימוש אינם נושאים עמם הרתעה מספקת ביחס לפוטנציאל הרווח הכלכלי הגבוה.
הדוח נערך באמצעות נתונים שהעבירו גופים שונים בהם משטרת ישראל, האגף לפיקוח ואכיפה במשרד הבריאות, רשות המסים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, מדגיש כי התרחבות תופעת הסחר דרך האינטרנט והרשתות החברתיות תואמת למגמה עולמית של מעבר של תחומי פשיעה מהרחוב לעולם הווירטואלי.
מרבית העוסקים בסמי הפיצוציות - בני נוער
עם כניסתו של מפכ"ל חדש למשטרת ישראל יצטרכו במשטרה להחליט כיצד לעצור את מגמת ההתרחבות של התופעה. בשנת 2014 ביצעה המשטרה מספר מבצעים מיוחדים כדי לנסות להילחם בסחר בסמים. אתרים המוכרים סמים נסגרו ואפילו קווי טלפון המקושרים לסוחרים נותקו, אך אלו כאמור לא הדפו את מגמת העלייה בשימוש.
עוד עולה מהדוח כי במשטרה החליטו שלא לעצור חשודים בעבירות הקשורות לסמי הפיצוציות וברוב המקרים בחרו להסתפק בחלופת מעצר בעיקר בשל העובדה שמרביתם של העוסקים בסחר בסמי פיצוציות הינם צעירים ובני נוער. לכן, המשטרה התמקדה בשנה החולפת בפעילות כנגד יבואני, יצרני ומפיצי החומרים המסוכנים בבתי הממכר, ברשת ובאמצעות שליחים.
"תופעת השימוש והסחר בסמי פיצוציות מסוכנים ממשיכה להתרחב", מסרה לחדשות 2 Online חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ), העומדת בראש הוועדה הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול. "המכירה הגלויה ברחוב מוחלפת באתרי אינטרנט ובמספרי טלפון סלולריים, ומאפשרת לבני נוער להזמין סמים קשים בלי לצאת מהבית".
"סמי הפיצוציות מורכבים מחומרים גרועים ומסוכנים ותופעת הפגיעה מהם והגעה לבתי חולים כתוצאה מכך עולה", הוסיפה ח"כ זנדברג. "לעתים מספיק שימוש אחד על מנת לפתח בעיה חמורה או התמכרות. הכנסת כבר עשתה צעדים כדי לתת כלים להגדרת החומרים השונים כמסוכנים ועתה אני מצפה לשמוע על התמודדות אפקטיבית עם הסחר וההפצה באינטרנט".
המאבק נגד מכירת סמי הפיצוציות החל בעקבות תחקיר חדשות 2, שחשף את התופעה לפני כשנתיים. בתחקיר התגלה כי ברחבי הארץ נמכרו החומרים המסוכנים לכל דורש, גם לבני נוער, בחנויות ובפיצוציות ברחוב - באופן גלוי. לאחר חשיפת התופעה, בחודש אוגוסט אשתקד נכנסו סמי הפיצוציות באופן רשמי לפקודת הסמים המסוכנים.
רשימת החומרים כוללת חומרים פסיכואקטיביים שונים בהם חומרים ממריצים, חומרים המדכאים את מערכת העצבים המרכזית, סמי הרדמה דיסוציאטיבים, קנבינואידים סינטטיים, חומרים הזייתיים, חומרים תרופתיים משני מצב רוח וחומרים אופיאטיים.
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv